«Παγώνει» προσωρινά το μέτρο για την συνταγογράφηση των ανασφάλιστων μόνο σε δημόσιες δομές

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η απαγόρευση της συνταγογράφησης των φαρμάκων των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς το υπουργείο Υγείας παγώνει το μέτρο μέχρι τις 30 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση τόσο ιδιωτών αλλά και νοσοκομειακών γιατρών. Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 15 Μαρτίου οι ανασφάλιστοι πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές προκειμένου να πάρουν συνταγές για τα φάρμακά τους, ενώ μέχρι πρότινος μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τις θεραπείες τους και σε ιδιώτες γιατρούς.

Τι λέει το υπουργείο

Το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά. Ήδη το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στο νόμο.

Συνεπώς για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

Απόσυρση του μέτρου ζητάει ο ΠΙΣ

Άμεση απόσυρση της διάταξης για την συνταγογράφηση των ανασφαλίστων μόνο από δημόσιες δομές υγείας ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαφορετικά όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση του «θα δούμε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο πληθυσμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας».

Τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει τόσο στους ανασφάλιστους πολίτες όσο και στο σύστημα υγεία από την μη συνταγογράφηση των φαρμάκων των ανασφάλιστων πολιτών από ιδιώτες γιατρούς ασχολήθηκε κατά την τελευταία του συνεδρίαση το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το θέμα αφορά σε 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους και ήδη από την πρώτη στιγμή το μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΠΙΣ αναφέρει ότι  «Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα,καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα»