Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα

Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα

Καθώς Χαμάς και κυβέρνηση Νετανιάχου τεντώνουν ολοένα περισσότερο το σχοινί όσον αφορά το θέμα της εκεχειρίας, η βία στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη συνεχίζει να παραμένει σε γενοκτονικό επίπεδο, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση εντείνει τις απειλές της για χτυπήματα εντός του Ισραήλ αλλά και για περαιτέρω δολοφονίες ομήρων.

Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε η ελπίδα ότι το φρικιαστικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, όπου ο απολογισμός πλέον αγγίζει τους 41.000 νεκρούς από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να αλλάξει εξαιτίας των παύσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας που οργάνωσε ο ΟΗΕ. Η ισραηλινή πλευρά όμως απέδειξε ότι ούτε αυτήν τη μικρή ελπίδα ανθρωπιάς θέλει να επιτρέψει στη Γάζα.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε σε κάποιες ιατρικές ομάδες να περάσουν στις περιοχές όπου γίνονταν εμβολιασμοί για να συμβάλουν όπως ήταν προγραμματισμένο και παράλληλα συνέχισαν να σκοτώνουν αμάχους και παιδιά που πλέον είναι εμβολιασμένα κατά της πολιομυελίτιδας.

Ενδεικτική είναι η υπόθεση της Τάλα Αμπού Αουτζά, της δεκάχρονης που σκοτώθηκε την Τετάρτη από ισραηλινό πλήγμα καθώς έπαιζε με άλλα παιδιά σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Εν μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού του ΟΗΕ που σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σημειώνει σημαντική πρόοδο –έχουν ήδη εμβολιαστεί 187.000 παιδιά–, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι, ενώ μόνο την Πέμπτη μέσα σε ελάχιστες ώρες 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές της Γάζας. Στην Χαν Γιουνίς δύο Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ένα κορίτσι, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ σε αεροπορική επιδρομή στο προάστιο Ντάρατζ της πόλης της Γάζας έχασε τη ζωή του ο γιατρός Νέχαντ αλ Μαντχούν, μες στο σπίτι του.

Επιδρομές στη Δυτική Οχθη

Την ίδια στιγμή οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό. Συγκεκριμένα επιδρομές έγιναν στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς, την Ιεριχώ και την Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 16. Στις επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη χρησιμοποιήθηκαν και στρατιωτικά drones με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Παλαιστίνιοι. Στη Χεβρώνα, η οποία σύμφωνα με αναφορές έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο κέντρο κράτησης, σημειώθηκαν και επιθέσεις από ακροδεξιούς υπερσυντηρητικούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων εν είδει πογκρόμ.

Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή τερμάτισαν οι Ισραηλινοί την επιχείρησή τους στην Τζενίν ύστερα από δύο εβδομάδες όπου, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ από αραβικά Μέσα, το 60% των δρόμων της πόλης έχει καταστραφεί από ισραηλινές μπουλντόζες και το 80% των σπιτιών έχει μείνει χωρίς νερό.

Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και τα πεπραγμένα του Ισραήλ όλο αυτό το διάστημα, η Διεθνής Αμνηστία με σχετική έκθεσή της ζητάει την άμεση έναρξη διεθνούς έρευνας κατά των δυνάμεων του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Οπως τονίζει στη σχετική έκθεσή της η ΜΚΟ: «Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων υπήρξε αδικαιολόγητη καταστροφή ολόκληρων συνοικιών της Λωρίδας της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με την ισραηλινή επικράτεια για να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πάνω από το 90% των κτιρίων στην περιοχή αυτή «καταστράφηκε ή υπέστη σοβαρές ζημιές», όπως εξάλλου και το 59% των αγροτικών καλλιεργειών το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 ως τον Μάιο του 2024 στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος ζώνης πλάτους 1 ως 1,8 χλμ., η οποία ξεκινά από το τείχος που τη χωρίζει από το ισραηλινό έδαφος. Οι καταστροφές συνολικά έχουν έκταση που φτάνει τα 58 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με άλλα λόγια το 16% του εδάφους του παλαιστινιακού θύλακα.

Απειλές για τους ομήρους

Από την πλευρά της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αντιαρματικές ρουκέτες, όλμους και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Επιπλέον η νέα ηγεσία της Χαμάς εμφανίστηκε να απειλεί με νέες δολοφονίες ομήρων σε περίπτωση που οι ισραηλινές δυνάμεις αποφασίσουν να επιχειρήσουν σε περιοχές στις οποίες αυτοί κρατούνται με στόχο να τους απελευθερώσουν. Οι απειλές αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τη διακήρυξη της πρόθεσης της οργάνωσης να διεξάγει εκστρατεία επιθέσεων αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ.

Αξίζει να εδώ να σημειωθεί ότι η εκτέλεση των έξι ομήρων την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα αμφισβήτησης της πολιτικής της ισραηλινής ηγεσίας για τη Γάζα εσωτερικά του Ισραήλ, που όμως δεν έχει προκαλέσει πρακτικά κάποια αλλαγή σε αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο μες στην εβδομάδα η αμερικανική Δικαιοσύνη επισήμως άσκησε διώξεις εναντίον του Γιαχία Σινουάρ και άλλων πέντε υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς για τη δολοφονία 43 Αμερικανών πολιτών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter