«Πάγος» από τους δανειστές στο γενναίο κούρεμα των οφειλών της πανδημίας

«Πάγος» από τους δανειστές στο γενναίο κούρεμα των οφειλών της πανδημίας

Σε «πάγο» που έβαλαν οι δανειστές αποδίδεται η επίμονη διγλωσσία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες για γενναίο «κούρεμα» των χρεών της πανδημίας και για ρύθμιση του υπολοίπου σε έως και 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, άρα οι δανειστές έχουν λόγο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου, οι θεσμοί έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας της να μην προχωρήσει σε οριζόντιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και ό,τι ρυθμίσεις υιοθετηθούν, να είναι στοχευμένες αποκλειστικά στα χρέη της πανδημίας. Συν τοις άλλοις οι θεσμοί προέτρεψαν την κυβέρνηση να είναι συγκρατημένη ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα λάβει το 2021 προκειμένου το συνολικό κόστος τους να μην ξεπεράσει τα 7.5 δις ευρώ που έχει ήδη εγγράψει στον Προϋπολογισμό.

«Όχι» των θεσμών στις οριζόντιες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών

Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, αφού είχε προηγηθεί η εξαγγελία της σε πανηγυρικούς τόνους, η διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών στους Δήμους σε 120 δόσεις και τη θέση της πήρε ρύθμιση με 100 δόσεις η οποία αφορά μόνο τους πληγέντες της πανδημίας.

Λόγω λοιπόν των αντιρρήσεων των θεσμών και παρ’ όλα όσα έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη σχετικά με το «κούρεμα» των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τις τελευταίες 15 μέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της αγοράς για οριζόντιο κούρεμα του 50% των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας που έχει μη προϋπολογισμένο κόστος 1.7 δις ευρώ, ούτε θα ρυθμίσει σε 120 δόσεις τα χρέη της πανδημίας προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με διάταξη που θα καλύπτει το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Κούρεμα μόνο για εστίαση, τουρισμό, λιανεμπόριο

Αντίθετα, θα προχωρήσει σε εξατομικευμένες ρυθμίσεις, μέσω ενός νέου πλαισίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων που προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν κατά ένα ποσοστό (70%) από το κράτος για τις δαπάνες που υποχρεώθηκαν να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια των lock down. Με την προσέγγιση αυτή, εκτιμούν στο Υπουργείο Οικονομικών, θα δείξουν ότι ανταποκρίνονται στο αίτημα της αγοράς για γενναίο «κούρεμα» των οφειλών της πανδημίας, αλλά θα συγκρατήσουν και το κόστος των μέτρων στήριξης χαμηλά, ώστε να μην ρίξουν έξω τον Προϋπολογισμό.

Με δυο λόγια: όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα «κουρευτούν» καθόλου οι οφειλές της κρίσης. Μπορεί να μην «κουρευτούν» για τις περισσότερες επιχειρήσεις, για τις επιχειρήσεις όμως των κλάδων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις τζίρου, δηλαδή του τουρισμού, της εστίασης, και του λιανεμπορίου, το «κούρεμα» οφειλών είναι κάτι περισσότερο από πιθανό, προκειμένου να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter