Ουσιαστικός διάλογος για πραγματικό άνοιγμα

Ουσιαστικός διάλογος για πραγματικό άνοιγμα

Με τη δημοσιοποίηση του οδικού χάρτη των 53+ στον δρόμο προς το τακτικό συνέδριο του κόμματος την προσεχή άνοιξη –έτσι όπως συζητήθηκε και αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνάντηση το Σαββατοκύριακο 9-10/11 στο ξενοδοχείο Oscar στην Αθήνα– ξεκίνησε επί της ουσίας ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 53+ άνοιξαν τα χαρτιά τους και έστειλαν τα μηνύματα που ήθελαν στην ηγεσία του κόμματος για μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως:

• Η μετεξέλιξη του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ

• Η πολιτική των συνεργασιών

• Το μοντέλο στην κορυφή αλλά και τη βάση του

• Η αντιπολίτευση που θα ασκήσει από εδώ στο εξής

• Η αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας.

Όπως εξηγεί στο Documento κορυφαίο στέλεχος των 53+, «εμείς θέλουμε το κόμμα συμμέτοχο στη λήψη των αποφάσεων και λέμε όχι σε ένα αρχηγοκεντρικό μοντέλο… Εμείς εκτιμούμε πως η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη και ότι προκύπτει ανάγκη κριτικής αξιολόγησης της κυβερνητικής και κομματικής εμπειρίας από το 2015 μέχρι σήμερα…

Εμείς λέμε ναι στη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις και όχι στην απλή διεύρυνση του κόμματος…

Εμείς λέμε όχι στην αλλαγή του ονόματος και όχι στα λαμπερά πρόσωπα…

Εμείς θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι 53+ με αυτό το κείμενο πετούν το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα; «Ναι» είναι η απάντηση. Αιφνιδιάστηκε η ηγεσία του κόμματος; Όχι. Πώς απαντά όμως, εμμέσως πλην σαφώς;

Σαφείς απόψεις και θέσεις

Όπως λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος κοντά στον πρόεδρο: «Η πορεία προς το τακτικό συνέδριο επιτάσσει –αν δεν επιβάλλει– να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους». «Από εκεί και μετά η ηγεσία και ο πρόεδρος έχουν σαφείς απόψεις και θέσεις για όλα τα ερωτήματα» συνεχίζει με νόημα το ίδιο στέλεχος.

«Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στα πλατιά εκλογικά στρώματα που τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογές είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Στη συγκεκριμένη διαδικασία θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως για παράδειγμα ο isyriza και τα social media. Όσοι και όσες έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους εμάς. Η ένταξη της Προοδευτικής Συμμαχίας αλλά και όσων προσώπων και πολιτικών δυνάμεων και ομάδων επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα και η συναπόφαση μαζί τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η αλλαγή στην ονομασία του κόμματος δεν αναιρεί τον ριζοσπαστισμό αλλά –το αντίθετο– τον ενισχύει, για παράδειγμα με τα μεγάλα προτάγματα των καιρών όπως η προστασία του πλανήτη. Η συζήτηση για τα τεσσεράμισι χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι επιθυμητή και απαραίτητη για να μαθαίνουμε από τα όποια λάθη μας. Οι αποφάσεις για τα όργανα και τις κορυφαίες θέσεις του κόμματος θα παρθούν στο επικείμενο συνέδριο, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό. Ο ριζοσπαστισμός, η προστασία του κόσμου της εργασίας και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων ήταν και θα είναι η καρδιά και ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί φυσικά με την προσπάθεια η αναξιοκρατία, η οικογενειοκρατία και η ατιμωρησία των ισχυρών να πάψουν να είναι η κανονικότητα στη χώρα».

Θέλουν οργανώσεις σε όλα τα χωριά

Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της διεύρυνσης, η περιοδεία του Αλ. Τσίπρα πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι στην Κουμουνδούρου. Στη δυτική Μακεδονία, για παράδειγμα, η περιοδεία ήταν η καλύτερη από όσες έχουν γίνει έως τώρα, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την ώρα που μιλούσε ο Αλ. Τσίπρας στη Φλώρινα στο τραπεζάκι που είχε στηθεί γι’ αυτό τον σκοπό γράφτηκαν μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ περισσότερα από 100 άτομα.

Την ίδια ώρα, την ομιλία-εκδήλωση παρακολουθούσαν περισσότερα από 400 άτομα, ενώ ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των παρευρισκομένων στην Κοζάνη (πάνω από 500) και στα Γρεβενά, όπου παρότι διεξάχθηκε πρωινή ώρα έδωσαν το παρών περί τα 250 άτομα.

Συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος έχει βρεθεί σε όλες τις εκδηλώσεις έως τώρα ανά την επικράτεια σημειώνει πως είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι έρχονται στις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών από τα γύρω χωριά ζητούν από τον Αλ. Τσίπρα να φτιάξει οργανώσεις του κόμματος σε όλα τα χωριά της περιοχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter