Ουκρανία: Χιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι κάτω από κατεστραμμένα κτίρια στο Αζοφστάλ – Εκτιμήσεις για έως 9.000 θαμμένους άμαχους στην Μαριούπολη

Συνεχίζεται να βρίσκεται υπό πολιορκία το πολιορκημένο εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ, όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 2.000 άμαχοι με τις ρωσικές δυνάμεις να διαμηνύουν από χθες, ότι η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο.

Κτίρια του εργοστασίου έχουν καταστραφεί ενώ αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

«Όλα τα κτίρια στην επικράτεια της Azovstal έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Ρίχνουν βαριές βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν τα καταφύγια και προκαλούν τεράστια καταστροφή. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στα καταφύγια. Ορισμένοι πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε ο Παλαμάρ.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, βασικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε νωρίτερα χθες τους παγκόσμιους ηγέτες ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους», ενώ «ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο διαδίκτυο και σιωπά» δήλωσε στο BBC o αναπληρωτής διοικητής Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ από το τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας.

Συνεχής ο εντοπισμός ομαδικών τάφων

Την ίδια ώρα υπάρχυν εκτιμήσεις ότι τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με την τοπική δημοτική αρχή.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της. Εκτιμά πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Πούτιν ότι απέρριψε την πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Μπάιντεν: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.

Επίσης, οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι χθες Πέμπτη.

Τουλάχιστον 120 τέτοια UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων.