Το θέμα κινήθηκε ύστερα από τη δημόσια ανακοίνωση του Π.Σ.Ε.Τ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Ελλήνων Τραγουδιστών). Μία ανακοίνωση, της οποίας όλο το ζουμί περικλείεται στην εξής παράγραφο:
«Είναι απίστευτο και όμως (δυστυχώς) αληθινό πως εδώ και καιρό, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό του Π.Σ.Ε.Τ. από τη διοίκηση της ομοσπονδίας μας, όπως και των αντιπροσώπων μας από το πανελλαδικό της συνέδριο, ένα τόσο μεγάλο γεγονός, στο οποίο ήμασταν και είμαστε αυτονόητα μέρος του.
Το σώμα των Ελλήνων τραγουδιστών είναι αναπόσπαστο μέρος του εργαζομένου κόσμου που θεάματος και του ακροάματος και είναι αδιανόητο να δεχόμαστε αποκλεισμούς και αντιδημοκρατικές πρακτικές από μια μερίδα συνδικαλιστών που φοβάται πως με την συμμετοχή μας θα χάσει την πλειοψηφία στο ΔΣ».
Η καταγγελία είναι σοβαρή, εφόσον σύμφωνα με την Π.Σ.Ε.Τ., που εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων τραγουδιστών, ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει αποκλειστεί από το πανελλαδικό συνέδριο της Π.Ο.Θ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος), το οποίο θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Nova.
Επικοινωνήσαμε με τη λυρική τραγουδίστρια και πρώην μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Θ.Α., Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η οποία μας μίλησε για κάποιες συστάσεις που είχαν γίνει προ τριετίας στον νεοϊδρυθέντα τότε Π.Σ.Ε.Τ. με σκοπό να αλλαχθεί το καταστατικό του ώστε να είναι σύννομο με τις προδιαγραφές της Π.Ο.Θ.Α..
Επίσης, ενημερωθήκαμε για μία αγωγή που ήδη έχει κατατεθεί από τον Π.Σ.Ε.Τ. στην Π.Ο.Θ.Α. για το λόγο του αποκλεισμού του και εκκρεμεί η δικαστική απόφαση. Το κλίμα είναι τεταμένο και αυτή τη στιγμή αποκλείεται εκ των πραγμάτων η συμμετοχή του Π.Σ.Ε.Τ. στο συνέδριο.
Τα λεγόμενα της Μαργαρίτας Συγγενιώτου σχολίασε η Αναστασία Μουτσάτσου, ωστόσο οφείλω να πω ως συντάκτης του άρθρου πώς εγώ προσωπικά ζήτησα τη γνώμη της Συγγενιώτου με την ιδιότητα της ως πρώην μέλους της Π.Ο.Θ.Α.
Ακολουθεί η απάντηση της Μουτσάτσου:
Δεν υπήρχε εκείνη την εποχή ούτε σωματείο και ποτέ δεν απευθυνθήκαμε στην κυρία Συγγενιώτου για να μας προσφέρει την άποψή της…για ποιο λόγο άλλωστε;
Εννοείται πως δεν είχε καμία γνώση του καταστατικού μας. Καταθέσαμε το καταστατικό το Φεβρουάριο και τις διευκρινίσεις επαυτού όπως μας ζητήθηκαν λίγες μέρες μετά. Προφανώς η κυρία Συγγενιώτου συγχέει μια άλλη ανήκουστη παρέμβαση σε άλλο καταστατικό,που είχε επιχειρήσει εκείνο τον καιρό η ΠΟΘΑ κατά του οργανισμού μας, του ΕΡΑΤΩ, επειδή μέσα στην μεγαλομανία της η διοίκηση της ΠΟΘΑ θεωρεί τον εαυτό της και τοποτηρητή επίσης του συγγενικού δικαιώματος και είχαν προσπαθήσει και τότε να επέμβουν. Έχω την εντύπωση πως αναγνώρισε το λάθος της σε εκείνη την περίπτωση, ελπίζω να το κάνει και τώρα.
Ακολούθησε η απαραίτητη επικοινωνία με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Θ.Α., Κώστα Κεχαγιόγλου. Ο Κεχαγιόγλου μας έστειλε μία μακροσκελή επιστολή, στην οποία γνωστοποιεί ότι η Π.Ο.Θ.Α. ζήτησε ορισμένες διευκρινίσεις από τον Π.Σ.Ε.Τ., όπως κάνει και σε κάθε ανάλογη περίπτωση σωματείου ενδιαφερομένου προς ένταξη στην Ομοσπονδία. Αναφέρεται ακόμη σε μία δυσκολία τοποθέτησης του Συλλόγου στα προς διευκρίνιση ζητήματα, ενώ η Ομοσπονδία ουδέποτε αρνήθηκε την εγγραφή, αλλά την μετέθεσε σε επόμενο Δ.Σ., ώστε να εξεταστούν εκ νέου ακριβώς αυτά τα προς διευκρίνιση ζητήματα.
