Μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες οχυρώνονται απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση λαμβάνοντας μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται να υστερεί σημαντικά στη θέσπιση ουσιαστικών μέτρων.
Έρευνα του ινστιτούτου Bruegel παρουσιάζει αναλυτικά τα μέτρα που έχουν λάβει 22χώρες της ΕΕ καθώς επίσης η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως απάντηση στην απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Πρόκειται για μέτρα που συζητήθηκαν, προτάθηκαν ή θεσπίστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση. Όπως φαίνεται ωστόσο και στον πίνακα που δημοσιεύει το ινστιτούτο από τα έξι είδη μέτρων που θα μπορούσε να λάβει μια χώρα, η Ελλάδα έχει λάβει μόλις δύο σε αντίθεση με άλλες ευρωπαίες χώρες.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα μόνα μέτρα που έχει λάβει είναι η επιδότηση ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και οι εκπτώσεις από κρατικές εταιρίες. Ωστόσο, δεν έχει προβεί σε καμία μείωση ειδικών φόρων και ΦΠΑ, δεν έχει παρέμβει στις λιανικές τιμές και χονδρικές τιμές ενώ μόλις σήμερα προανήγγειλε τη φορολόγηση/ρύθμιση ουρανοκατέβατων κερδών.
Αντίθετα, κράτη όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Εσθονία έχουν φροντίσει προ πολλού να λάβουν δέσμη μέτρων υπέρ των καταναλωτών.