Ούτε λέξη από Φλωρίδη για το κύκλωμα με τα πλαστά ποινικά μητρώα… (Video)

Λαλίστατος εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για μία σειρά από θέματα. Ωστόσο, δεν βρήκε ούτε λέξη, για το κύκλωμα με τα πλαστά ποινικά μητρώα, ένα θέμα που το Documento, όχι μόνο το έφερε στο φως, αλλά διαβίβασε και τα στοιχεία στον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα -τελικώς- να ανακοινωθεί έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα: Το Documento αποκαλύπτει πώς πλαστογραφούνται τα ποινικά μητρώα – Από 10.000 έως 30.000 ευρώ η τιμή

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Φλωρίδης ήταν καλεσμένος το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, δεν είπε κουβέντα για γεγονός πως το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου έχει τρύπες που χρησιμοποιεί το κύκλωμα για να αντλήσει «λευκά» ποινικά μητρώα.

Διαβάστε επίσης: «Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Την ίδια ώρα, ο ίδιος, περιορίστηκε να σχολιάσει τις δολιοφθορές στις γραμμές του ΟΣΕ, την ακρίβεια και την πτώση της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις. «Με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αυτές οι πράξεις έχουν μετατραπεί σε κακούργημα, έτσι και τους πιάσουν (τους δράστες), θα πάνε μέσα» είπε.

 

Διαβάστε επίσης: Πλαστά ποινικά μητρώα: Έρευνα μετά και τη διαβίβαση των στοιχείων από το Documento στον Άρειο Πάγο – Σιωπή Φλωρίδη

Πώς λειτουργεί το κύκλωμα

Τα στοιχεία για τα ποινικά μητρώα, ανασύρονται από ένα ψηφιακό αρχείο το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ψηφιοποίηση αυτού του αρχείου έγινε (και λειτουργεί) από την γνωστή εταιρεία Singular. Όταν κάποιος πολίτης, ή οι δικαστικές Αρχές, αναζητούν αυτό που πρακτικά αποκαλούμε στοιχεία για το ποινικό μητρώο, ουσιαστικά αναζητείται στο αρχείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αν υπάρχουν καταδίκες. Αν για το συγκεκριμένο πρόσωπο υπάρχουν καταδίκες, τότε αυτές αναγράφονται αυτόματα στο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, ενώ αν δεν βρεθούν το σύστημα γράφει την λέξη «ΜΗΔΕΝ».

Η καταχώρηση των στοιχείων για τους πολίτες, γίνεται με βάση την περιοχή γέννησης και το πιστοποιητικό εκδίδεται από την Εισαγγελία της περιοχής. Αν κάποιος έχει γεννηθεί για παράδειγμα στην Κόρινθο, όπου και αν μένει, θα πάρει πιστοποιητικό από την Εισαγγελία Κορίνθου.

Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 569 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας):

Σε κάθε δελτίο ποινικού μητρώου αναγράφονται τα εξής: α) τα στοιχεία της ταυτότητας που είναι αναγκαία για την εξατομίκευση του προσώπου στο οποίο αφορά το δελτίο και ιδίως το πλήρες ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, την ημερομηνία, την πόλη και το κράτος γέννησης, το φύλο, την ιθαγένεια ή τις ιθαγένειες, το τυχόν προηγούμενο ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο, τον αριθμό και το είδος των εγγράφων ταυτοποίησης και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Αν πρόκειται για έγγαμο, αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του συζύγου”

Οι απαιτήσεις του ο νόμου είναι απολύτως λογικές γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ταυτοπροσωπεία κάποιου προσώπου του οποίου αναζητούνται τα στοιχεία.

Πώς λοιπόν το κύκλωμα καταφέρνει να παρακάμψει ένα ψηφιοποιημένο σύστημα και να εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά ποινικού μητρώου, χωρίς να χτυπήσει συναγερμός; Πώς βεβαιώνει πλαστά στοιχεία ενώ όλα είναι ψηφιακά και το σύστημα θεωρητικά απρόσβλητο; Δύο είναι οι συμμετέχοντες στο έγκλημα: το υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το δικαστικό σύστημα που παραβιάζουν ηθελημένα όσα προβλέπει ο νόμος και δημιουργούν τις προυποθέσεις για να δράσει το κύκλωμα και κάποιοι που έχουν πρόσβαση στο σύστημα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρότι ο νόμος αλλά και σχετικές Εισαγγελικές Διατάξεις, προβλέπουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση ενός προσώπου με ασφάλεια, συμβαίνει το εξής παράλογο και παράνομο. Σε όσα πιστοποιητικά ποινικού μητρώου εκδίδονται για δικαστική χρήση, δηλαδή με αίτημα των δικαστικών, ανακριτικών αρχών, δεν αναγράφονται ούτε ο αριθμός δελτίου ταυτότητας, ούτε το ΑΦΜ , ούτε η ακριβής ημερομηνία γέννησης. Σε πιστοποιητικά μάλιστα που έχουμε στη διάθεσή μας, υπάρχει μόνο το έτος γέννησης και όχι η ημερομηνία γέννησης που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ταυτοποίηση. Αντιθέτως, όταν ο πολίτης ζητήσει μέσω ΚΕΠ ή του open.gov πιστοποιητικό, ορθά ζητούνται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης και αν δεν δοθούν, δεν προχωρά η έκδοση. Όταν δε εκδίδεται το πιστοποιητικό, όλα τα στοιχεία αυτά εκτυποώνονται και στο δελτίο.