Μεταφέρω αυτούσια τα κυριότερα κομμάτια της επιστολής του Κεχαγιόγλου και εν συνεχεία επικοινώνησα με τη Δήμητρα Γαλάνη, την Αναστασία Μουτσάτσου και τη Νατάσσα Μποφίλιου, τραγουδίστριες – μέλη του ΔΣ του Π.Σ.Ε.Τ., ζητώντας να τα σχολιάσουν. Ακολουθούν ολόκληρες παράγραφοι από την επιστολή Κεχαγιόγλου μαζί με τις απαντήσεις των εκπροσώπων του Π.Σ.Ε.Τ.:
Κώστας Κεχαγιόγλου:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος απέστειλε επιστολή στο Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (Π.Σ.Ε.Τ.), όπως κάνει και σε κάθε ανάλογη περίπτωση σωματείου ενδιαφερομένου προς ένταξη στην Ομοσπονδία, ζητώντας ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τα προσκομιζόμενα έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση εγγραφής όπως: πρακτικά αρχαιρεσιών, αποφάσεις, καθώς και το καταστατικό του σωματείου. Αυτό άλλωστε έκανε και με 11 ακόμα σωματεία που έκαναν αίτηση εγγραφής και όλα ανταποκρίθηκαν θετικά. Το εν λόγω σωματείο από την αρχή της επικοινωνίας του με την Ομοσπονδία επέδειξε μία δυσκολία τοποθέτησης στα προς διευκρίνιση ζητήματα, ενώ η Ομοσπονδία ουδέποτε αρνήθηκε την εγγραφή, αλλά την μετέθεσε σε επόμενο Δ.Σ., ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα προς διευκρίνιση ζητήματα.
Απάντηση από τη Νατάσσα Μποφίλιου:
Ο κύριος Κεχαγιόγλου σας λέει φυσικά την μισή αλήθεια,εκείνη που τον εξυπηρετεί… Γνωρίζω τουλάχιστον άλλη μία περίπτωση σωματείου που έγινε δεκτό στην ΠΟΘΑ αφού κατέθεσε εναντίον της ασφαλιστικά μέτρα (τα οποία κέρδισε). Προφανώς και το δικό τους καταστατικό δεν ήταν αρκετά δημοκρατικό… Εμείς είμαστε οι μόνοι που παραμένουμε εκτός αφού μάλλον δεν ταιριάζουμε στο μείγμα του σώματος των συνέδρων που επιθυμεί. Όσο για την δυσκολία στην επικοινωνία αυτό είναι πραγματικά κωμικό αν δει κανείς πόσο εκπρόθεσμες και εκτός θέματος φυσικά είναι όλες οι απαντήσεις που λαμβάνουμε από την Π.Ο.Θ.Α.
Κώστας Κεχαγιόγλου:
Έντονο προβληματισμό και συζήτηση προκάλεσε τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας όσο και σε ενημερώσεις της Ομοσπονδίας με τα σωματεία μέλη, παρουσία εκπροσώπων των προς ένταξη σωματείων μεταξύ των οποίων και του ΠΣΕΤ, όπου συζητήθηκε το γεγονός ότι για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα στο συγκεκριμένο Σωματείο θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει το αντίτιμο για τα έξοδα της εκλογής του. Το ύψος των εξόδων θα έχει αποφασιστεί από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό που μας προβλημάτισε είναι το γεγονός ότι το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να δημιουργήσει τεχνητά εμπόδια στο να θέσει κάποιος υποψηφιότητα, εφόσον δεν είναι ένα προκαθορισμένο ποσό έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Το να τεθεί ένα μεγάλο ποσό ως έξοδα των εκλογών δημιουργεί έναν τεχνητό αποκλεισμό των μελών από τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης και αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζαμε για πρώτη φορά, καθώς στο σύνολο των σωματείων η υποψηφιότητα των μελών για τα όργανα διοίκησης η για αντιπροσώπους δε δευτεροβάθμια όργανα είναι χωρίς αντίτιμο.
