Ούτε ο καύσωνας δεν σταματά τη φάμπρικα

Ούτε ο καύσωνας δεν σταματά τη φάμπρικα

Οργή παρά ανακούφιση από την κυβερνητική πρακτική «Σώπαινε και δούλευε στους 45°C»

Από τη σκαλωσιά μέχρι τη σιδηροκόλληση στα αμπάρια και από τη λάβα της ασφάλτου πάνω στο επισφαλές δίκυκλο μέχρι το σερβίρισμα λαδωμένων πελατών στην πυρωμένη άμμο, εργαζόμενοι και εργαζόμενες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο για να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση που θέσπισε την «πληρωμή» υπερωριών με ρεπό αρνήθηκε να καταστήσει αργία τις ημέρες κορύφωσης του καύσωνα, όπως εισηγήθηκε ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής Μανώλης Πλειώνης. Το περιεχόμενο της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας και ο μη υποχρεωτικός χαρακτήρας των μέτρων μεταφράστηκαν ως νεύμα κυβερνητικής συγκατάνευσης

προς τους εργοδότες, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που εντάχθηκε με νόμο του «επιτελικού κράτους» για βελτιωμένες υπηρεσίες σε μια ενιαία ελεγκτική αρχή, την Αρχή Διαφάνειας, παραμένει αποδεκατισμένο. Ευτυχώς, κάποια κεκτημένα που εξαϋλώθηκαν μαζί με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας παραμένουν ακόμη σε ισχύ λόγω συνδικαλιστικής παρουσίας και διεκδίκησης.

Το Documento συνομίλησε με εργάτες και συνδικαλιστές προκειμένου να καταγράψει τις συνθήκες εργασίας στον ΟΛΠ, στα… φρεσκοπλειστηριασμένα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη ΛΑΡΚΟ, στις οικοδομές, στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Από κοινού οι εργάτες και συνδικαλιστές στηλιτεύουν τη στάση της κυβέρνησης με φόντο το ακραίο φαινόμενο που «ψήνει» τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα, ζητούν εντατικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ και συνηγορούν ότι ο συνδικαλισμός είναι η μόνη λύση μπροστά στην εργοδοτική και κυβερνητική αυθαιρεσία.

«Οι συνθήκες είναι τραγικές»

Την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις καυτές μέρες στη ΛΑΡΚΟ περιέγραψε ο εργαζόμενος-μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας Παναγιώτης Πολίτης. «Ετσι κι αλλιώς οι θερμοκρασίες σε μεγάλο κομμάτι του εργοστασίου είθισται να είναι γύρω στους 40°C. Το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη. Το εργοστάσιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εκποίηση όντας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και κανείς δεν μερίμνησε να τοποθετηθούν καμαράκια με κλιματιστικά για να παίρνουν μια ανάσα οι εργαζόμενοι, όπως επίσης δεν τοποθετήθηκαν ψύκτες» αναφέρει και συνεχίζει πιο παραστατικός: «Για να καταλάβετε, στη μεσημεριανή βάρδια δόθηκε 1,5 λίτρο νερό και από εκεί και πέρα πίνουμε από τη βρύση, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 42°C υπό σκιά. Στο χημείο του εργοστασίου με παρέμβαση του σωματείου σταμάτησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκε κλιματιστικό γιατί είχε 43°C. Εβαζαν την αμμωνία –χρειάζεται δροσερές θερμοκρασίες– κάτω από τη βρύση για να μη σκάσει. Οι συνθήκες εν ολίγοις είναι τραγικές. Στα αιτήματά μας η διοίκηση απαντά ότι δεν φτάνουν τα λεφτά».

Αναφορικά με τα προαιρετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο Π. Πολίτης σχολιάζει ότι δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. «Δεν εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά στους χώρους δουλειάς. Δεν τα παίρνουν οι εργοδότες. Μόνο όταν υπάρχουν σωματεία και μπαίνουν μπροστά γίνεται εφαρμογή κι αυτό όπου οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να καταγγείλουν, γιατί πολύ απλά φοβούνται. Σε ένα εργοστάσιο σαν αυτό της ΛΑΡΚΟ οι εργασίες θα έπρεπε να σταματούν το μεσημέρι. Μόνο ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των μέτρων αποτελεί λύση» επισημαίνει και καταλήγει πως αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή εργασία σε συγκεκριμένους κλάδους, η λύση θα ήταν η αργία για τις ημέρες κορύφωσης του καύσωνα.

