Ουκρανία: Σε ετοιμότητα Ουκρανοί στρατιώτες στο Κίεβο – Συνεχείς οι εκρήξεις – Περικυκλωμένες Μαριούπολη και Οδησσός

Ουκρανία: Σε ετοιμότητα Ουκρανοί στρατιώτες στο Κίεβο – Συνεχείς οι εκρήξεις – Περικυκλωμένες Μαριούπολη και Οδησσός

Συνεχίζεται για ένατη ημέρα το σφυροκόπημα στην Ουκρανία. Οι εκρήξεις στο Κίεβο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ σφοδρές μάχες δίνονται στην πόλη Μικολάιβ, Τσερνίχιβ και Χάρκοβο. Παράλληλα, περικυκλωμένη παραμένει η Μαριούπολη και η Οδησσός ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, βρίσκεται από τις πρωινές ώρες σε ρωσικά χέρια.

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας οι εκρήξεις στα περίχωρα είναι συνεχής. Στο εσωτερικό της ο ουκρανικός στρατός έχει φτιάξει ειδικά μεταλλικά οδοστρώματα προκειμένου να ανακόψει το δρόμο των ρωσικών δυνάμεων. Στην πλατεία Ανεξαρτησίας έχουν σχηματιστεί οδοφράγματα, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του Κιέβου. Σε άλλα σημεία έχουν βάλει νάρκες πάνω στο δρόμο.

Οι δρόμοι είναι άδειοι και οι πολίτες κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια για να σωθούν.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα σημεία του δρόμου στα οχήματα που θέλουν να περάσουν ενώ υπάρχουν παντού μπλόκα με τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και οδοφράγματα.

Επίσης, το Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, δέχτηκε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνταν σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Χερσώνα, η οποία επίσης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Παράλληλα, το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο δέχονται νέα πλήγματα νωρίς την Παρασκευή.

 

Πολιορκημένες Μαριούπολη  – Οδησσός

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα, υπό πολιορκία βρίσκεται και η Οδησσός.

Στα «χέρια» των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

Παράλληλα, στα «χέρια» των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Ουκρανία και πλέον είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά και ότι η περιοχή βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας»

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», δήλωσε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Βιέννη προσθέτοντας πως η ακεραιότητα του εργοστασίου έχει τεθεί σε κίνδυνο με αυτό που συνέβη χθες το βράδυ.

Από το βομβαρδισμό ξέσπασε φωτιά στο κτίριο των εγκαταστάσεων, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και κατασβέστηκε το πρωί. Από τις μετρήσεις που έγιναν η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια – κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Πούτιν προς Δυτικούς: «Θα τους συμβούλευα να μην κλιμακώσουν την κατάσταση»

Την ίδια στιγμή, νέες προειδοποιήσεις προς τη Δύση εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης.

Ο Πούτιν ζήτησε από τις δυτικές χώρες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και να μην κλιμακώνουν την ένταση επιβάλλοντας περισσότερους περιορισμούς στη χώρα του.

«Θα τους συμβούλευα να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην επιβάλουν περιορισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας».

Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία»

Από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως «το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία» και υπογράμμισε πως οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία αλλά συμφώνησαν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να μην πετάξουν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική» συμμαχία. «Βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή». «Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα ​​από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο» υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όσον αφορά την επίθεση στον πυρηνικό εργοστάσιο ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου» ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την «αποκρουστική προβοκάτσια».

 

Documento Newsletter