Ουκρανία: Το Κίεβο μετράει ήττες στα πεδία της μάχης – Ρωσία και Δύση παίζουν με πυρηνικά

Ουκρανία: Το Κίεβο μετράει ήττες στα πεδία της μάχης – Ρωσία και Δύση παίζουν με πυρηνικά
Ένας πυρηνικός πύραυλος εκτοξεύεται στο πλαίσιο δοκιμής στο Πλεσέτσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία. Φωτογραφία από βίντεο που παραχωρήθηκε από την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 26 Οκτωβρίου 2022. (Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μέσω AP)

Καθώς η κατάσταση στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τις δυνάμεις του Κιέβου, η Ρωσία προειδοποιεί την Δύση ότι η στήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία ενέχει τον κίνδυνο μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Την οσμή «πυρηνικοποίησης» της αντιπαράθεσης εντείνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα που σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφος της πυρηνικά όπλα από συμμαχικές χώρες.

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας θα επιδεινωθεί κατά τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, που θα είναι μία «δύσκολη περίοδος», έκανε ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ. Την ίδια ώρα ενισχύονται οι φόβοι για νέα ρωσική επίθεση.

Όπως ανέφερε ο Μπουντάνοφ σε συνέντευξή του στο BBC: «Ας μη μπούμε πολύ στις λεπτομέρειες, αλλά θα υπάρξει μία δύσκολη περίοδος, από τα μέσα του Μαΐου μέχρι τις αρχές του Ιουνίου».

Ο ρωσικός στρατός «διεξάγει μία περίπλοκη επιχείρηση», είπε. «Πιστεύουμε ότι μία μάλλον δύσκολη κατάσταση μας περιμένει στο εγγύς μέλλον. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν θα είναι καταστροφική», πρόσθεσε.

Ουκρανία
Ουκρανικό άρμα μάχης της 17ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων βάλλει κατά ρωσικών θέσεων στο Τσάσιβ Γιαρ, τόπο σφοδρών μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονέτσκ, Ουκρανία, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Ο ουκρανικός στρατός διανύει ήδη μία δύσκολη περίοδο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ελλείψεις προσωπικού και πυρομαχικών εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αποστολή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής.

Αντιμετωπίζει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, πολυπληθέστερες και καλύτερα εξοπλισμένες, που ασκούν συνεχείς πιέσεις στον ανατολικό τομέα του μετώπου και ανακοινώνουν την κατάληψη χωριών στην περιοχή του Ντονμπάς, κατάγοντας συχνές τακτικές νίκες.

Πλέον, το Κίεβο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μίας ακόμη σφοδρότερης θερινής επίθεσης.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του, εστιάζοντας στην στήριξη της Ουκρανίας από την Δύση, ότι η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία στην Ουκρανία τροφοδοτεί σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους, οι οποίοι αυξάνουν το ενδεχόμενο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εμμονή με την ιδέα να καταφέρουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος αυτή η αντιπαράθεση να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο πυρηνικού κινδύνου.

«Οι Δυτικοί οδεύουν επικίνδυνα προς το χείλος μιας απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

«Ιδιαίτερης ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η ‘τρόικα’ των δυτικών πυρηνικών χωρών είναι μεταξύ των βασικών χρηματοδοτών του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου, οι βασικοί υποκινητές διάφορων προκλητικών βημάτων. Βλέπουμε στρατηγικούς κινδύνους σε αυτό, που οδηγούν σε αύξηση του επιπέδου του πυρηνικού κινδύνου», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Οι τρεις δυτικές χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, υποστήριξε σε συνέντευξή του, ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα, αν το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αποφασίσει να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη νέων όπλων από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία.

«Αν οι σύμμαχοί μας αποφάσιζαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», εξήγησε ο Ντούντα μιλώντας στην εφημερίδα Fakty.

Ο αρχηγός του πολωνικού κράτους, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Καναδά έπειτα από μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνάντησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μετέβη στον ΟΗΕ, πρόσθεσε πως το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αποτελεί «εδώ και κάποιο καιρό» αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στην Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχω ήδη θίξει επανειλημμένα αυτό το θέμα», δήλωσε. Ο Ντούντα είχε συναντηθεί το Μάρτιο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Ντούντα, «η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο το θύλακα του Καλίνινγκραντ. Μεταφέρει πυρηνικά όπλα της στη Λευκορωσία». Πρόκειται για δύο εδάφη που συνορεύουν με την Πολωνία.

Τον Ιούνιο του 2023, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως μετέφερε στη Λευκορωσία τα πρώτα πυρηνικά όπλα.

Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε το 2023 στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι είχαν επαναβεβαιώσει ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την εξασφάλιση της αποστολής του για πυρηνική αποτροπή, μεταξύ άλλων και συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές δυνατότητές του και να επικαιροποιεί τη διαδικασία σχεδιασμού».

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Γάζα: Κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας του – «Το μωρό της μάρτυρα Σαμπρίν αλ Σακάνι» (Video)

Παρίσι: Ο Δήμος «ενοχλείται» από τις λουλουδάτες προσόψεις των καταστημάτων

Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πολίτες – Σοκαριστικό βίντεο (Video)

Κλιματική κρίση: Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη από το Copernicus – Aκραία θερμική επιβάρυνση, μεγάλες δασικές πυρκαγιές

Documento Newsletter