«Ελλιπή τα μέτρα»

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γιώργος Γώγος σημειώνει ότι η δουλειά των λιμενεργατών είτε στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων είτε στο car terminal εί

ναι από τις πιο επιβαρυμένες μια και οι λιμενεργάτες είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Χαρακτηρίζει ελλιπή τα μέτρα της κυβέρνησης, λέγοντας: «Θα περιμέναμε σε τέτοιες συνθήκες να επιβάλλονται συγκεκριμένα πράγματα απέναντι στην εργοδοσία και να αξιοποιηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΕΠΕ. Το κριτήριο θα έπρεπε να είναι η προστασία των εργαζομένων και όχι να επιτευχθεί η υπηρεσία που παρέχει ο εργοδότης ή το παραγόμενο προϊόν. Ως σωματείο έχουμε κάποιους άγραφους κανόνες. Συμβουλευόμαστε και τις εκάστοτε εγκυκλίους από το υπουργείο Εργασίας και παρεμβαίνουμε σε συνεννόηση με τη διοίκηση ούτως ώστε να μειωθεί η θερμική καταπόνηση των συναδέλφων. Παρέχεται δροσερό νερό, μειώνεται η παραγωγική διαδικασία τις ώρες κορύφωσης του καύσωνα (12.00 έως 16.00), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνεται παύση εργασιών. Γενικά στον ΟΛΠ έχουμε καλή συνεργασία με τον τεχνικό και τον γιατρό ασφαλείας».

Υπογραμμίζει δε ότι αν δινόταν από την κυβέρνηση σαφής οδηγία για παύση εργασιών, θα ήταν το καλύτερο για τους εργαζόμενους. «Δεν γίνεται να αφήνονται τέτοιου είδους ζητήματα στη διάθεση του εργοδότη. Σε κάποιους μεγάλους εργασιακούς χώρους λειτουργούν σωματεία και υπάρχει η δυνατότητα για τους εργαζόμενους να προφυλαχθούν απέναντι στην εργοδοσία, κάτι που δεν ισχύει για την πλειονότητα των κλάδων στον ιδιωτικό τομέα» ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.

«Εκατοντάδες λιποθυμίες»

«Εχουμε εκατοντάδες λιποθυμίες και θερμοπληξίες εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό» γνωστοποιεί ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού, θεωρώντας «άτυχους» τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς δεν μπορούν να απολαύουν τα προνόμια των υπαλλήλων του δημοσίου. «Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει να περιοριστούν ή να ανασταλούν εργασίες από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα, επειδή εμείς δεν είμαστε τόσο τυχεροί όσο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο για τον δημόσιο τομέα είχαν άποψη» επικρίνει και μιλά για «παιδιά ενός κατώτερου θεού». «Δείτε σε τι συνθήκες εργάζονται οι συνάδελφοι στις οργανωμένες παραλίες. Τη Δευτέρα μας γνωστοποιήθηκε καταγγελία από το σωματείο εργαζομένων μεγάλου ξενοδοχείου, το οποίο κάθε Τετάρτη οργανώνει ένα event και μεταφέρει το εστιατόριό του σε εξωτερικό χώρο κοντά στη θάλασσα. Ζήτησε λοιπόν το σωματείο να αναβληθεί γι’ αυτή την Τετάρτη το event, γιατί φανταστείτε πώς είναι να σερβίρεις στις 14.00 πελάτες σε εξωτερικό χώρο. Η απάντηση της διοίκησης του ξενοδοχείου ήταν αρνητική, γιατί θα χάσει λεφτά! Εξαντλήθηκε η ευαισθησία των εργοδοτών του κλάδου για την υγεία μας και όλα τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουν. Μόνο το εμβόλιο τους νοιάζει…» καταγγέλλει και συμπληρώνει πως «οι ψήστες και οι εργαζόμενοι σε κουζίνες δουλεύουν σε συνθήκες κόλασης».

Οσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα, ο Γ. Χότζογλου καθιστά σαφές ότι ειδικά τις μεσημεριανές ώρες θα έπρεπε να επιβληθεί αναστολή εργασίας. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο γιατί είμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, αλλά δεν μπορεί κανείς να δουλέψει με 45°C. Λόγου χάρη, για τις επίμαχες τρεις τέσσερις ώρες θα μπορούσαν να αφήνουν τους δίσκους οι συνάδελφοι και να σηκώνεται ο πελάτης από την ξαπλώστρα να πάρει το προϊόν που θέλει από το κιόσκι. Δεν θα πάθει τίποτε» φρονεί.

«Λες και βρίσκεσαι σε φούρνο»

Το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Πέτρος Αναστασιάδης κρίνει εύλογη την πρόταση περί αργίας που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παραλληλίζει τις συνθήκες εργασίας με καμίνι. Οι 750 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης, καθώς η κυβέρνηση δεν φρόντισε να τους εξασφαλίσει κατά τη μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος των αποζημιώσεών τους. Ολο αυτό το διάστημα οι 750 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία επισκευάζουν και συντηρούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με το δημόσιο να εξοικονομεί πακτωλό χρημάτων.

«Στα ναυπηγεία από τη μία έχουμε το διοικητικό σκέλος και από την άλλη αυτό της παραγωγής. Το δύσκολο κομμάτι είναι αυτό της παραγωγής, γιατί η ζέστη είναι ανυπόφορη. Τα πλοία είναι μεταλλικές κατασκευές, στις οποίες πρέπει να γίνουν θερμικές εργασίες (π.χ. συγκόλληση). Είναι λες και βρίσκεσαι σε φούρνο. Ειδικά όταν το καράβι βρίσκεται σε φάση επισκευής, που έχουν φύγει οι μονώσεις για να γίνουν οι θερμικές εργασίες, μετατρέπεται σε καμίνι επειδή η θερμοκρασία αυξάνεται κατακόρυφα. Λόγου χάρη

όταν χρειάζεται επισκευή το κατάστρωμα αυτοί που εργάζονται από κάτω καλούνται να επιδιορθώσουν ένα μέταλλο που έχει πυρωθεί από τον ήλιο» σημειώνει και προσθέτει ότι στο ναυπηγείο παύονται οι εργασίες μετά τις 12 το μεσημέρι. «Είναι κουτό και μόνο που πηγαίνουμε για δουλειά υπό αυτές τις συνθήκες» υποστηρίζει και κρίνει εύλογη την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιβολή αργίας.

«Πιθανότερα τα ατυχήματα»

Κατά τον Γιώργο Παπαδημητρίου, γενικό γραμματέα Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων, οι θερμοκρασίες που επικρατούν μεγιστοποιούν την πιθανότητα ατυχήματος και γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη αυτές τις μέρες για παύση εργασιών. «Οταν είσαι σταματημένος πάνω στο μηχανάκι νιώθεις όλη τη ζέστη πάνω από το κεφάλι σου, ειδικά αν δεν φυσάει. Από την άλλη, όταν φυσάει με τέτοια ζέστη είναι χειρότερα αν πρέπει να τρέξεις για να βγει η δουλειά. Επίσης, η άσφαλτος ανεβάζει θερμοκρασία, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση. Ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι εναλλαγές θερμοκρασίας, καθώς από τους 45°C μπαίνουμε σε χώρους με κλιματιστικά. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί αυτοκινήτων που απασχολούνται στον κλάδο των ταχυμεταφορών, οι οποίοι σίγουρα έχουν το προνόμιο του αιρκοντίσιον. Αν, βέβαια, λειτουργεί…» εξηγεί, για να τονίσει πως «η εγκύκλιος προτρέπει τους εργοδότες, χωρίς να τους αναγκάζει να πάρουν μέτρα. Οταν ο εργαζόμενος έχει απέναντι τον εργοδότη χωρίς τη μέριμνα του κράτους καταλαβαίνουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Σίγουρα η αργία θα ήταν η λύση προκειμένου να αποφευχθούν από ατυχήματα έως δυστυχήματα».

