Η Ουκρανία θα μπορούσε να παραχωρήσει εδάφη στην Ρωσία για την επίτευξη «προσωρινής ειρήνης» με την Μόσχα, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε σήμερα.
«Ένα από τα σενάρια…θα ήταν να εγκαταλείψουμε εδάφη. Είναι άδικο, αλλά για την ειρήνη, μία προσωρινή ειρήνη, ίσως είναι μια λύση, προσωρινή», είπε ο Βιτάλι Κλίτσκο.
Αλλά ο 53χρονος πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας που έγινε πολιτικός τόνισε ότι ο ουκρανικός λαός «δεν θα δεχθεί ποτέ κατοχή», μόλις μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες ρωσικές επιδρομές κατά του Κιέβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο ο δήμαρχος του Κιέβου έχει επικρίνει κατά το παρελθόν, θα μπορούσε να αναγκασθεί να αποδεχθεί «μία επώδυνη λύση» για την χώρα, ώστε να σταματήσουν οι μάχες.
Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 από το γραφείο του στο κεντρικό Κίεβο την Πέμπτη, ο Κλίτσκο σημείωσε ότι είναι «υπεύθυνος για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας», χαρακτηρίζοντάς την «καρδιά» της εμπόλεμης χώρας.
Ο δήμαρχος του Κιέβου είναι πλέον ένας από τους πιο υψηλόβαθμους Ουκρανούς πολιτικούς που ανέφερε δημοσίως ότι η χώρα του ίσως χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη, έστω και προσωρινά.
Όταν ρωτήθηκε αν ο Ζελένσκι έχει συζητήσει μαζί του λεπτομέρειες για έναν πιθανό διακανονισμό, ο Κλίτσκο απάντησε ευθέως: «Όχι».
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι το κάνει [αυτό] μόνος του. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», πρόσθεσε.
Ο Κλίτσκο και ο Ζελένσκι είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο δήμαρχος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρόεδρο και την ομάδα του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εξουσία του.
Αναφερόμενος σε έναν πολύ δημόσιο καβγά μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ο δήμαρχος πρότεινε ότι τα βασικά ζητήματα μεταξύ κορυφαίων πολιτικών θα ήταν καλύτερα να συζητούνται «χωρίς βιντεοκάμερες».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφού ο Ουκρανός ηγέτης απέκλεισε και πάλι την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου της Κριμαίας, μιας νότιας ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.
Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ παραπαίουν κυρίως ως προς το θέμα των εδαφικών παραχωρήσεων και της Κριμαίας.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τραμπ «απειλεί» με τρίτη θητεία και πουλάει καπελάκια του 2028
Bloomberg: Η Κίνα εξετάζει την αναστολή των δασμών 125% σε ορισμένα προϊόντα από τις ΗΠΑ
Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να κλείσει συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Παλαιστίνη: Έγκριση για τη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου από την ΟΑΠ