Πάει ο παλιός ο χρόνος;

Πάει ο παλιός ο χρόνος;

«Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά» μας προτρέπει το γνωστό πρωτοχρονιάτικο τραγούδι, αφού η ημερολογιακή αλλαγή κάθε έτους αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναπτερωθεί το ηθικό των ανθρώπων, να δουν ξανά με αισιοδοξία το μέλλον τους, να ονειρευτούν, να ερωτευτούν, να χαμογελάσουν και να δράσουν θαρρετά και θετικά.

Απαιτούμενη είναι μία και μόνη βασική προϋπόθεση: να γνωρίζει καλά ο καθένας μας σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας και να φτάσει στον προορισμό που ονειρεύεται αύριο.

Δεν μπορεί, φερειπείν, να είσαι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να βρίσκεσαι την πρώτη μέρα του νέου έτους στο «Σωτηρία» που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο (από το έτσι κι αλλιώς δυσβάσταχτο) βάρος της πανδημίας από κάθε άλλο νοσοκομείο της χώρας και να δηλώνεις χαμογελαστός και αυτάρεσκα ότι «είμαστε πολύ καλύτερα φέτος από πέρυσι».

Ετσι απλώς δείχνεις ότι δεν γνωρίζεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι και ένα είναι βέβαιο: ότι δεν θα πας πουθενά, αφού «όποιος νύχτα περπατεί λάσπες και σκατά πατεί».

Είναι άλλο πράγμα να γυρίζεις διαρκώς γύρω από τον άξονά σου, η οποία κίνηση αποτελεί μια ημερήσια περιστροφή, χωρίς ωστόσο ταυτόχρονα να περιφέρεσαι όπως η Γη γύρω από τον Ηλιο, η οποία κίνηση αποτελεί την ετήσια περιφορά.

Η συνεχής περιστροφή χωρίς τη διαρκή περιφορά είναι αποπροσανατολισμός και προκαλεί «τρικυμία εν κρανίω και… τραμουντάνα εν ποτηρίω».

Πέρυσι στις 31/12/2020 οι συνολικοί θάνατοι από Covid-19 στη χώρα μας (και χωρίς την προστασία των εμβολίων) ήταν 4.838.

Φέτος στις 31/12/2021 οι συνολικοί θάνατοι από Covid-19 στη χώρα μας (με εμβόλια) ήταν 20.790.

Είχαμε λοιπόν μες στο «καλύτερο» έτος 15.952 περισσότερους θανάτους. Αλλιώς, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 430% σε σύγκριση με το 2020.

Και μην τολμήσει να μου αντιτείνει κανένας «διασωληνωμένος στη ΜΕΘ της αριστείας» ότι ο απόλυτος αριθμός των θανάτων δεν αποδεικνύει επιδείνωση, γιατί θα βρεθεί στην οδυνηρή θέση να… με βρει σύμφωνο.

Πράγματι, ένας από τους βασικούς συγκριτικούς δείκτες της εξέλιξης της πανδημίας ανά χώρα και της κατάταξης των χωρών είναι ο Γενικός Δείκτης Θνησιμότητας (θάνατοι ανά 1 εκατ. πληθυσμού).

Ετσι, κατά το 2020 η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση της Ευρώπης (δηλαδή είχε τους λιγότερους θανάτους) και στην τελευταία εικοσάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Αντίθετα, το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση της Ευρώπης και στην 33η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. με χαώδεις διαφορές από χώρες όπως η Κύπρος (520), η Τουρκία (958), η Μάλτα (1.074) και η Γερμανία (1.332).

Ωρα είναι τώρα να μας πει ο Κυριάκος ότι και στο μέτωπο της ακρίβειας (αυτής ντε που θα ήταν παροδική και θα έφευγε εντός μόλις δύο μηνών και πριν από το τέλος του έτους) ο φετινός Δεκέμβριος ήταν πολύ φτηνότερος από τον αντίστοιχο περσινό!

Πάει ο παλιός ο χρόνος;

Documento Newsletter