Παρότι με ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης , έχει ανοίξει αυτή η τρύπα ασφαλείας στο σύστημα, έχουν ευθύνη και τα δικαστήρια που αποδέχονται τα ποινικά μητρώα χωρίς την αναγραφή των στοιχείων ταυτοποίησης. Δηλαδή χρησιμοποιούν πιστοποιητικά ελλειπή που μπορεί να είναι πλαστά. Και πολλά από αυτά είναι.

Οι υπάλληλοι-ποντικοί. Το κύκλωμα πατάει λοιπόν πάνω στην ηθελημένη, μη εφαρμογή του νόμου. Πώς όμως εκδίδεται το πλαστό πιστοποποιητικό στο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει μάλιστα δημιουργήσει η εταιρεία που διεξάγει ακόμη και τις Εθνικές Εκλογές; Φυσικοί αυτουργοί, είναι πρόσωπα τα οποία έχουν εξουσιοδότηση πρόσβασης στο σύστημα, είτε για να εκδώσουν πιστοποιητικά είτε για να καταχωρήσουν στοιχεία. Οι υπάλληλοι “ποντικοί”, μπαίνουν στο σύστημα και δημιουργούν “φάκελο” για ένα εικονικό πρόσωπο. Το πρόσωπο αυτό έχει ίδιο όνομα, επίθετο, πατρώνυμο και μητρώνυμο με αυτόν που τους έχει χρηματίσει για να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό. Έχει επίσης και ίδιο έτος γέννησης αλλά δεν αναγράφεται αναλυτικά η ημερομηνία γέννησης. Δηλαδή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία πλήρους ταυτοποίησης ούτε σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης αλλά παραπλάνηση. Αφού δημιουργηθεί αυτή η ψηφιακή persona , που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό πρόσωπο, στη συνέχεια ο χειριστής ζητάει από το σύστημα επισήμως, να του απαντήσει αν έχει καταδίκες. Είναι προφανές, ότι αφού το πρόσωπο δεν υπάρχει, δεν έχει και καταδίκες.

Στη συνέχεια εκτυπώνεται το πιστοποιητικό χωρίς καταδίκες που αντιστοιχεί στο εικονικό πρόσωπο και τα στοιχεία του προσομοιάζουν σε αυτά του πραγματικού προσώπου , αφού έχει ίιδο πατρώωνυμο, μητρώνυμο και έτος γέννησης. Από τη στιγμή που ούτε ζητούνται ούτε και εκτυπώνονται τα στοιχεία που οδηγούν σε πλήρη ταυτοποίηση (ΑΦΜ, αριθμός δελτίου ταυτότητας, ακριβής ημερομηνία γέννησης), στο δικαστήριο το πιστοποιητικό του εικονικού προσώπου , με καθαρό ποινικό μητρώο, κατατίθεται και λαμβάνεται ως κανονικό. Υπάρχει ακόμη μια λεπτομέρεια. Προκειμένου να υπάρξει αληθοφάνεια στα πιστοποιητικά, προστίθεται ένα ακόμη στοιχείο. Αναγράφεται ο τόπος καταγωγής , ο οποίος είναι ομόηχος με τον πραγματικό τόπο καταγωγής αλλά ανήκει σε άλλο νομό.

Για παράδειγγμα, στα ποινικά μητρώα που έχει στη διάθεσή του το Documento , στο δικαστήριο πάει ποινικό μητρώο ενός κατηγορούμενου γνωστού εφοπλιστή. Ο τόπος καταγωγής του είναι η Επισκοπή Ρεθύμνου, αλλά ως τόπος καταγωγής αναγράφεται η Επισκοπή Τρίπολης. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε κάποιο πρόσωπο του κυκλώματος, να αναζητήσει μέσω της Εισαγγελίας Τρίπολης το Ποινικό Μητρώο και όχι του Ρεθύμνου και να πάρει πλαστό ποινικό μητρώο που αντιστοιχεί στο εικονικό πρόσωπο με τα ίδια στοιχεία.

Σε άλλη περίπτωση, για γνωστό κατηγορούμενο ιατροδικαστή, στο δικαστήριο φτάνει δια της δικαστικής οδού ποινικό μητρώο για πρόσωπο με τα ίδια στοιχεία, αλλά που έχει γεννηθεί όχι στο Περιστέρι Αττικής, αλλά στο Περιστέρι Λακωνίας. Το πρόσωπο αυτό στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αλλά αφού έχει κασκευαστεί στο σύστημα , δίνει ποινικό μητρώο και μάλιστα λευκό , καθότι το ανύπαρκτο πρόσωπο δεν έχει και καταδίκες.

Διαβάστε επίσης

Σμπαράλια το «δόγμα ασφάλειας» Μητσοτάκη: Διέρρηξαν και τρίτο υπουργείο!

«Το Ισραήλ σχεδίαζε επί 15 χρόνια τις επιθέσεις» – Οι εταιρείες βιτρίνα και το σκιώδες δίκτυο στην εφοδιαστική αλυσίδα

Αυτά είναι τα χαλιά των 18.000 ευρώ που πήρε στο υπουργείο με απευθείας ανάθεση η Κεφαλογιάννη (Photos)

Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα κοστίζουν ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με Ιταλία και Ισπανία (Video)

Χαλκιδική: Έστειλαν την αστυνομία για να διώξουν 10χρονη μαθήτρια που δεν «χωρούσε» στην τάξη (Video)