Παγκόσμιος συναγερμός #WannaCry – Κυβερνοεπίθεση «κλειδώνει» τους υπολογιστές

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας σε όλο τον πλανήτη, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό που «κλειδώνει» υπολογιστές με τους χάκερς να ζητούν λύτρα 300 δολάρια (σε Bitcoin) για να τους ξεκλειδώσουν.

Ο ιός που προσβάλλει τα δίκτυα ονομάζεται #WannaCry (κυριολεκτικά, «Θέλω να κλάψω») και η εξάπλωσή του αγγίζει τα όρια της επιδημίας όσο περνά η ώρα.

Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Βρετανία, όπου σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι σέρβερ έχουν δεχθεί επίθεση, με τους χάκερς να απειλούν πως αν δεν δοθούν τα λύτρα εντός επτά ημερών θα διαγράψουν όλους τους φακέλους (ransomware) που βρίσκονται στους υπολογιστές.

Ήδη, πολλά νοσοκομεία αδυνατούν να παράσχουν υπηρεσίες σε ασθενείς και τους στέλνουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν έχουν πέσει θύματα της επίθεσης, καθώς η μηχανογραφική υποδομή τους έχει «παγώσει» λόγω του κακόβουλου λογισμικού, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί ακόμα και να πεθάνουν ασθενείς στη διάρκεια της μεταφοράς τους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Μέχρι ώρας τουλάχιστον 16 οργανισμοί του βρετανικού ΕΣΥ έχουν πέσει θύματα της κυβερνοεπίθεσης, ενώ οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του φαινομένου. Παράλληλα, προσπαθούν να βρουν τρόπους να «ξεκλειδώσουν» τους υπολογιστές που έχουν προσβληθεί από το κακόβουλο λογισμικό, ενώ όλη η μηχανογραφική υποδομή έχει κλείσει στα νοσοκομεία που έχουν πέσει θύματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχθούν ασθενείς.

Τερέζα Μέι: Μια επίθεση εναντίον πολλών χωρών

«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».

Και η Ισπανία στο στόχαστρο

Παράλληλα και η Ισπανία έχει μπει στο στόχαστρο των απατεώνων του Διαδικτύου, με τον κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες να έχουν δεχθεί την ίδια κυβερνοεπίθεση.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας εμφανίζεται καθησυχαστικό, καθώς αναφέρει ότι «η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».

Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας, ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) -τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».

Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.

Ωστόσο, κρούσματα επιθέσεων με ransomware έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας διαδικτύου Avast, σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, από την Ευρώπη και τη Ρωσία, ως την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ουκρανία, την Ταϊβάν και χώρες της Νότιας Αμερικής, αλλά και στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες