Πάει στις Βρυξέλλες το θέμα της τουρκικής Navtex η Κύπρος – Παραμένει στην ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή θα θέσει ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής Navtex.

Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία, οριστικοποιήθηκε στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Navtex, με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους για την παράνομη ενέργεια της ‘Αγκυρας.

Το Κέντρο ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Νavtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενέργεια, προσθέτει, που «συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία».

Στην αποψινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και ‘Αμυνας. Συμμετείχαν, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής του , ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο γενικός Εισαγγελέας, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων.

Στην σύσκεψη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε ότι η «Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της δια της νομίμου οδού».

Η Λευκωσία θα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις και θα αναμένει να δει κατά πόσο στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι απτό για την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει επιθυμητά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα δεχθεί το μεσημέρι την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Στην σύσκεψη λήφθηκαν και άλλες αποφάσεις, που αφορούν στον χειρισμό του ζητήματος επί της θαλάσσης. Ωστόσο, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια , αφού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το θέμα με τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» δεν έχει κλείσει τόσο για την κυπριακή Δημοκρατία όσο και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης παρέμενε στην θέση, που βρίσκεται αδρανοποιημένο το τελευταίο διάστημα