Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα για την αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Μποτσουάνα και μόνο ως τυχαίο γεγονός πως δεν εκλαμβάνεται η έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Παρασκευή (13:00 ώρα Ελλάδος).
Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί πόσες μεταλλάξεις φέρει αυτή η νέα παραλλαγή, πόσο μεταδοτικές είναι αλλά και πόσο αποτελεσματικά είναι τα διαθέσιμα εμβόλια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από τη Γενεύη αναμένεται να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ.
“Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (…) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας”, σημείωσε.
Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει “μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων”, κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.
Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.
Δείτε επίσης: Ανησυχία για την αφρικανική μετάλλαξη: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ – Βρετανικό «μπλόκο» – Η εξήγηση Μόσιαλου
Κρούσμα στο Ισραήλ
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής της Covid-19 που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Νέα αφρικανική παραλλαγή με 32 μεταλλάξεις ανησυχεί τους ερευνητές – Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας
Η εξήγηση του Ηλία Μόσιαλου
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και απαγόρευση των πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής, μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης.
Γράφει χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει ανησυχία διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που την αποκαλούν παραλλαγή Μποτσουάνα μέχρι να μετονομαστεί και να της αποδοθεί ελληνικό γράμμα. Είναι λάθος βέβαια να την αποκαλούμε παραλλαγή Μποτσουάνα, γιατί ναι μεν η ύπαρξή της ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, αλλά η παραλλαγή μπορεί να ξεκίνησε σε άλλη αφρικανική χώρα.
Είχα επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων θα είναι μεγάλη. Δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6.5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για αυτή την παραλλαγή;
Είχαμε αρχικά 4 περιπτώσεις στην Μποτσουάνα σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις και σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Δεν ισχύει επίσης αυτό που έγραψαν διαφορά διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι 4 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς με HΙV. Το διέψευσε αυτό με ανακοίνωση της η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου Κόβιντ-19 της Μποτσουάνα. Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις στη Νότια Αφρική και μια στο Χονγκ Κονγκ που αφορά σε ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική
Γιατί όμως ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές στην Αφρική και σε άλλες χώρες;
Στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων.
Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν την σοβαρή λοίμωξη στην συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10-20% θα νοσήσει ήπια.
Γιατί ανησυχούν επομένως οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή;
Γιατί φοβούνται ότι ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων ίσως καταστήσει τη νέα παραλλαγή και πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.
Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής;
Γνωρίζουμε ήδη αρκετές από τις 32 μεταλλάξεις γιατί τις βρήκαμε σε προηγούμενες παραλλαγές.
Άρα, γιατί ανησυχούμε τότε;
Γιατί υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις που συνυπάρχουν με τις ήδη γνωστές.
Θα μάθουμε από εργαστηριακά πειράματα αν είναι επικίνδυνη η νέα παραλλαγή;
Ίσως αλλά δεν θα είμαστε απολύτως σίγουροι
Γιατί το λέω αυτό;
Γιατί και τους προηγούμενους μήνες ακούσαμε για άλλες παραλλαγές όπως αυτές
της Νότιας Αφρικής,
ακόμα και τη Δέλτα plus, και όπως βλέπετε δεν τις αναφέρω όλες.
Η εμφάνισή τους είχε ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετά, αλλά ευτυχώς τελικά δεν είχαν καμία σοβαρή υγειονομική επίπτωση.
Για ορισμένες από αυτές τα εργαστηριακά ευρήματα έδειχναν ότι είτε θα είναι πιο επικίνδυνες ή ότι θα είχαν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.
Τι έγινε όμως τελικά;
Επικράτησε η Δέλτα γιατί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τις άλλες παραλλαγές και όχι απλά προσπέρασε, αλλά κυριολεκτικά ‘κατάπιε’ -για να το πω απλά- τους ανταγωνιστές της.
Όμως καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Εκεί τι γίνεται με την Δέλτα, θα αναρωτηθεί κάποιος;
Ισχύει πως υπάρχει αύξηση. Αλλά μιλάμε για αύξηση σε μια χώρα που είχε μειώσει σημαντικά τη διασπορά της πανδημίας. Όποτε η νέα παραλλαγή ίσως να βρήκε έδαφος να επεκταθεί γιατί δεν κυκλοφορούσε πολύ η Δέλτα.
Άρα, να μην ανησυχούμε καθόλου;
Προφανώς και δεν λέω αυτό. Χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και πιστεύω απαγόρευση των πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης.
Ευρωπαϊκό «μπλόκο»
Μία – μία οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν πως σταματούν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από εκεί καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, τη λεγόμενη αφρικανική μετάλλαξη, έγραψε την Παρασκευή στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δείτε επίσης: Ανησυχία για την αφρικανική μετάλλαξη: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ – Βρετανικό «μπλόκο» – Η εξήγηση Μόσιαλου
«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.
Βρετανία
Προηγήθηκε η ανακοίνωση της Βρετανίας καθώς όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στην λίστα των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.
«Από αύριο το μεσημέρι, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε. Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.
Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.
«Όχι» και από την Ιταλία
Η Ιταλία την Παρασκευή απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 εκεί.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση.
“Οι επιστήμονές μας εξετάζουν την νέα παραλλαγή Β.1.1.529. Στο μεταξύ, θα κινηθούμε με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή”, είπε ο Σπεράντσα.
Τσεχία
Η Τσεχική Δημοκρατία απαγόρευσε τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.
Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο. Ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, έγραψε ο Κουλχάνεκ στο Twitter.