Η γενικότερη κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει στάσιμη, όμως τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης εξελίσσονται με γοργό ρυθμό, καθώς τόσο το Κίεβο, όσο και οι Ρώσοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο ανατολικό και νότιο «μέτωπο».
Το Κίεβο έχει ξεκινήσει με… τυμπανοκρουσίες μία αντεπίθεση στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στοχεύοντας να απομακρύνει τους Ρώσους από τη πόλη-κλειδί της Χερσώνας. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακατάληψη της εν λόγω πόλης έως τον Σεπτέμβριο.
Τα σχέδια Ρωσίας και Ουκρανίας
Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρόκειται για τη πρώτη κρίσιμη μάχη που θα καταλήξει σε ουκρανικά «χέρια» μετά τη μάχη του Κιέβου, όπου ανάγκασαν τους Ρώσους σε υποχώρηση. Ωστόσο, οι συγκρούσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρές και οι απώλειες μεγάλες για τις δύο πλευρές ειδικά για τους επιτιθέμενους.
Οι Ουκρανοί εκτιμούν πως αν δεν καταφέρουν να εκδιώξουν τους Ρώσους, τότε θα βρεθούν σε δυσμενή θέση στη τρίτη φάση του πολέμου που θα ξεκινήσει μετά τις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.
Εκτιμάται πως ο ρωσικός στρατός θα στοχεύσει τη προσοχή του στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω επίπεδου εδάφους, ιδανικού για πόλεμο κινήσεων, γεγονός που ευνοεί τις μηχανοκίνητες ρωσικές μονάδες. ΄
Ακολούθως, οι Ρώσοι έχουν ετοιμάσει οχυρωματικά έργα ενόσω οι Ουκρανοί έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους στη περιοχή. Φημολογείται, επίσης, πως το Κίεβο έχει αναπτύξει και μερικές από τις καινούργιες μονάδες που εκπαιδεύτηκαν από τους Βρετανούς.
Πέριξ της πόλης Νικολάγεφ έχουν καταγραφεί τα καινούργια αμερικανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα HIMARS, τα οποία είναι ιδιαίτερα καταστροφικά, όπως απέδειξε η επίθεση με πυραύλους στη Κακχόβκα.
Η σημασία της Χερσώνας για τη Ρωσία
Δύο είναι οι λόγοι που κατατάσσουν την Χερσώνα ως μία άκρως σημαντική πόλη για τη ρωσική στρατηγική. Πρώτιστα, η περιοχή εγγυάται τη χερσαία σύνδεση με τη Κριμαία που έχει ενσωματωθεί από το 2014 στη Ρωσία εξασφαλίζοντας παράλληλα τη τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό. Αφετέρου, παρακάμπτει τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει την Ουκρανία στη μέση και αποτελεί ένα φυσικό αμυντικό σύνορο.
Ως εκ τούτου, οι διορισμένες από το Κρεμλίνο αρχές της Χερσώνας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενσωμάτωση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Βέβαια, δεν έχει οριστεί ακόμη κάποια οριστική ημερομηνία για το δημοψήφισμα, αν και φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα με αυτό της επαρχίας Ζαπορίζια, όπου επίσης οι Ρώσοι έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος.