Παγκόσμια ελληνική πρωτιά: Εκτύπωσαν τρισδιάστατη μήτρα σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο

Παγκόσμια ελληνική πρωτιά: Εκτύπωσαν τρισδιάστατη μήτρα σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο

Ακριβές αντίγραφο της μήτρας σε τρισδιάστατη εκτύπωση «δημιουργούν» στην Α’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος, που παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ) από την Πέμπτη έως και σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΕΜΓΕ, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» Δημήτρης Λουτράδης, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» αναφέρει ότι γίνεται για πρώτη φορά τρισδιάστατη εκτύπωση αυτού του οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς γίνεται

«Παίρνουμε από τον μαγνητικό τομογράφο και από το υπερηχογράφημα διάφορες ανατομικές εικόνες της μήτρας και μετά με την επεξεργασία του λογισμικού συστήματος τις μετατρέπουμε σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Εκτυπώνονται σε ειδικό εκτυπωτή, ο οποίος δημιουργεί ακριβές αντίγραφο της μήτρας, τριών διαστάσεων», λέει ο κ. Λουτράδης.

Τι προσφέρει η μέθοδος σε ασθενή και χειρουργό

Με αυτή την εικόνα ο χειρουργός μπορεί να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες της απεικόνισης, ενώ ταυτόχρονα εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και σχεδιάζεται προεγχειρητικά η στρατηγική που θα χρησιμοποιήσει στο χειρουργείο, εξηγεί ο καθηγητής. «Η τεχνική αυτή μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες, ή καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, αν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή, πχ αν θα αιμορραγήσει η γυναίκα. Εκτός από την εξατομικευμένη προσέγγιση, αυτή η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει και εκπαιδευτικούς προσδιορισμούς, γιατί αυτά τα εκμαγεία τα οποία παρασκευάζουμε, θα χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς για εκμάθηση υστεροσκόπησης και λαπαροσκόπησης». Υπεύθυνος του προγράμματος, είναι ο διευθυντής του ΕΣΥ Ιωάννης Χατζηπαπάς στον οποίο ανήκει και η ιδέα της καινοτομίας αυτής, όπως επίσης και στον ακαδημαϊκό υπότροφο κ. Καθοπούλη, αλλά και στον αν. καθ. Θανάση Πρωτοπαπά.

Documento Newsletter