Παγκόσμιο blackout: Μια «ζωηρή υπενθύμιση» του πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από την τεχνολογία

Τα ψηφιακά blackouts αποτελούν πλέον έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες, καταδεικνύοντας το πόσο εξαρτημένες είναι από την τεχνολογία.

Το διαδίκτυο, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα δίχτυ, που αποτελείται από εκατομμύρια smartphones, υπολογιστές, διακομιστές, συσκευές και λογισμικά. Αν κοπούν μερικά νήματα από αυτό το αυτό το δίχτυ, δεν θα παρατηρηθεί ενδεχομένως κάποια αλλαγή, λόγω της πληθώρας εναλλακτικών λύσεων για τη δημιουργία συνδέσεων. Όταν όμως προκύψει ένα πρόβλημα μεγάλης κλίμακας, δηλαδή σε παγκόσμιο επίπεδο, το δίχτυ σκίζεται και επικρατεί χάος.

Δείτε επίσης: Εκτός ελέγχου το παγκόσμιο blackout: «Η μεγαλύτερη κατάρρευση ηλεκτρονικών συστημάτων στην ιστορία»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις βλάβης που συμβαίνουν κατά καιρούς στις πασίγνωστες εφαρμογές Facebook, Instagram WhatsApp. Παρότι συνήθως μένουν εκτός λειτουργίας για μερικές ώρες, επικρατεί πανικός, με πολλούς χρήστες να αισθάνονται «αποκομμένοι» από τις επικοινωνίες και τον κόσμο γενικότερα.

Σήμερα, εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο είδαν τις οθόνες τους να γίνονται μπλε. Η Microsoft αντιμετώπισε ένα πρόβλημα το οποίο τελικά δεν προερχόταν από εκείνη. Οι ειδικοί φαίνεται να έχουν κατασταλάξει στο τι έφτιαξε και προκλήθηκε αυτό το χάος, που είχε σαν αποτέλεσμα εκτεταμένα προβλήματα σε αεροδρόμια όλου του κόσμου, ΜΜΕ, τράπεζες, πληρωμές, σούπερ μάρκετ και τηλεπικοινωνίες.

«Αυτό δείχνει σε μεγάλο βαθμό γιατί όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμάζονται για τέτοια περιστατικά. Όπως βλέπουμε, μια τεράστια εξάρτηση από μεμονωμένους προμηθευτές μπορεί να καταστρέψει τις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε στη Daily Mail ο Άνταμ Πίλτον, ανώτερος σύμβουλος κυβερνοασφάλειας στην CyberSmart.

Ο Μαρκ Λόιντ, διευθυντής επιχειρηματικής μονάδας στην εταιρεία υποστήριξης IT Axians UK, χαρακτήρισε το blackout μια «ζωηρή υπενθύμιση» του πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από τις υπηρεσίες cloud. «Από τα εργαλεία παραγωγικότητας έως τις κρίσιμες υποδομές, ένα μεγάλο κομμάτι τεχνολογίας “τρέχει” σε πλατφόρμες cloud. Το περιστατικό δείχνει την τεράστια ισχύ και την εμβέλεια που έχουν αυτές οι υπηρεσίες. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί γίγαντες δεν έχουν “ανοσία” σε τέτοιου είδους προβλήματα και η ανάγκη για ύπαρξη σχεδίων αποκατάστασης από τέτοιες βλάβες είναι πιο κρίσιμη από ποτέ στην εποχή μας», πρόσθεσε.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Χιλιάδες υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows αντιμετώπισαν πρόβλημα, εμφανίζοντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη θανάτου» (BSOD) κατά την εκκίνηση. Το πρόβλημα προκλήθηκε από μία ελαττωματική ενημέρωση ασφαλείας από τον πάροχο κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, η οποία έβγαζε εκτός λειτουργίας τους επηρεαζόμενους υπολογιστές και διακομιστές (server), αναγκάζοντάς τους σε συνεχείς επανεκκινήσεις.

Η CrowdSrike είναι μια πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που παρέχει λύσεις ασφαλείας σε χρήστες και επιχειρήσεις. Χρησιμοποιώντας έναν ενιαίο αισθητήρα και μια ενοποιημένη διεπαφή απειλών με συσχέτιση επιθέσεων σε όλα τα τελικά σημεία, τους φόρτους εργασίας και την ταυτότητα. Η Falcon Identity Threat Protection σταματά τις παραβιάσεις που βασίζονται στην ταυτότητα σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Crowdstrike έβγαλε μια νέα έκδοση του προγράμματος Falcon. Ωστόσο, σε αυτήν υπήρχε ένα λάθος αρχείο το οποίο δεν επέτρεπε στις συσκευές να λειτουργήσουν. Έτσι, όσες συσκευές έκαναν αυτή την αναβάθμιση έβλεπαν μπλε οθόνες στους υπολογιστές τους χωρίς να μπορούν να κάνουν πολλά.

Η ειδικός στον κυβερνοχώρο Katherine Manstead λέει σε συνέντευξή της στο ABC της Αυστραλίας, η οποία έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ότι η διακοπή του Crowdstrike θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη κατάρρευση ηλεκτρονικών συστημάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Δείτε επίσης: 

Ούτε στην Κολομβία

Τζο Μπάιντεν: Θέμα χρόνου η αποχώρησή του – Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Καιρός – Καύσωνας: «Βράζει» η χώρα για 12η μέρα – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία (LIVE)

Βρες από το σύνθηµα ποιος είναι ο υποψήφιος

Τραμπ: Aποδέχτηκε το χρίσμα, υποσχέθηκε «απίστευτη νίκη» – «Αισθανόμουν ασφαλής» είπε για την απόπειρα δολοφονίας του (Photos-Video)

Εργαζόμενοι στον τουρισμό μιλούν στο Documento για τις τραγικές συνθήκες εργασίας: Κλείνουν για πάντα την πόρτα στις σεζόν – κόλαση

Έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ: Ένας νεκρός από την επίθεση με drone – Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Ετικέτες