Απάντηση από την Αναστασία Μουτσάτσου:
Δεν είναι νέα για μας όλα αυτά όσο κι αν ακούγονται εξωπραγματικά Η διοίκηση της ΠΟΘΑ έχει στραφεί επανειλημμένα κατά του κλάδου μας και του οργανισμού ΕΡΑΤΩ που μας εκπροσωπεί οργανώνοντας μάλιστα ολόκληρη δυσφημιστική εκστρατεία διαβάλλοντας μας σε δημόσιους φορείς και σε βουλευτές. Όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια ακούσαμε συγγνώμες από πολλούς αλλά όχι από τον γραμματέα της ΠΟΘΑ ο οποίος προκειμένου να μη χάσει την πλειοψηφία που έχει η παράταξη του στο Διοικητικό Συμβούλιο δε διστάζει μπροστά σε τίποτα όπως άλλωστε προκύπτει από τη στάση που κρατάει και τώρα απέναντι στο σωματείο μας.
Ακριβώς επειδή γνωρίζαμε τι θα αντιμετωπίσουμε από την κατά τα άλλα πολύ φιλική προς εμάς διοίκηση της ομοσπονδίας συνεργαστήκαμε με την νομική ομάδα που εισηγήθηκε το συνδικαλιστικό νόμο και την εμπιστευθήκαμε να καταρτίσει το καταστατικό μας προκειμένου να είναι απόλυτα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένη προθεσμία μέσα στην οποία η ομοσπονδία οφείλει να απαντήσει σε μία αίτηση εγγραφής ενός σωματείου στην συνομοσπονδία.
Η διοίκηση απάντησε πολύ μετά το τέλος της προθεσμίας αυτής ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις τις οποίες στείλαμε φυσικά για να μας απαντήσει τελικά απορριπτικά. Οι αιτιάσεις τους βέβαια είναι καθαρά προσχηματικές και αποσκοπούσαν χρονοτριβώντας στο να μας στερήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής μας στο συνέδριο της συνομοσπονδίας.
Ο νόμος σκοπίμως δεν αναφέρεται σε όρους και προϋποθέσεις για την εγγραφή ή όχι νέων σωματείων στην συνομοσπονδία. Αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπαγορεύει τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας ενός σωματείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως αφήνετε, υποτίθεται στο καταστατικό μας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα υπέρογκο ποσό για να υποβάλει υποψηφιότητα κανείς και άρα αφήνεται η δυνατότητα στην Διοίκηση να αποκλείσει κάποιους υποψηφίους. Το οποίο βέβαια ένα σενάριο καθαρά επιστημονικής φαντασίας εκτός του ότι η ομοσπονδία δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα…
Να ζητά δηλαδή τροποποιήσεις ένα καταστατικό που ακολουθεί μέχρι κεραίας το νόμο. Απλά εδώ ακολουθείται η τακτική του στρίβειν διά των επιφυλάξεων. Σημειώνουμε απλά πως στις τελευταίες μας εκλογές το κόστος συμμετοχής των υποψηφίων ήτανε μηδενικό,απλά η προβλεπόμενη συνδρομή στο σωματείο κάθε μέλους.
Κώστας Κεχαγιόγλου:
Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη αντίδραση ήταν το γεγονός ότι το σωματείο εγγράφει ως μέλη του μόνο Έλληνες τραγουδιστές. Τα σωματεία της Ομοσπονδίας μας έως τώρα εγγράφουν το σύνολο των εργαζομένων ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας κτλ. Ο αποκλεισμός των μη Ελλήνων τραγουδιστών από ένα σωματείο δημιουργεί από μόνο του ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Απάντηση από τη Νατάσσα Μποφίλιου:
Ένα σωματείο φυσικά και έχει την δυνατότητα να αυτοαποκαλείται όπως προτιμά, σωματείο Ηπειρωτών Κρητών η Ακριτών τραγουδιστών… Και φυσικά ανεξαρτήτως του τίτλου μας δεχόμαστε όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και έχουμε ήδη αρκετούς αλλοδαπούς στις τάξεις μας.
Υπονοούν δηλαδή πως είμαστε ρατσιστές; Μάλλον δεν έχουνε προσέξει ποιοι άνθρωποι εκπροσωπούν το σωματείο μας… Ούτε και εδώ όμως έχει δικαίωμα η συνομοσπονδία να μας υποδείξει το όνομά μας. Επαναλαμβάνουμε πως ήταν υποχρεωμένη από το νόμο απλά να μας εντάξει στο δυναμικό της συνομοσπονδίας μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης μας.
Κώστας Κεχαγιόγλου:
Ένα ακόμη ζήτημα για το οποίο έγινε συζήτηση στην τελευταία σύσκεψη που ήταν και έδωσε το παρόν και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών ήταν το ζήτημα των διαγραφών των μελών. Οι διαγραφές με βάση το νόμο 1264/1982 πρέπει να λαμβάνονται πάντα με μυστική ψηφοφορία, κάτι το οποίο δεν προβλέπει το καταστατικό του εν λόγω σωματείου.
