Ούτε λέξη η 7η ΥΠΕ για τα συμφωνητικά εχεμύθειας: «Ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να επιβάλει ψεύτικες αφηγήσεις ομαλότητας»

Σιγή ιχθύος τηρεί η 7η Υγειονομική Περιφέρεια και ο γαλάζιος διοικητής της Νεκτάριος Παπαβασιλείου, σχετικά με συμφωνητικά εχεμύθειας τα οποία γιατροί καλούνταν να υπογράψουν για τη μη «δημοσιοποίηση ή αποκάλυψη» πληροφοριών που αφορούν τη λειτουργία της ΥΠΕ, θέμα που είχε αποκαλύψει το Documento.

Δείτε επίσης: Φιμώνουν υγειονομικούς με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Καταγγελία-αποκάλυψη για την 7η ΥΠΕ

«Καθημερινά βιώνουμε ή ενημερωνόμαστε για γεγονότα που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, είτε είναι υποχρηματοδοτήσεις (οριζόντιες μειώσεις δεδουλευμένων), είτε υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων, είτε ολοένα αυξανόμενες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, είτε μελλοντικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις δομών. Είναι πολύ βολικό αυτή η συνθήκη να μην αποκαλύπτεται, να μην αναδεικνύεται και όλοι να μένουμε στις ψεύτικες αφηγήσεις ομαλότητας που μάταια προσπαθεί να επιβάλει ο υπουργός Υγείας» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης.

Ο Σύλλογος που επανέρχεται στο ζήτημα με τα ‘συμφωνητικά εχεμύθειας’, ζητά εκ νέου από τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου να τους κοινοποιήσει ποιά είναι η διοικητική απόφαση έγκρισης της διαδικασίας αποστολής των συγκεκριμένων ‘συμφωνητικών εχεμύθειας’ στους συμβασιούχους συναδέλφους των Κέντρων Υγείας.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αναρωτούνται εάν μπορεί «η 7η ΥΠΕ να υπερβαίνει τις αρμόδιες διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού και να ορίζει ως υποχρεωτική την υπογραφή ενός τέτοιου εγγράφου» ενώ τονίζουν πως το συγκεκριμένο συμφωνητικό εχεμύθειας αποτελεί «μια προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης των υγειονομικών, με την πρόφαση τήρησης διατάξεων περί ευαίσθητων δεδομένων».

Υπενθυμίζεται πως μετά την αποκάλυψη του Documentο, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης κατήγγειλε την συγκεκριμένη πρακτική, χαρακτηρίζοντας το πιστοποιητικό εχεμύθειας ως «καταχρηστικό έγγραφο» και δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα νομική γνωμοδότηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με αυτή, η υπογραφή συμφωνητικού εχεμύθειας αποτελεί «καταχρηστική πρακτική» από την πλευρά της 7ης ΥΠΕ, ενώ παραβιάζει τις αρχές «της ίσης μεταχείρισης όσον αφορά τους όρους εργασίας μεταξύ εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε υγειονομικούς φορείς και της μη διάκρισης».

Διαβάστε το σημερινό δελτίο τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης:

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης επανέρχεται στο ζήτημα με τα ‘συμφωνητικά εχεμύθειας’ το οποίο έθεσε με την καταγγελία του με ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. : 81/29-08-2024. Την επισυνάπτουμε στο παρόν δελτίο τύπου, καθώς ουδεμία γραπτή απάντηση δεν έλαβε εκ μέρους της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ.

Ζητούμε εκ νέου από τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου να μας κοινοποιήσει ποιά είναι η διοικητική απόφαση έγκρισης της διαδικασίας αποστολής των συγκεκριμένων ‘συμφωνητικών εχεμύθειας’ στους συμβασιούχους συναδέλφους των Κέντρων Υγείας.

Υπενθυμίζουμε πως ο Υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων (DPO) σύμφωνα με τις διατάξεις του νομικού πλαισίου (άρθρα 6-8 του ν.4624/2019) διατηρεί αποκλειστικά γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμόσει διοικητικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές συνθήκες.

Στην περίπτωση των συμβασιούχων συναδέλφων στους οποίους επιδόθηκε το ‘συμφωνητικό εχεμύθειας’, αρμόδιο για την διαδικασία πρόσληψης είναι το Υπουργείο Υγείας – με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ4β/Γ.Π.οικ.7980/7-2-2020 (Β΄460)- η οποία δεν προβλέπει σύναψη τέτοιων συμφωνητικών. Μπορεί συμπερασματικά η 7η ΥΠΕ να υπερβαίνει τις αρμόδιες διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού και να ορίζει ως υποχρεωτική την υπογραφή ενός τέτοιου εγγράφου;

Στην προηγούμενη επιστολή μας κοινοποιήσαμε την τεκμηρίωση του Νομικού Συμβούλου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην οποία ενδελεχώς αναλύεται η καταχρηστικότητα του συγκεκριμένου συμφωνητικού. Έλαβε γνώση το αρμόδιο νομικό τμήμα της ΥΠΕ και, αν ναι , ποιο είναι το πόρισμά του;

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, όπως έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη, θεωρεί το συγκεκριμένο ‘συμφωνητικό εχεμύθειας’ μια προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης των υγειονομικών, με την πρόφαση τήρησης διατάξεων περί ευαίσθητων δεδομένων.

Καθημερινά βιώνουμε ή ενημερωνόμαστε για γεγονότα που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, είτε είναι υποχρηματοδοτήσεις (οριζόντιες μειώσεις δεδουλευμένων), είτε υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων, είτε ολοένα αυξανόμενες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, είτε μελλοντικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις δομών.

Είναι πολύ βολικό αυτή η συνθήκη να μην αποκαλύπτεται, να μην αναδεικνύεται και όλοι να μένουμε στις ψεύτικες αφηγήσεις ομαλότητας που μάταια προσπαθεί να επιβάλει ο υπουργός Υγείας.

Οι εργαζόμενοι/ες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απαντούν σε τέτοιες μεθοδεύσεις με καθαρό λόγο και με αταλάντευτες αντιστάσεις. Για ένα εργασιακό μέλλον αξιοπρέπειας για εμάς, και για Δημόσιες Δομές Υγείας που θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλη την κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»

Πρώτο χτύπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση – Αφετηρία αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής

Γερμανία: Το SPD πρώτο στο Βρανδεμβούργο – «Το κόμμα του Σολτς νίκησε, ο καγκελάριος έχασε»

Super League: Η βαθμολογία μετά την 5η αγωνιστική – Οι κερδισμένοι και τα ντέρμπι που έρχονται (Videos)

Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές από το μεσημέρι