Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – Το Κόκκινο γιορτάζει με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα

0 105,5 Στο Κόκκινο τιμά την ημέρα με ειδικές εκπομπές – αφιερώματα, αλλά και ένα -σε πρώτη μετάδοση- υπέροχο και ατμοσφαιρικό ραδιοφωνικό live όπου ο Φώτης Σιώτας μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη και εκλεκτούς μουσικούς, παίζουν και παρουσιάζουν τον δίσκο «Τα Δεύτερα». Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Γιάννη Πετρίδη, ενώ η ζωντανή ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1946 εξέπεμψε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ και με αφορμή αυτή την επέτειο, η UNESCO αποφάσισε να είναι η 13η Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Ένα θερμό, άμεσο μέσο αλληλεπίδρασης, το «φυλετικό τύμπανο» σύμφωνα με τον Μάρσαλ Μακλούαν, ένα μέσο που λειτούργησε ως πομπός προφορικής ιστορίας, ως επικοινωνία, προστασία και ανάσα σε καιρούς πολέμου, αλλά και ως φορέας πολιτισμού και εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, «το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME».

Πόσο μάλλον την χρονιά που μας πέρασε, αλλά και αυτή που διανύουμε, όπου η ανθρωπότητα κλείστηκε μέσα στο σπίτι υπό τον κίνδυνο της πανδημίας, το ραδιόφωνο συντρόφευσε τις αγωνίες των πολιτών, τους ενημέρωσε, αλλά και τους ψυχαγώγησε.

Ο 105,5 Στο Κόκκινο διαμόρφωσε το πρόγραμμά του προσθέτοντας περισσότερη ενημέρωση σε μία εποχή που ο πλουραλισμός στην άποψη είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, ενώ προσέθεσε κωμικές και μουσικές εκπομπές, χαλαρώνοντας την βαριά ατμόσφαιρα των ημερών της πανδημίας.

Το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021, ο 105,5 Στο Κόκκινο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, με ειδικές εκπομπές αφιερωμένες στο μέσο.

Στις 9.35 πμ, στην εκπομπή «Με Καφέ Διπλό και Μάτι Ανοιχτό», ο Διονύσης Ελευθεράτος μιλά για τη μουσική και το ραδιόφωνο με τον Γιάννη Πετρίδη, τον ραδιοφωνικό παραγωγό που, από το 1974 ως τις ημέρες μας, συνδέθηκε όσο κανένας άλλος με τη διάδοση της ροκ και ποπ μουσικής, στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, στο «Viral» ο Αδάμ Γιαννίκος μιλά για το ραδιόφωνο και τις αντοχές του, την εκπομπή του Όρσον Ουέλς για τον Πόλεμο των Κόσμων (1938), τον πανικό που προκάλεσε, τον ρόλο του ραδιοφώνου σε καταστάσεις πολέμου και το πώς τελικά τέχνη κι επιστήμη μάς δίνουν διέξοδο εκεί που δεν μπορεί η πολιτική θεωρία.

Στις 18:00, ένας από τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ο Θοδωρής Μανίκας, μας μιλάει για το ραδιόφωνο την εποχή των «πειρατών», για την ιστορική διαδρομή του μέσου και τη μουσική που διακινήθηκε μέσω αυτού.

Στην εκπομπή «Έρθεν η ώρα μας», ο Θανάσης Λαζαρίδης αφιερώνει το δίωρο στα δημοτικά ραδιόφωνα και τον ρόλο τους στην ενημέρωση και την επικοινωνία, συνομιλώντας με διευθυντές δημοτικών σταθμών.