Απάντηση από τη Νατάσσα Μποφίλιου:
Εδώ προφανώς μας κοροϊδεύουν… Φυσικά και θα γίνονται πάντα,εάν χρειαστεί φυσικά με μυστική ψηφοφορία όπως ορίζει ο νόμος. Είναι αυτονόητο και δε χρειάζεται καν να αναγράφεται στο καταστατικό.
Κώστας Κεχαγιόγλου:
Τέλος στο σωματείο έχουν υπάρξει μέλη τα οποία είναι εργοδότες, έχουν δηλαδή δικές τους επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργαζόμενους στον κλάδο του θεάματος ακροάματος, όπως οι ίδιοι εκπρόσωποι του σωματείου ανέφεραν στην τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας μας στις 13/11/2023.
Απάντηση από την Αναστασία Μουτσάτσου:
Φυσικά και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κανένα συνάδελφο από το να γίνει μέλος του σωματείου μας και στις σημερινές συνθήκες εργασίας είναι πολλοί αυτοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο μέσα από κάποιας μορφής ονομαστική ή όχι επιχείρηση. Η συνομοσπονδία έχει στους κόλπους της αρκετά σωματεία με τέτοιου είδους μέλη αλλά μόνο στην δική μας περίπτωση την ενοχλεί και μάλιστα προκαταβολικά. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε εδώ πως τα σωματεία που φαίνονται φίλα προσκείμενα προς την διοίκηση εγγράφονται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο των καταστατικών τους. Εμείς εγγραφούμε όποιον έχει την ιδιότητα του τραγουδιστή. Σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούμε την οποία επιχειρηματική δραστηριότητα μέλους μας. Αντίθετα φορείς οπως η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχουν ενταχθεί στη Π.Ο.Θ.Α. χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώ άλλο σωματείο που επίσης εντάχθηκε χωρίς προσκόμματα προβλέπει στο καταστατικό του την ένταξη και επιχειρηματιών!
Κώστας Κεχαγιόγλου:
Παρόλα αυτά ακόμα και η καθυστέρηση εγγραφής του σωματείου στην Ομοσπονδία δεν έχει προκαλέσει ουδεμία μεταβολή των σκοπών στο εν λόγω σωματείο. Αντιθέτως το σωματείο διαθέτει πλήρη αυτονομία ως προς τους σκοπούς και τη δράση του, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στο σύνολο των συσκέψεων που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία όπως και των ενεργειών που αφορούν ζητήματα του κλάδου.
Απάντηση από τη Δήμητρα Γαλάνη:Φυσικά φτάνει να μην συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο εκ μέρους τους…Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ σε σχετική ανάρτησή του εκθέτουν την ΠΟΘΑ και τα μέλη του Δ.Σ. της, επειδή με την αίτηση εγγραφής που υποβλήθηκε προσκομίστηκαν, όλα εκείνα τα στοιχεία που όριζε το καταστατικό της ΠΟΘΑ. Ομολογεί εδώ ο πρόεδρος ότι, προκειμένου ένα σωματείο να γίνει μέλος της ΠΟΘΑ θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις γιατί επέλεξε αυτήν την επωνυμία, γιατί έχει αυτούς τους σκοπούς κλπ. Είναι γνωστό επαναλαμβάνουμε ότι οι ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες σε εγγραφή μελών χωρίς εξηγήσεις και διευκρινίσεις. Το ΔΣ της Π.Ο.Θ.Α. απέδειξε με τη μη εγγραφή της ΠΣΕΤ ότι προβαίνει σε επιλογές μελών. Αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο,όπως αν το δικαστήριο διατάξει την έκπτωση των μελών του Δ.Σ. Αν συμβεί αυτό που ορίζει ο νόμος 1264/1982 θα αποτελεί όνειδος για την ΠΟΘΑ. Όσοι λοιπόν θεωρούν κτήμα τους την ΠΟΘΑ κάνουν λάθος.Καλούμε την Γ.Σ. της ΠΟΘΑ να λάβει απόφαση που να υποχρεώνει το Δ.Σ. να προβεί στην εγγραφή της ΠΣΕΤ χωρίς όρους, προϋποθέσεις, τροποποιήσεις άρθρων του καταστατικού ή εξηγήσεις που θα πρέπει να δίνονται, όπως τούτο γινόταν σε άλλες εποχές. Αυτά θα πρέπει να εκλείψουν, προκειμένου να αποφευχθεί η έκπτωση των μελών με την αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο αναγκαίως προσέφυγε η ΠΣΕΤ και για να καλλιεργηθούν συνθήκες καλής συνεργασίας.