Παγώνη: Ας μην κρυβόμαστε το έγγραφο της Γκάγκα λέει να γίνει επιλογή ασθενών

Παγώνη: Ας μην κρυβόμαστε το έγγραφο της Γκάγκα λέει να γίνει επιλογή ασθενών

«Μην κρυβόμαστε, αυτό λέει το χαρτί, να γίνει κάποια επιλογή ασθενών, ως 80%» απαντά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στο εσωτερικό έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα που ζητούσε περιορισμό χειρουργείων ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία, και που μετά το σάλο προέβη σε αντίθετη διαβεβαίωση ο κ. Πλεύρης.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης η Ματίνα Παγώνη τόνισε: «Η ΕΙΝΑΠ τοποθετήθηκε εδώ και καιρό στον υπουργό, ότι αυτά δεν μπορούν να συμβούν, τα χειρουργεία δεν πρέπει να πάνε πίσω, να υπάρξει μείωση ως 80%. Και ότι εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ως νοσοκομειακοί γιατροί να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί κάποιοι με χρήματα, θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί που δεν έχουν, τι θα κάνουν;».

Το εσωτερικό έγγραφο για τις μειώσεις ως 80% που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα «δημιούργησε μία σύγχυση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να έχει βγει καθόλου, από τη στιγμή που είχε γίνει η συνεννόηση των γιατρών με τον υπουργό», τόνισε η κα Παγώνη. «Κάθε γιατρός και κάθε διοίκηση, όταν φτάνει ένα χαρτί στο νοσοκομείο και λέει για περιορισμό ως 80%, θα πρέπει να κάνει μία επιλογή. Μην κρυβόμαστε, αυτό λέει το χαρτί, να γίνει κάποια επιλογή, ως 80%», όπως υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι «τα νοσοκομεία, με τη διοίκηση σε συνεργασία με τα επιστημονικά συμβούλια και τις επιτροπές χειρουργείων, θα έφτιαχναν τα προγράμματά τους και θα προχωρούσαν. Κανένα χαρτί δεν χρειαζόταν πλέον, όταν είχε προηγηθεί και η συνάντηση και της ΕΙΝΑΠ και της Ομοσπονδίας (σ.τ.σ. νοσοκομειακών γιατρών) με τον υπουργό. Μπορούσαμε να προχωρήσουμε, να γίνει ο κατάλογος των χειρουργείων σε κάθε νοσοκομείο».

Τόνισε επίσης τη σημασία του «να μην δημιουργούνται αυτές οι συγχύσεις στους ανθρώπους που έχουν τον πόνο τους. Όταν ο άλλος έχει διάγνωση που πρέπει να λύσει γρήγορα το πρόβλημά του, βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τέτοιες διαγνώσεις είναι σε κατάσταση πανικού».

Documento Newsletter