«Υποχρεωτικότητα μέτρων»

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, καθιστά σαφές ότι εν μέσω καύσωνα εκτός από την εντατικοποίηση της δουλειάς (ιδιαίτερα στους μεγάλους χώρους εργασίας) με τα ατέλειωτα ωράρια που επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων παρατηρείται και θερμική καταπόνηση, η οποία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχήματος. «Τα προηγούμενα χρόνια με τη συλλογική σύμβαση εργασίας είχαμε κατοχυρώσει να διακόπτονται οι εργασίες στους 38°C υπό σκιά και να καταβάλλεται ολόκληρο το ημερομίσθιο. Αυτό αποτέλεσε τη βάση και εφαρμόστηκε και σε άλλους κλάδους. Εν προκειμένω έχουμε καταστήσει άγραφο νόμο τη διακοπή των εργασιών στις οικοδομές όταν υπάρχουν αυξημένες θερμοκρασίες» υποστηρίζει και καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να διαπιστώσουν αν οι εργοδότες πειθαρχούν στα μέτρα που εξαγγέλλει η εκάστοτε κυβέρνηση. «Οι υποδείξεις προς τους εργοδότες δεν έχουν αντίκρισμα, μόνο η υποχρεωτικότητα. Δεν πιάνει το “όσοι πιστοί προσέλθετε” με την εργοδοσία. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ άπτονται των κανόνων ασφάλειας και υγείας. Αν ανατρέξετε στο παρελθόν, θα δείτε ότι όλες οι κυβερνήσεις τα ίδια μέτρα ανακοινώνουν. Νοείται δηλαδή να εργάζεται κάποιος σε εργοστάσιο χωρίς κράνος προστασίας και κρύο νερό; Αυτά τα μέτρα ανακοίνωσαν…» καυτηριάζει.

————————————

«Δεν εφαρμόζονται τα μέτρα στους χώρους δουλειάς. Δεν τα παίρνουν οι εργοδότες. Μόνο όταν υπάρχουν σωματεία και μπαίνουν μπροστά γίνεται εφαρμογή κι αυτό όπου οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να καταγγείλουν, γιατί πολύ απλά φοβούνται»

Παναγιώτης Πολίτης Μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας

«Θα περιμέναμε σε τέτοιες συνθήκες να επιβάλλονται συγκεκριμένα πράγματα απέναντι στην εργοδοσία και να αξιοποιηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΕΠΕ. Το κριτήριο θα έπρεπε να είναι η προστασία των εργαζομένων και όχι να επιτευχθεί η υπηρεσία που παρέχει ο εργοδότης ή το παραγόμενο προϊόν»

Γιώργος Γώγος Γενικός γραμματέας της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ

«Εχουμε εκατοντάδες λιποθυμίες και θερμοπληξίες εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει να περιοριστούν ή να ανασταλούν εργασίες από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δείτε σε τι συνθήκες εργάζονται οι συνάδελφοι στις οργανωμένες παραλίες»

Γιώργος Χότζογλου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού

«Τα πλοία είναι μεταλλικές κατασκευές, στις οποίες πρέπει να γίνουν θερμικές εργασίες (π.χ. συγκόλληση). Είναι λες και βρίσκεσαι σε φούρνο. Είναι κουτό και μόνο που πηγαίνουμε για δουλειά υπό αυτές τις συνθήκες»

Πέτρος Αναστασιάδης Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

«Η άσφαλτος ανεβάζει θερμοκρασία, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση. Ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι εναλλαγές θερμοκρασίας, καθώς από τους 45°C μπαίνουμε σε χώρους με κλιματιστικά»

Γιώργος Παπαδημητρίου Γενικός γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων

«Τα προηγούμενα χρόνια με τη συλλογική σύμβαση εργασίας είχαμε κατοχυρώσει να διακόπτονται οι εργασίες στους 38°C υπό σκιά και να καταβάλλεται ολόκληρο το ημερομίσθιο. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ άπτονται απλά των κανόνων ασφάλειας και υγείας»

Γιάννης Τασιούλας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Documento Newsletter