Πάγο στον ψηφιακό φόρο έβαλε η ΕΕ

Πάγο στον ψηφιακό φόρο έβαλε η ΕΕ

Οι Βρυξέλλες έβαλαν πάγο στο σχέδιο για έναν φόρο που θα στόχευε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon, η Facebook και η Google. Αυτό συνέβη γιατί οι ΗΠΑ πίεσαν την ΕΕ να μην προχωρήσει με τον συγκεκριμένο φόρο καθώς καθίσταται περιττός από τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% που συμφωνήθηκε ήδη από τους G7 και τους G20.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα απαιτήσει μια τελική προσπάθεια, μια τελική ώθηση από όλα τα μέρη και η Επιτροπή δεσμεύεται να επικεντρωθεί σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να αναβάλλουμε τη δουλειά μας σε μια πρόταση για έναν ψηφιακό φόρο».

Ο ψηφιακός φόρος προοριζόταν να είναι ένας από τους νέους πόρους με τον οποίο η ΕΕ σκόπευε να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι αυτό το έργο εισάγει διακρίσεις για τις πολυεθνικές εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 ενέκριναν το Σάββατο μια μεταρρύθμιση που θεωρείται «επαναστατική», η οποία στοχεύει να τερματίσει τους φορολογικούς παραδείσους. Ειδικότερα, σκοπεύει να εισαγάγει έναν παγκόσμιο φόρο τουλάχιστον 15% επί των κερδών των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών και να κατανείμει τα δικαιώματα φορολόγησης αυτών των εταιρειών πιο δίκαια. Οι λεπτομέρειες αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει ακόμη να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης έως τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για εφαρμογή από το 2023.

Αυτή η συμφωνία «καλεί τις χώρες να συμφωνήσουν να διαλύσουν τους υφιστάμενους ψηφιακούς φόρους που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι εισάγουν διακρίσεις και να αποφύγουν τη θέσπιση παρόμοιων μέτρων στο μέλλον», δήλωσε η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν την Κυριακή. «Εναπόκειται λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν για το μέλλον», είχε δηλώσει στον Τύπο στο περιθώριο των G20 στη Βενετία.

Η απόφαση που ελήφθη στους G20 προκάλεσε μια σειρά ενθουσιωδών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών. «Έγινε ένα τολμηρό βήμα που λίγοι θα πίστευαν ότι ήταν δυνατόν πριν από λίγους μήνες.

Είναι μια νίκη για τη φορολογική δικαιοσύνη, για την κοινωνική δικαιοσύνη και για το πολυμερές σύστημα », δήλωσε το Σάββατο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι. «Αλλά η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε μέχρι τον Οκτώβριο να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συμφωνία», προειδοποίησε.

Documento Newsletter