Παγκόσμια Τράπεζα: Εξετάζεται το αίτημα της Ελλάδας – Αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της Ελλάδας για παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας και παράλληλα μελετά εάν υπάρχουν άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να ικανοποιηθεί η ελληνική πρόταση.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες που ήθελαν την Αθήνα να έχει ζητήσει από τον οργανισμό να υποστηρίξει τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, συνολικού κόστους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν θέλησε να προσδιορίσει το ακριβές ποσό που ζητά η ελληνική πλευρά ή εάν υπάρχουν και άλλα κοινωνικά προγράμματα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Τράπεζα. Σημείωσε ότι η Αθήνα «ζητά ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο» που θα αφορά «κάποιες από τις άμεσες ανάγκες» των Ελλήνων πολιτών.

Η βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα, προσέθεσε, αφορά την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στη «Wall Street Journal» είπε πως το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στα αντισταθμιστικά μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση για το αν θα δοθούν δάνεια στην Ελλάδα θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά το πότε θα εξεταστεί σε αυτό το επίπεδο το ελληνικό αίτημα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνήθως δανειοδοτεί μη ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες οικονομίες, έχοντας ως κύριες αποστολές την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Παρέχει επίσης στήριξη για την ανάπτυξη ισχυρών θεσμών που υποστηρίζουν ένα σύγχρονο κράτος.

Σημειώνεται πως μιλώντας στο Λονδίνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε πως οι θεσμικές αδυναμίες της Ελλάδας την καθιστούν πιο ταιριαστή στην Παγκόσμια Τράπεζα, παρά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το αίτημα της κυβέρνησης στην Παγκόσμια Τράπεζα μεταδόθηκε πρώτα από τον ιστότοπο Politico και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει συμβουλευτική στήριξη στην Ελλάδα, για κοινωνικά ζητήματα, από το 2012. Έως τώρα δεν έχει εμπλακεί χρηματοδοτικά στη χώρα μας. 

Ετικέτες