Παγκόσμια ημέρα ζώων: Σας παρουσιάζουμε τα «δικά μας» αδέσποτα! (Photos)

Παγκόσμια ημέρα ζώων: Σας παρουσιάζουμε τα «δικά μας» αδέσποτα! (Photos)

Συχνά υποτιμούμε το περιβάλλον και τα ζώα. Το μεν πρώτο το θεωρούμε (λανθασμένα) «δεδομένο», τα δε δεύτερα μάλλον «βοηθητικά» της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σήμερα θα δώσουμε το λόγο στο ζωικό βασίλειο αφού είναι και η παγκόσμια ημέρα…

Ζουν, αναπνέουν, αισθάνονται, πονάνε…

Αγαπούν, παραπονιούνται και μισούν…

Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα υπήρξε πολύπλοκη και αντιφατική. Βέβαια, δεν είναι στιγμή να κάνουμε ιστορική ανάλυση, εξάλλου δεν μπορούμε σε ένα περιορισμένο άρθρο, αλλά ας σκεφτούμε…

Άλλοτε τα θυσιάζαμε, άλλοτε τα θεωρούσαμε ιερά, άλλοτε τα εκμεταλλευόμαστε.

Η ζωή για τα περισσότερα ζώα στον πλανήτη μας είναι σκληρή, παρά τις προσπάθειες Οργανώσεων, Ομάδων, κυβερνήσεων ή διεθνών Οργανισμών…

Από την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει περιοχές διαταράσσοντας ισορροπίες αιώνων και χιλιετιών, έως τα ζώα στους δρόμους, τα ζώα κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτων ή τα ζώα με τραγικές συνθήκες κράτησης και σφαγής έως τον σεβασμό τους, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…

Ο καθένας ωστόσο μπορεί να βάλει το λιθαράκι του είτε άμεσα, είτε έμμεσα:

Μπορεί να περάσει στα παιδιά τον σεβασμό προς τα ζώα, αλλά και την ευθύνη του ανθρώπου προς αυτά.

Μπορούμε εμείς οι ίδιοι να μην ανεχόμαστε την εκμετάλλευσή τους σε ζωολογικούς κήπους ή να συμμετέχουν σε επιδείξεις (τσίρκο).

Μπορούμε να καταγγέλλουμε την κακοποίησή τους και να ενισχύουμε εκείνους που τα προστατεύουν.

Μπορούμε να βάλουμε ένα πιάτο φαγητό και μια κούπα νερό στα αδέσποτα της περιοχής μας.

Ας ξεκινήσουμε ωστόσο από τον ίδιο τον σεβασμό των ζώων στους χώρους μας, πρώτα αποφεύγοντας να αιχμαλωτίζουμε ζώα ή πτηνά που δεν ανήκουν στο δικό μας οικοσύστημα, που δεν ανέχονται την αιχμαλωσία, που πεθαίνουν κατά χιλιάδες για να φτάσουν σε εμάς…

Ας σταματήσουμε το εμπόριό τους, απλά και μόνον αρνούμενοι να τα αγοράσουμε από κάθε είδους πωλητές και μαύρες αλυσίδες εκτροφής, εισαγωγής και αγοράς…

Η αγάπη προς τα ζώα και ο σεβασμός δεν υπακούει σε ράτσες και προτιμήσεις…

Ας σεβαστούμε τις επιλογές των ίδιων των ζώων, το δικό τους DNA και όχι τις δικές μας «περιέργειες»…

Η πρώτη κίνηση θα ήταν μια υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου, γάτας ή εάν υπάρχει χώρος ενός ιπποειδούς…

Με αφορμή την ημέρα αυτή σας παρουσιάζουμε τα τετράποδα που εμείς, οι εργαζόμενοι του Documentonews υιοθετήσαμε από τον δρόμο. Άλλοτε γερά και εύρωστα, άλλοτε λιγότερο…

Τώρα όμως όλα έχουν ένα σπίτι, ζεστασιά και φαγητό…

Ξεκινάμε:

Ο Shaggy της Αθηνάς σώθηκε από μία συλλέκτρια η οποία είχε στο διαμέρισμά της 40 γάτες…

(Τώρα παιδεύει την Αθηνά)

Ο Shaggy έκανε έξι μήνες να πλησιάσει άνθρωπο στο σπίτι και τώρα γκρινιάζει όλη την ώρα αν δεν του μιλάμε.



Ο Φρίξος του Χρήστου γλίτωσε τον μπόγια πριν από δέκα χρόνια.

(Τώρα τον “υποχρεώνουν” να φοράει τη φανέλα του Νικοπολίδη/Ολυμπιακού)

Ο Φρίξος αν και “ώριμος” πια παραμένει στο μυαλό κουτάβι και σκέφτεται μόνον αταξίες και βόλτες 



Η Έλσα (σκυλίτσα), ο Όμηρος και η Μπιάνκα του Γιώργου, όλα “royal stray street”!

(Τα υποχρεώνει να ακούνε κλασική μουσική αν και προτιμούν την τζαζ)

Η Έλσα παριστάνει την Μαρία Αντουανέτα, ο Όμηρος αιωνίως παραπονιάρης και η Μπιάνκα εκ γενετής “ανευ ακοής” αλλά ευτυχισμένη!  



Ο Στράτος Διονυσίου και ο Μαύρος ο Θεός της Όλγας βρέθηκαν μωρά και παρατημένα.

(Μεγάλωσαν με μπιμπερό, αλλά τώρα της κλέβουν το φαγητό από το πιάτο)

Στις ελεύθερες ώρες τους παρακολουθούν βίντεο στο youtube και είναι ερωτευμένοι με την γάτα του από κάτω διαμερίσματος.



Η Ήρα του Γιάννη  είχε σωθεί από κάποιον που την βασανιζε ενώ ήταν μωρό μηνών.

Στη φιλοζωική την φώναζαν “Ζωή” αλλά τα παιδιά του Γιάννη τη βάφτισαν Ήρα. 

Οι κυρίες που την έσωσαν όταν τη βλέπουν στη βόλτα της κλαίνε από συγκίνηση και η Ήρα τις κερνάει φιλιά ακόμη και τώρα – τρία χρόνια μετά. 

Το μόνο που απαιτεί είναι χάδια



Και επειδή “ζώα” δεν είναι μόνον τα σκυλιά και τα γατιά…

Σας παρουσιάζουμε μια άλλη κατηγορία που κακοποιούνται συχνά: Τα ιπποειδή!

Εδώ ο Έκτωρας (άλογο), ο Αρθούρος και η Κατερίνα που σώθηκαν από φίλο μας και βρίσκονται σε καταφύγιο στην Άνδρο.

Τι λένε οι έρευνες για τη σχέση ανθρώπων και ζώων

Πολλαπλά είναι τα οφέλη, ψυχολογικά και σωματικά που προσφέρει στον άνθρωπο η συμβίωση με ένα κατοικίδιο, όπως δείχνουν το τελευταίο διάστημα διεθνείς έρευνες. Στατιστικά όσοι έχουν ένα ζώο συντροφιάς έχουν χαμηλότερη πίεση και καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και ψυχολογικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη.

Κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο γ.γ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Κωστής Χανδράς περιγράφει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια είναι η προσφορά των ζώων συντροφιάς, στον πολλές φορές μοναχικό σύγχρονο άνθρωπο αλλά όχι μόνο.

«Στο πέρασμα των αιώνων και στον σύγχρονο πολιτισμό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί κι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και οι σχέσεις, ο άνθρωπος πολλές φορές δεν βρίσκει την ηρεμία, τη συνεργασία και τη συντροφικότητα σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Πολλές φορές, και είναι πολλά τα παραδείγματα, αυτό το κενό το κάλυψαν τα ζώα. Αυτό το βλέπουμε στην πράξη καθημερινά και το βιώνει καθημερινά ένας άνθρωπος που έχει ένα ζώο συντροφιάς στο σπίτι του. Οι κρίσεις, οικονομικές και άλλες, των τελευταίων ετών επιβεβαίωσαν αυτό το πράγμα, ως ένα μεγάλο βαθμό», τονίζει ο κ. Χανδράς και προσθέτει: «Εμείς για παράδειγμα ως κτηνίατροι βλέπουμε ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης η δουλειά μας δεν μειώθηκε και οι άνθρωποι που έχουν ζώα μάλλον αυξήθηκαν παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των ζώων τους. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις δύσκολες στιγμές, τις κρίσιμες στιγμές, καθένας βρίσκει ένα αποκούμπι και συντροφικότητα στο ζώο του».

Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει άλματα σχετικά με τον σεβασμό στα ζώα, ενώ έχει αυξηθεί πολύ και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ευαισθητοποιεί γύρω από αυτά τα ζητήματα.

«Το θέμα που κυριαρχεί είναι ο σεβασμός απέναντι στα ζώα. Πώς δηλαδή θα κάνουμε τα άτομα και τις κοινωνίες και τις νέες γενιές πιο ευαίσθητες έτσι ώστε να αναλάβουν ευθύνες απέναντι σε κάθε ζωντανό πλάσμα του πλανήτη μας και ιδιαίτερα απέναντι στα ζώα συντροφιάς. Πρέπει να διασφαλίσουμε τα βασικά τους δικαιώματα στην τροφή, το νερό, την υγεία και την ευζωία και να τα προστατέψουμε απέναντι σε κάθε εκμετάλλευση και βίαιη κακοποίηση. Αυτά έχουν διασφαλιστεί και στην Ελλάδα με νομοθεσίες από το 2003, αλλά πέρα από τα χαρτιά πρέπει να γίνει βίωμα του καθενός και μέρος της παιδείας του καθενός, ο σεβασμός των ζώων», επισημαίνει ο κ. Χανδράς.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Documento Newsletter