Δεν έχει τέλος το θρίλερ στα ρωσο- ουκρανικά σύνορα με όλον τον πλανήτη να κρατάει την ανάσα του για το αν τελικά θα υπάρξει μια ρωσική εισβολή και κατά συνέπεια ένας καταστροφικός πόλεμος ή απλά πρόκειται για διπλωματικά παιχνίδια.
Παρά το γεγονός πως η Μόσχα από την Τρίτη υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν σταδιακά από τα σύνορα, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, η Δύση όχι μόνο δε συμμερίζεται την αισιοδοξία αυτή αλλά κάνει λόγο για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων ενώ συνεχίζει να προειδοποιεί πως η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να εισβάλει στη χώρα.
Αναφορές για οβίδες
Ο ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.
Η Ουκρανία κατηγορεί τους φιλορώσους
Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.
Παράλληλα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.
Νωρίτερα οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.
«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: την Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».
«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.
Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του την Τετάρτη υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει και άλλες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, πέρα από αυτές που βρίσκονται στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία και τελούν υπό βρετανική, καναδική, γερμανική και αμερικανική διοίκηση αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Συμμαχίας, εντός των προσεχών εβδομάδων θα αποφασιστεί εάν θα σταλούν δυνάμεις υπό γαλλική διοίκηση στη Ρουμανία.
Νέος κύκλος συνομιλιών
Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.
Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών αφότου η Ουάσινγκτον λάβει την απάντηση της Μόσχας στην επιστολή των ΗΠΑ για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία.
«Μόλις λάβουμε αυτήν (την απάντηση της Ρωσίας), νομίζω ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους δυο τους (Μπλίνκεν και Λαβρόφ) να επικοινωνήσουν ξανά», δήλωσε ο Πράις στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση των δύο διπλωματών.