Πα-νι-κός

Κάτι δεν πάει καλά με το κυβερνητικό αφήγημα για την απρόσκοπτη επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας να κάνει λόγο για 4,2% ανάπτυξη τη φετινή χρονιά με 5,3% και 3,9% τις δύο επόμενες, βάζει όμως τέτοιες προϋποθέσεις για την επίτευξή τους που αναιρούνται αυτοστιγμεί.

Ολα στηρίζονται στο περίφημο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης της ΕΕ θα εκτοξεύσει την ελληνική οικονομία. Ομως η επιστροφή στα δίδυμα ελλείμματα σε συνάρτηση με την ταχύτατη αύξηση του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, η λήξη του προγράμματος αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ, τα «κόκκινα» δάνεια, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τα τραγικά μεγάλα νούμερα της ανεργίας και η έλλειψη επενδύσεων κάνουν την επίτευξη των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής απλώς ανέφικτους και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, εκφορούμενους από τους «σοφούς» του Κυριάκου.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τις προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι έρχονται πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω πανδημίας μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης, την οποία οι οπαδοί του τέως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναφέρουν μετ’ επιτάσεως, είναι ολοφάνερο ότι πηγαίνουμε ολοταχώς στα βράχια. Κάτι που προκαλεί τον απόλυτο πανικό στο Μαξίμου, όπου καταφτάνουν καθημερινά μηνύματα για δεύτερη χρονιά καταβαράθρωσης του ελληνικού τουρισμού και απόλυτης ένδειας επενδυτικών προγραμμάτων.

Ως εκ τούτου είναι λογικές στην κοσμοθεωρία των «αρίστων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι απειλές περί καταστροφής των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τα «πειράματα Αδωνη» και απαγόρευσης μετακίνησης στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Εξού και ο πανικός!