Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πράσινο φως για μισθό σχεδόν 1.000 ευρώ την ημέρα σε καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πράσινο φως για μισθό σχεδόν 1.000 ευρώ την ημέρα σε καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας

Εντολή για μισθό κατά 64% ανώτερο από το ποσοστό που προβλέπεται για τους ειδικούς συμβούλους φέρεται να έδωσε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας, ο οποίος επέβλεψε μία έκθεση – ορόσημο για τη γεωργία, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Η ημερήσια αμοιβή του Πίτερ Στρονσνάιντερ ανέρχεται στα 973,79 ευρώ ημερησίως, προκειμένου να παραδώσει την έκθεση με τίτλο «Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ» και ξεπερνά το ανώτατο όριο των 594,22 ευρώ που συνήθως παρέχεται στους ειδικούς συμβούλους της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Εμπειρογνώμονας που συνέταξε σχετική έκθεση στην Ευρωβουλή για τους ειδικούς συμβούλους δήλωσε πως είναι «σπατάλη δημοσίου χρήματος» τα 149,963,66 ευρώ που έχουν προβλεφθεί συνολικά για την πληρωμή του Στρονσνάιντερ με όριο εργασίας τις 154 ημέρες.

«Θεωρώ ότι τα 150.000 ευρώ είναι εξωπραγματικά υψηλό ποσό και, πιθανώς, όχι απαραίτητο», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ντέμκε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάασα της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το ημερομίσθιο του Πίτερ Στρονσνάιντερ βρίσκεται στο επίπεδο του γενικού διευθυντή της Κομισιόν. Παρόλα αυτά, χάρη σε μία εξαίρεση που έχει προβλεφθεί στην Επιτροπή, δεν είναι παράνομη η πληρωμή ειδικών συμβούλων με το ανώτατο ποσοστό μισθού για τους υπαλλήλους της ΕΕ.

Γενικά συνηθίζεται στην Κομισιόν να καλούνται αμισθί ειδικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με το Politico, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στον οποίον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέθεσε τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης για την οικονομία της Ευρώπης, δεν πληρώθηκε.

Η φον ντερ Λάιεν προσέλαβε τον καθηγητή μεσαιωνικών σπουδών με στόχο να παρουσιάσει μία πολιτική που λειτουργεί ως υπέρμαχος της γεωργίας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των γεωργών της ΕΕ.

Ο Στρονσνάιντερ προσελήφθη «για να ηγηθεί του διαλόγου που συνέβαλε στην ενίσχυση της κατανόησης των προκλήσεων για τη Γεωργία της ΕΕ και για να σφυρηλατήσει μια νέα προσέγγιση που βασίζεται στη συναίνεση για την εξεύρεση λύσεων με τη συμμετοχή των γεωργών και άλλων βασικών ενδιαφερομένων από όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλαζ Ουιβάρι.

Ερωτηθείς εάν ο Στρονσνάιντερ έγραψε ο ίδιος την έκθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ήταν σε θέση να προτείνει τη γλώσσα» για την έκθεση και ότι «μία ομάδα υπαλλήλων τον βοήθησαν στη συγγραφή».

Τι ισχύει με τους μισθούς των συμβούλων

Αξιολογώντας τα επίπεδα των μισθών των ειδικών συμβούλων, το Politico αναφέρει ότι η πλειοψηφία αμείβεται με 594,22 ευρώ ημερησίως, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του έτους.

Οι κανόνες της Κομισιόν αναφέρουν πάντως ότι ο μισθός «μπορεί να αποκλίνει από τον μέσο όρο σε “αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις».

Σε ερώτηση προς τον Μπάλαζ Ουιβάρι σχετικά με τον τρόπο που η Κομισιόν τεκμηρίωσε την «εξαιρετική περίπτωση», ο εκπρόσωπος απάντησε πως: «Οφείλεται στην πολυπλοκότητα του ζητήματος και δεδομένου του υψηλού προφίλ του συμβούλου, ο οποίος αλληλεπιδρά με φορείς υψηλού επιπέδου».

«Το συνολικό μπάτζετ για τον Στρονσνάιντερ (δηλαδή τα 149.963,66 ευρώ) διαβιβάστηκαν από την Κομισιόν στην Ευρωβουλή, όπως ορίζει ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης», πρόσθεσε.

«Καλή δουλειά, αλλά υψηλός ο μισθός»

Πρόσωπο που συνεργάστηκε με τον καθηγητή για τη συγγραφή της έκθεσης δήλωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, ότι ο Στρονσνάιντερ έκανε εξαιρετική δουλειά, αλλά τα χρήματα που έλαβε ήταν αρκετά.

«Για να είμαστε δίκαιοι, του ανατέθηκε ένα πολύ σύνθετο πρότζεκτ και έκανε καλή δουλειά. Όμως, ο μισθός φαίνεται λίγο δυσανάλογος», είπε στο Politico.

Το συνολικό ποσό που θα λάβει ο ακαδημαϊκός εξαρτάται από τον ακριβή αριθμό των ημερών εργασίας του, με όριο τις 154 ημέρες που είναι το μέγιστο.  Σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής για τους ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι χρονολογούνται από το 2007, η αμοιβή των ειδικών συμβούλων απαλλάσσεται από εθνικούς φόρους και υπόκειται σε έναν πολύ χαμηλότερο λεγόμενο κοινοτικό φόρο.

«Όλα αυτά δεν είναι ωραία, αλλά έτσι λειτουργούν», σχολίασε με νόημα ο καθηγητής Ντέμκε.

Διαβάστε επίσης

Το έκτρωμα Φλωρίδη βλάπτει σοβαρά πολίτες και Δικαιοσύνη – Δικηγόροι και πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων εξηγούν στο Documento τα προβλήματα

Λίβανος: Κρίσιμες ώρες – «Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή», εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός 21 ημερών

Μαρινέλλα: Στη ΜΕΘ μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο – Το ιατρικό ανακοινωθέν

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΠΓ – Στο τραπέζι τα οργανωτικά, τα οικονομικά και η κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση

Νέες ταινίες: Αποικιοκρατία και ενηλικίωση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter