Στο στόχαστρο της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την απόφαση για ανασχηματισμό σε… αργή κίνηση. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «θα γίνουν αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει την ισχυρή κυβέρνηση που χρειάζεται», στο διάγγελμα που ουσιαστικά ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ανακάτεμα της κυβερνητικής «τράπουλας» μετά την έναρξη του πολέμου.
«Αν και ο στρατιωτικός νόμος δίνει στον Ζελένσκι το δικαίωμα να συγκροτήσει την κυβέρνηση όπως εκείνος επιθυμεί, η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί», σημειώνει το Politico.
Διαβάστε σχετικά: Ουκρανία: Ανασχηματισμός σε αργή κίνηση – Ο Ζελένσκι καρατόμησε υπουργούς και τον αναπληρωτή προσωπάρχη του
«Κλίκα συμμάχων για να εδραιωθεί στην εξουσία
«Ενώ οι Ρώσοι προελαύνουν στα ανατολικά της Ουκρανίας και το Κίεβο ασκεί πιέσεις στη Δύση για να χρησιμοποιηθεί πολεμικό υλικό σε ρωσικό έδαφος, κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Ζελένσκι ότι χρησιμοποιεί μία “κλίκα” στενών συμμάχων και πιστών ακολούθων, ώστε να εδραιώσει την εξουσία γύρω του».
Για ένα μεγάλο μέρος της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος έχει πλέον «υπερβεί τα εσκαμμένα».
«Όλα όσα γίνονται συνηγορούν στη συστηματική συγκέντρωση εξουσίας από τον πρόεδρο και το γραφείο του», δήλωσε στο Politico η Ιβάνα Κλίμπους – Τσιντσάτζε, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη». Σημείωσε δε ότι «ο καταιγισμός παραιτήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων φανερώνει σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα».
Η περίπτωση Κουλέμπα
Μεταξύ των προσώπων – κλειδιά που οδεύουν προς την έξοδο είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Υπέβαλε την παραίτησή του για αδιευκρίνιστους λόγους, με κορυφαίο αξιωματούχο να δηλώνει στο Politico ότι «πιθανότατα απομακρύνθηκε γιατί συγκρούστηκε με τον επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ.
«Όλοι γνώριζαν ότι βρίσκονταν στα μαχαίρια. Κάποτε μάλιστα ήμουν μάρτυρας ενός επεισοδίου μεταξύ τους», πρόσθεσε.
«Λόγω της θέσης του, ο Κουλέμπα είχε άμεσες επαφές με τον Άντονι Μπλίνκεν και με την Αναλένα Μπέρμποκ. Ακόμη και αν ήταν κατά 300% πιστός στον Ζελένσκι, οι σύμβουλοί του δεν θα μπορούσαν να αφήσουν έναν τέτοιο ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας στα χέρια ενός ατόμου που δεν ήταν απόλυτα σίγουροι ότι είναι… άνθρωπος του Ζελένσκι», τόνισε ο αξιωματούχος.
Από την πλευρά τους, σύμβουλοι του Ζελένσκι δήλωσαν στο Politico ότι ο Κουλέμπα αν και εμφανιζόταν συχνά δημοσίως, «έκανε ελάχιστα για να προωθήσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας, αλλά επέλεγε να προωθήσει το νέο του βιβλίο».
Το Politico σημειώνει ότι το Κίεβο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ουάσινγκτον μέσω του Αντρίι Γέρμακ. Παράλληλα, επίσης συνδεδεμένος με την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι και ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.
«Αυτοί οι δύο παραμένουν στις θέσεις τους. Μάλιστα επισκέφθηκαν την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, όπου συναντήθηκαν με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Μην δραματοποιείτε καταστάσεις»
Ενώ η αντιπολίτευση βρίσκεται στα… κάγκελα μετά τον ανασχηματισμό Ζελένσκι, αξιωματούχοι και αναλυτές που πρόσκεινται στον πρόεδρο απέρριψαν την όποια κριτική προτρέποντας τα υπόλοιπα κόμματα «να μην δραματοποιούν καταστάσεις και κινήσεις που ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό».
«Σήμερα χρειαζόμαστε νέα ώθησης και αυτά τα νέα βήματα συνδέονται με την ενίσχυση του κράτους μας προς διάφορες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά το διάγγελμά του.
Ένας από τους στόχους του ανασχηματισμού είναι «να καλυφθούν θέσεις που ήταν εδώ και καιρό κενές», σημειώνεται από το περιβάλλον του προέδρου.
«Το στυλ διακυβέρνησης του Ζελένσκι είναι η βήμα – βήμα διαμόρφωση της κυβερνητικής σύνθεσης για να την κάνει πιο ενεργητική και αποτελεσματική», δήλωσε στο Politico ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, πολιτικός αναλυτής του ουκρανικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών Penta. «Δείτε μόνο τι συνέβη με τον νεαρό μεταρρυθμιστή Καμίσιν, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο βιομηχανίας από έναν αναποτελεσματικό πρώην υπουργό και σε μόλις ένα χρόνο κατάφερε να τριπλασιάσει την εγχώρια παραγωγή όπλων.
«Η έλλειψη κράτους δικαίου δεν δικαιολογείται από τον πόλεμο»
Τα όσα διατείνεται η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν πείθουν την αντιπολίτευση. Για εκείνους, ο πρόεδρος έχει ξεπεράσει τα όρια με τις τελευταίες κινήσεις του και επιθυμούν μία πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
«Θα χρειαζόμασταν μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά θα συμφωνούσαμε σε συνεργασία μόνο εάν η κυβέρνηση επιστρέψει στην τήρηση των κανόνων που αφορούν το Κράτος Δικαίου, καθώς ο πόλεμος δεν αποτελεί δικαιολογία», σημειώνει η Κλίμπους – Τσιντσάτζε.
Άλλωστε, «η Ουκρανία έχει ιστορικό με υποθέσεις διαφθοράς, γεγονός που έχει αναδειχθεί από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι το Κίεβο θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τους αξιωματούχους του και να πατάξει τις ανορθογραφίες», τονίζει το Politico.
Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν έχουν πιέσει το Κίεβο να ενσωματωθούν στην κυβέρνηση Ζελένσκι περισσότερες φωνές από την κοινωνία των πολιτών. «Όλες οι αλλαγές αφορούν απλά ανακάτεμα των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση», τονίζει ο Γιάροσλαβ Ζελέζιακ, βουλευτής του κόμματος Holos.
Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ για τον ανασχηματισμό
Οι τελευταίες κινήσεις του Ζελένσκι αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα από τις ΗΠΑ.
«Μπορεί και να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας», δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ακόμα και με όλη την κριτική που μας γίνεται βλέπουμε ότι οι εταίροι εξακολουθούν να μας βοηθούν. Επειδή κατανοούν την κατάστασή μας. Καταλαβαίνουν ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει επανεκκίνηση της δημοκρατίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος και διεξαχθούν εκλογές», δήλωσε ο αναλυτής Φεσένκο.
Διαβάστε επίσης
Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Ανοίγει ξανά ο φάκελος μετά την παραδοχή για γαλάζια «άνωθεν εντολή»
Αφησαν ανεξέλεγκτο το «πάρτι» με τα εργόσημα – Εξαφάνισαν παράνομα αποφάσεις του ΕΦΚΑ