Ούτε πρόβατα του Αβέρωφ – Oύτε σκύλοι του Παβλώφ

Ούτε πρόβατα του Αβέρωφ – Oύτε σκύλοι του Παβλώφ

Δίνει και παίρνει η έκφραση “πρόβατα” για να περιγράψει εκλογείς. Συνήθως της Δεξιάς αλλά, πιο πρόσφατα, ακόμη και της Αριστεράς. Με την Αβερωφική έννοια, ότι δεν πρέπει να φεύγουν από το “μαντρί”. Σε ό,τι αφορά στην Αριστερά η χρήση της λέξης φιλοδοξεί να χαρακτηρίσει τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που παρέμειναν με την πλειοψηφία. Σε αντιδιαστολή με όσους έσπασαν τα κομματικά δεσμά κι ακολούθησαν το αποσχιστικό ρεύμα της ΝΕ.ΑΡ.

Φοβούμαι ότι η θεωρία του μαντριού είναι εντελώς πασέ και ο πολυθρύλητος λύκος ένα αφελές παραμυθάκι της Θείας Λενας. Ουδείς δίνει σημασία. Το παιχνίδι παίζεται σε άλλη πίστα.

Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Και έχουν αντικατασταθεί από μοντέρνα εργαλεία επηρεασμού κοινής γνώμης. Αν κάτι δίδαξε ο Γκρίνμπεργκ είναι η χρήση των αντανακλαστικών του «σκύλου του Παβλώφ». Πατάει το κουμπί των ελεγχόμενων ΜΜΕ και αρχίζει η ροή σιέλου• με «Πόθεν Έσχες …εξελόχαρτα», με «τον ΣΥΡΙΖΑ που μάς έβαλε στα Μνημόνια», με τα «αστακοκάραβα του Κασσελάκη» κλπ. Εξαρτημένα αντανακλαστικά, ακριβώς όπως ο πορτοφολάς σε χτυπά στον αριστερό ώμο για να αρπάξει το πορτοφόλι από τη δεξιά τσέπη.

Σε ό,τι αφορά τους Δεξιούς κανέναν λύκο δεν φοβούνται πια. Ξέρουν πολύ καλά τους λόγους που συσπειρώνονται γύρω από το πλέγμα διαπλοκής [οι καρχαρίες] ή εξάρτησης [η μαρίδα] που έχει χτίσει ο Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στους Αριστερούς αξιοποιείται ο αλάνθαστος ψυχολογικός μηχανισμός της επιτίμησης, απαξίωσης, ενοχοποίησης. Που, αν τις αποδεχτουμε, ισοδυναμεί με πολιτική καθυπόταξη. Ο χθεσινός σύντροφος ανακάλυψε όψιμα πως «μόνο αυτός είναι Αριστερός – εσύ όχι. Αυτός κρατά ψηλά τη σημαία – εσύ την πέταξες καταγής. Αυτός είναι πολιτικός – εσύ …μεταπολιτικός».

Ας δούμε διάσπαρτα τα επιχειρήματα τριών προβεβλημένων [και έγκυρων θα έλεγα] στελεχών της ΝΕ.ΑΡ. «Δεν άντεξαν στο μεταλλαγμένο κόμμα Κασσελάκη» «στο οποίο αναβλύζει νερό του Καματερού», «Για το ύφος και το ήθος της πολιτικής», «Για να υπερασπιστούν την τιμή της κυβέρνησης Τσίπρα».

Την οποία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως παρακάτω χαρακτηρίζουν πλήρη «αδυναμιών, ιδεοληψιών και βαριών σφαλμάτων σε λέξεις και πρόσωπα».

Οι αντιφάσεις συνεχίζονται: Αν και «δεν πουλάνε την ψυχή τους για ένα διψήφιο ποσοστό, δεν αρκούνται σε ένα μικρό και έντιμο κόμμα». «Θα πετύχει η Νέα Αριστερά ανατροπή της Δεξιάς χτίζοντας συμμαχίες και έναν νέο συνασπισμό εξουσίας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις». [σ.σ. Όχι ΚΚΕ, όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι Βαρουφάκης].

«ΟΛΙΓΟΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ»

Τι μένει; ΠΑΣΟΚ. Ομως ήταν οι ίδιοι που υποτιμούσαν στελέχη και μέλη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Που απέρριπταν ανθρώπους- οι οποιοι εγκατέλειπαν, με πόνο, το πάλαι ποτέ κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου για να ακολουθήσουν τον Τσίπρα- σαν «Αυριανιστές, λαϊκιστές, λουμπεναριό [sic!], δίευρους». Tώρα όμως τι κάνουν;

■ Προσβλέπουν σε συνεργασία με τον Ανδρουλάκη! «Να χτίσουν συμμαχίες και έναν νέο συνασπισμό εξουσίας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις». «Πανευρωπαϊκά με τον πολιτικό χώρο που γίνεται κατανοητός ως “Αριστερά” και “Κεντροαριστερά”. «Ευτυχώς και σε άλλους συγγενείς χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύονται αξιόπιστα τέτοια πρόσωπα». Αναμφίβολα σωστό. Ομως όταν το έλεγε ο Κασσελάκης ήταν «δεξιά στροφή».

■ Και εν κατακλείδι: «Τα υπόλοιπα από Δευτέρα». Απειλητικό ακούστηκε αυτό και διευκρινίζει έτερος αρθρογράφος: «Η κρίση του χώρου ανέδειξε τον Κασσελάκη, δεν το περιμέναμε αλλ΄ αυτό δεν δικαιολογεί πως, όταν μπορούσαμε, ίσως και λίγο οπορτουνιστικά σκεπτόμενοι, δεν την σταματήσαμε. Την κατάλληλη ώρα -η συζήτηση θα είναι δύσκολη και πικρή- θα κληθούν όλοι και όλες να μιλήσουμε περισσότερο».

-Από Δευτέρα λοιπόν θα βρεθούν μπροστά σε ερωτήματα που καλούνται να απάντησουν ο ένας στον άλλο.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Δημοτικός υπάλληλος έλειπε από την εργασία του για 13 χρόνια με αναρρωτική άδεια

Ορ. Ομράν: Καταδικασμένος για λογοκλοπή ο υποψήφιος της ΝΔ και εκλεκτός της κυβέρνησης – Οι στενές σχέσεις με Πάτση και Χατζηδάκη (Video)

Σύμη: Συνέχεια στο θρίλερ με τον παρουσιαστή του BBC – Πού προσανατολίζονται οι έρευνες (Video)

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το νέο σήμα μετά την κατάκτηση του Conference League (Photo)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή Ομράν από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ: «Αποδεικνύεται από τι υλικά είναι φτιαγμένη η δήθεν αριστεία»

Ιερουσαλήμ: Ανατριχιαστική φωτογραφία – Όχλος ορμάει σε παλαιστίνιο δημοσιογράφο, αλλά τον προστατεύει ισραηλινός συνάδελφός του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter