Ουκρανία: Υπό ασφυκτικό κλοιό Κίεβο και Μαριούπολη – Πληροφορίες ότι θα εισβάλει και η Λευκορωσία

Ουκρανία: Υπό ασφυκτικό κλοιό Κίεβο και Μαριούπολη – Πληροφορίες ότι θα εισβάλει και η Λευκορωσία

Τεταμένο το κλίμα στην Ουκρανία όπου ο πόλεμος μαίνεται για 16η ημέρα, με τη Ρωσία να έχει καταλάβει τους πυρηνικούς σταθμούς της Ζαπορίζια και του Τσέρνομπιλ, καθώς και τις περιοχές τους, τη Χερσώνα και μέρος του Μικολάγιεφ. Το βράδυ της Παρασκευής ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο με τους ουκρανούς να κάνουν λόγο για πιθανή επίθεση με πυραύλους στην πρωτεύουσα της χώρας. Παράλληλα οι αξιωματούχοι με μήνυμα κάλεσαν τον κόσμο στο Κίεβο να μαζέψει νερό καθώς υπάρχουν φόβοι πως θα διακοπεί η υδροδότηση.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο, σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του “μάλλον ευνοούμενου κράτους” της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το Κίεβο φοβάται ρωσική προβοκάτσια για να μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο

Ρωσικά αεροσκάφη στοχεύουν χωριό της Λευκορωσίας από τον ουκρανικό εναέριο χώρο ως πρόσχημα για την ένταξη του Μινσκ στον πόλεμο δηλώνει η Ουκρανία, μετά την πτήση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το Sky News, το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να ξεκινήσει η Λευκορωσία εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες δύο ώρες.

Διαβάστε επίσης: «Πρόοδο» των συνομιλιών με την Ουκρανία βλέπει ο Πούτιν ενώ οι Ρώσοι περικυκλώνουν Κίεβο και Οδησσό

A destroyed tank sits on a street after battles between Ukrainian and Russian forces on a main road near Brovary, north of Kyiv, Ukraine, Thursday, March 10, 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα στρατεύματα της Λευκορωσίας μπορεί να παρασυρθούν σε εισβολή στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (1900 GMT)», ανέφερε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (8 η ώρα Ελλάδος).

Ουκρανία: Θα γίνει αντεπίθεση αν στρατιώτες της Λευκορωσίας περάσουν τα σύνορα

Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Ανησυχία για τους Έλληνες της Μαριούπολης

Η Ελλάδα καλεί για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής τους προς ασφαλέστερες περιοχές.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους Έλληνες άμαχους που μένουν στις περιοχές της χώρας, ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης».

Επίσης, καλεί «όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού» και τονίζει πως η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Διακόπηκε η απομάκρυνση αμάχων

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, και μεταδίδει το Reuters.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, την ίδια στιγμή σε ένα καταφύγιο, εντοπισμένο σε τέμενος κοντά στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης βρίσκονται εγκλοβισμένοι 86 Τούρκοι πολίτες ανάμεσα στους οποίους και 34 παιδιά. Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει ενημερωθεί για το γεγονός. Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα μάλιστα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

«Ασυγχώρητες» οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ καταδικάζει «ανεπιφύλακτα» τις επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για τις Πολιτικές Υποθέσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητήσει την καταγγελία της Μόσχας περί ανάπτυξης προγραμμάτων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους», είπε η ΝτιΚάρλο, υπενθυμίζοντας ότι πολλές πόλεις πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, όπως η Μαριούπολη.

«Το να στοχοθετούνται πολίτες, νοσοκομεία, σχολεία, είναι ασυγχώρητο και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν», προειδοποίησε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι συνεργάζονται με την Ουκρανία χρηματοδοτώντας «30 εργαστήρια» όπου μελετούνταν βακτήρια «της πανώλης, του άνθρακα ή της χολέρας».

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και η εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν έχει αναπτύξει πρόγραμμα βιολογικών όπλων, όπου έχει εργαστήρια που να χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι εκείνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Αν και δεν παρουσίασε αποδείξεις μιας «επικείμενης απειλής», η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε: «Η Ρωσία είναι γνωστό ότι κατηγορεί ψευδώς άλλες χώρες για τις παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε με Μπάιντεν για περισσότερη υποστήριξη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συνομίλησε σήμερα Παρασκευή με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και συμφώνησαν για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στον αμυντικό τομέα και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, για τα εγκλήματα της Ρωσίας ενάντια στους αμάχους. Συμφωνήσαμε τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση του στο Twitter. Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Πυρά κατά Πούτιν από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί στην διπλωματία δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρουμανία, τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Χάρις χαιρέτισε τη Ρουμανία για την υποδοχή χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τις μάχες στη γειτονική Ουκρανία και είπε ότι η Ουάσινγκτον επαναξιολογεί συνεχώς τα επίπεδα υποστήριξης για τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τη δυναμική κατάσταση στο πεδίο.

«Από όλα όσα γνωρίζουμε και έχουμε δει, ο Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι εμπλέκεται σε σοβαρή διπλωματία», είπε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Η επίσκεψή της στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν απέφεραν αποτέλεσμα για την αποκλιμάκωση του πολέμου.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Ρουμανία, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος είπε: «Θα αξιολογούμε σε καθημερινή βάση τις ανάγκες που έχουμε για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή».

Ο Γιοχάνις υπογράμμισε κατά τις συνομιλίες του με την Χάρις, την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία η ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία το συντομότερο δυνατό .

Το Βουκουρέστι ήταν ο δεύτερος σταθμός της Χάρις σε μια τριήμερη περιοδεία της σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Χάρις συνάντησε Πολωνούς ηγέτες και Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία χθες Πέμπτη και πρόσφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα πιθανών εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας. Η επίσκεψή της στην Πολωνία έγινε εν μέσω ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας σχετικά με την προμήθεια πολεμικών μαχητικών στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε περισσότερη βοήθεια για στέγαση και σίτιση σε Ουκρανούς πρόσφυγες και είπε ότι ζήτησε από την Χάρις να επισπεύσει η Ουάσιγκτον τη διαδικασία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να πάνε στις ΗΠΑ που ενδέχεται να έχουν οικογένεια εκεί.

Περίπου 1,43 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία.

Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία έως τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν προειδοποιήσει ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από την χώρα. Αυτό θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να υπογράψει αργότερα σήμερα νόμο για βοήθεια στην Ουκρανία σε πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, καθώς και σε ανθρωπιστική υποστήριξη.

Documento Newsletter