Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κονδύλια σε δικτάτορες της Αφρικής με… αφορμή συμφωνίες για το μεταναστευτικό

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κονδύλια σε δικτάτορες της Αφρικής με… αφορμή συμφωνίες για το μεταναστευτικό

Σημαντικό αντίκτυπο στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μια νέα θητεία στην Κομισιόν, αναμένεται να έχουν οι αποκαλύψεις ευρωβουλευτών ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρηματοδότησε δικτάτορες στην Αφρική στο πλαίσιο συμφωνιών για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν την Κομισιόν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες», υποστηρίζοντας ότι τα 150 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι στην Τυνησία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη κατέληξαν απευθείας στα χέρια του Προέδρου της Τυνησίας.

Η ομάδα ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στις επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνης και εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις αναφορές ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ετοιμάζεται να κλείσει μια παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά ότι είναι προτιμότερο να οικοδομηθούν εταιρικές σχέσεις για τη βελτίωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το να «διακοπούν οι σχέσεις» και να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, επιβεβαίωσε αργά την Τετάρτη ότι μια κοινή συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου είχε επιτευχθεί και θα παρουσιαστεί επίσημα όταν η φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου επισκεφθούν το Κάιρο την Κυριακή.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Αίγυπτος θα λάβει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ (6,3 δισ. στερλίνες) «κυρίως σε δάνεια» με αντάλλαγμα τη δέσμευση της χώρας να εργαστεί σκληρότερα για το μεταναστευτικό”, δήλωσε στον Guardian, προσθέτοντας: «Έχω πει, ξανά και ξανά στους συναδέλφους μου, ότι πρέπει να στηρίξουμε την Αίγυπτο, η οποία υπήρξε τόσο χρήσιμη στη διαχείριση της μετανάστευσης και τόσο σημαντική για τη σταθερότητα της Βόρειας Αφρικής και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Καϊρίδης, ο οποίος συνομίλησε με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα την Τετάρτη, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σκάφη που να αναχωρούν απευθείας από την Αίγυπτο, παρόλο που οι αφίξεις μεταναστών που ταξιδεύουν μέσω Λιβύης στα νότια ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί φέτος. «Η Αίγυπτος όχι μόνο φιλοξενεί 9 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά ήταν πολύ αποτελεσματική στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης», είπε.

Οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν την Επιτροπή ότι αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία με την Τυνησία και ανησυχούν ότι εξετάζει μια σειρά από “ad hoc” συμφωνίες με άλλες αφρικανικές χώρες χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στις χώρες αυτές.

«Φαίνεται ότι χρηματοδοτούμε δικτάτορες σε όλη την περιοχή. Και αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε να δούμε. Δεν είναι αυτή η θέση που πρέπει να κατέχει η ΕΕ στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής Mounir Satouri, που είναι και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, υποστήριξε ότι τα χρήματα – που είχαν υποσχεθεί στην Τυνησία πέρυσι ως μέρος ενός ευρύτερου συμφώνου που αποσκοπούσε στην ανάσχεση της αύξησης της μετανάστευσης προς την Ιταλία και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων – είχαν εκτραπεί, λέγοντας ότι τα 150 εκατ. ευρώ έπρεπε να είχαν επενδυθεί απευθείας σε ένα συμφωνημένο από την ΕΕ έργο, αλλά αντ’ αυτού «μεταφέρθηκαν απευθείας στον πρόεδρο».

Οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές είπαν ότι υπήρξε μια «αυταρχική μετατόπιση» στην Τυνησία υπό τον πρόεδρό της, Kais Saied, αλλά οι επίτροποι προχώρησαν στη συμφωνία ούτως ή άλλως.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά ότι είναι προτιμότερο να οικοδομηθούν εταιρικές σχέσεις για τη βελτίωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το να «διακοπούν οι σχέσεις» και να επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της γειτονιάς μας, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες επί τόπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Γνωρίζουμε την κριτική που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες αυτές και είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ζήτημα και ότι αυτά είναι θέματα που αναλαμβάνουμε με τις χώρες αυτές».

Διαβάστε: «Είναι ντροπή» – Οργή ευρωβουλευτών για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Politico: Αυξάνεται η πίεση για τη φον ντερ Λάιεν – Θα ανακοινώσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία;

La Repubblica: Σχέδια Μακρόν για Ντράγκι στο «τιμόνι» της Κομισιόν – Τι μέλλει γενέσθαι με τη φον ντερ Λάιεν

Αντιδράσεις Σούνακ στα σχόλια φον ντερ Λάιεν περί επανεισόδου της Βρετανίας στην ΕΕ

 

Documento Newsletter