Σε συνεδρίαση την Τρίτη, η Κρατική Δούμα επικύρωσε τις συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα από το νομοθετικό σώμα: κανένας από τους 400 βουλευτές όχι μόνο δεν καταψήφισε αλλά ούτε καν απείχε, σύμφωνα με το Politico.
Η Δούμα ψήφισε επίσης υπέρ της προτεινόμενης τροποποίησης, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσης. «Διορθώσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών, επιθυμώντας ένα πράγμα: ο νόμος να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό», εξήγησε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.
Την προηγούμενη μέρα, ο Πούτιν, μετά το διάγγελμα το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου, υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ (LPR και DPR), καθώς και συμφωνίες φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας. Τα κοινοβούλια του DPR και του LPR επικύρωσαν το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου τις συνθήκες φιλίας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα κείμενα των συνθηκών η Ρωσία θα συμμετάσχει στην προστασία των συνόρων των δύο περιοχών και θα λάβει το δικαίωμα χρήσης στρατιωτικών υποδομών και βάσεων στο έδαφός τους.
Η Ρωσία αναμένεται να καλέσει τις χώρες δορυφόρους της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να αναγνωρίσουν τις αποσχιστικές περιοχές στο Ντονμπάς. Το Καζακστάν αναμένεται να είναι από τις πρώτες χώρες που θα το πράξουν, αφού «χρωστάνε» την ειρήνη τους στις δυνάμεις της Ρωσίας που κατέστειλαν τις πρόσφατες εξεγέρσεις στη χώρα.
Αντιδρά ο Λαβρόφ
Το δικαίωμα στην κυριαρχία θα πρέπει να τηρείται μόνο στα κράτη που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον λαό που ζει στην επικράτειά τους, η Ουκρανία δεν είναι ένα από αυτά από το 2014, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax.
«Αν μιλάμε για την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τότε ένα από τα βασικά έγγραφα που όλοι οι νομικοί θεωρούν ως βάση για την ερμηνεία του Χάρτη του ΟΗΕ είναι η διακήρυξη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών. Αυτή η διακήρυξη δεν αμφισβητήθηκε ποτέ πουθενά», είπε ο υπουργός.
Τόνισε ότι, όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αυτή η διακήρυξη τονίζει ότι πρέπει να γίνεται αυστηρά σεβαστή από όλα τα κράτη που τηρούν στις πρακτικές τους την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, και ως εκ τούτου έχουν κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας και χρώματος δέρματος όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν την περιοχή.
«Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ουκρανικό καθεστώς, ξεκινώντας από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λαό που ζει στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι πολλές περιοχές της Ουκρανίας απέρριψαν «ένα τέτοιο αντισυνταγματικό βήμα» και «αυτό που συνέβη στην Κριμαία, αυτό που συνέβη στην ανατολική Ουκρανία, δείχνει πόσο απορρίφθηκε αυτή η κυβέρνηση, αυτό το καθεστώς από εκατομμύρια Ουκρανούς εκείνη την εποχή». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Λαβρόφ σχολίασε και τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η αναγνώριση των αποσχιστικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Μια μέρα νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: ότι η Ουκρανία, με τα σύγχρονα σύνορά της, δημιουργήθηκε ουσιαστικά από τον Λένιν και τους μπολσεβίκους, δεν είχε ποτέ παράδοση του δικού της κρατιδίου και μετά το πραξικόπημα του 2014, τέθηκε υπό εξωτερικό έλεγχο. Στο τέλος της ομιλίας του ζήτησε «από αυτούς που έχουν καταλάβει και κατέχουν την εξουσία στο Κίεβο, να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες».
Διαβάστε επίσης