Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για νέα ρωσική επίθεση – Κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και τράπεζες ζητά ο Ζελένσκι από την ΕΕ

Περισσότερα όπλα από τη Δύση ζητάει η Ουκρανία για να την βοηθήσουν να βάλει τέλος στην πολιορκία της Μαριούπολης και να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ενώ γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για βιασμούς και βάναυση συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον ουκρανών αμάχων.

Σε ομιλία του στην βουλή της Λιθουανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και το πετρέλαιο, προειδοποιώντας τους: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε».

«Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ πρέπει να τις λάβει τώρα. Πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε όλες τις ρωσικές τράπεζες… Κάθε κράτος της ΕΕ πρέπει να βάλει όρους για το πότε θα αρνηθεί ή θα περιορίσει τις (ρωσικές) πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο. Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα καταλάβει ότι χρειάζεται να επιδιώξει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε καταστροφή για αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νεκροί σε υπόγειο στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία. Έξι άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί από πυροβολισμό που είχαν δεχτεί σε υπόγειο στο Brovary έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με ουκρανούς εισαγγελείς που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Καταγγελίες για βιασμούς και εκτελέσεις 

Επίσης, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου έφερε στο φως φρικτές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν εκτελέσεις και βιασμούς αμάχων. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει ουκρανική και δυτική προβοκάτσια ενώ έχει επίσης κατηγορήσει ουκρανικές δυνάμεις για σεξουαλική βία.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ Σίμα Μπαχούς δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως ενώ όλες οι κατηγορίες πρέπει να ερευνηθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, «η βαναυσότητα που επιδείχθηκε εναντίον ουκρανών αμάχων μας έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού».

«Ακούμε όλο και περισσότερες καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική βία», δήλωσε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ αρνήθηκε τις καταγγελίες και κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της «ότι έχουν ξεκάθαρα την πρόθεση να εμφανίσουν τους ρώσους στρατιώτες ως σαδιστές και βιαστές».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να φυτέψει ψευδή στοιχεία για ρωσική βία εναντίον αμάχων παρά το γεγονός, όπως υποστήριξε το υπουργείο, ότι η Μόσχα «λαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα για να σώσει αμάχους».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατεί σε φυλακές σε ρωσικό έδαφος δημοσιογράφους, ακτιβιστές και αιρετούς αξιωματούχους. Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται προς το Ντονμπάς

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας θα συνεχιστούν και μια μεγάλη ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με το CNN, μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων είναι εν κινήσει κοντά στο Ματφέεφ Κουργκάν, έναν οικισμό στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας.

Η φάλαγγα έχει κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά, προς την περιοχή του Ντονμπάς.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών στις ουκρανικές περιφέρειες του Χμελνίτσκι και του Κιέβου. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών και υπόστεγο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Χαβριλίβκα, βόρεια του Κιέβου

Φόβος για χρήση χημικών όπλων

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε τηλεοπτική ομιλία του ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς για μια νέα επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής που πλησιάζει τις επτά εβδομάδες.

«Όσον αφορά τα απαραίτητα όπλα, εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε γρηγορότερα αυτό τον πόλεμο… Ιδιαίτερα για να άρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης», δήλωσε.

Τι έδειξε η συνάντηση Πούτιν – Νεχάμερ

Ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε προσωπικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου αυτός ο τελευταίος εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα, στη Μόσχα ότι μια επίθεση στα ανατολικά «προετοιμάζεται σε μαζική κλίμακα».