Ουκρανία: Το ρωσικό σχέδιο των 15 σημείων και οι όροι που βάζει το Κίεβο ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Ουκρανία: Το ρωσικό σχέδιο των 15 σημείων και οι όροι που βάζει το Κίεβο ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Ένα σχέδιο 15 σημείων για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το οποίο ωστόσο δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την ουκρανική πλευρά έχει τεθεί στο διαπραγματευτικό τραπέζι όπως αποκάλυψαν οι Financial Times. Η Ουκρανία απέρριψε το εν λόγω σχέδιο, τονίζοντας πως αντιπροσωπεύει τις ρωσικές θέσεις, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του να θέτει έξι όρους προς τη Μόσχα.

Έτσι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται άμεσα ειρηνική λύση. Αντίθετα, ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη, προκάλεσε νέα ένταση στις δύο πλευρές με τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται να δίνουν και να παίρνουν.

Η απάντηση του Ζελένσκι στο σχέδιο 15 σημείων

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο του μεταμεσονύχτιο μήνυμα ανέφερε πως «οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι σαφείς: Να τελειώσει ο πόλεμος, εγγυήσεις ασφαλείας, ανεξαρτησία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις, πραγματική προστασία στη χώρα μας».

Απευθυνόμενος προς τους Ρώσους διερωτήθηκε: «Πώς η πολιορκία σας στη Μαριούπολη, διαφέρει από αυτή στο Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου;» Επιπρόσθετα χαρακτήρισε την Ρωσία «κράτος – τρομοκράτη».

Τόνισε ακόμα ότι «ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», ενώ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και για περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, αλλά και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος μίλησε χθες στο αμερικανικό κογκρέσο αναμένεται σήμερα το πρωί στις 9 να εμφανιστεί, μέσω τηλεδιάσκεψης στην γερμανική Bundestag.

Πάντως, το Κίεβο επιμένει να γίνει το συντομότερο μία επαφή κορυφής, ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι «μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων» επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο αντιπροσωπείες συζητούν «πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν». Τόνισε επίσης, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε μεν ότι είναι πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, τόνισε όμως ότι συζητείται ως πιθανότητα η ουδετερότητα για την Ουκρανία να είναι βασισμένη στο μοντέλο καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας.

Νέες κατηγορίες Πούτιν προς τη Δύση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ομιλία του προς το ρωσκό λαό ανέφερε πως «η συλλογική Δύση προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία μας, εικαζόμενος για στρατιωτικές απώλειες, για κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, προκειμένου να προκαλέσει μια εξέγερση του λαού στη Ρωσία».

«Όμως οποιοσδήποτε λαός, ειδικά ο ρωσικός λαός, είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους αληθινούς πατριώτες από τους καθάρματα και τους προδότες και θα τους φτύσει», είπε για εκείνους που δεν υποστήριξαν το Κρεμλίνο.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αναγκαία και φυσική αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας και την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε έκκληση για δράση», είπε ο Πούτιν και κατηγόρησε την Δύση ότι επιχειρεί να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση με τη βοήθεια της «πέμπτης φάλαγγας» της.

Documento Newsletter