Ουκρανία: Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, η επιφυλακτικότητα της Δύσης και το μήνυμα Μπάιντεν

Ουκρανία: Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, η επιφυλακτικότητα της Δύσης και το μήνυμα Μπάιντεν

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα με τις δύο χώρες να συνεχίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι αυτό της γάτας με το ποντίκι. Οι διπλωματικές συζητήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με τη χθεσινή ημέρα να είναι εκείνη που έδωσε τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δύσης, η 16η Φεβρουαρίου είναι και η μέρα που η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, σενάριο ωστόσο που προσώρας, φαίνεται να απομακρύνεται μετά και την κίνηση αποκλιμάκωσης της ρωσικής πλευράς, χθες να αποσύρει ένα μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούσε στη Νότια και Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Χαρακτηριστικό ήταν και το χθεσινό ειρωνικό σχόλιο που φαίνεται να έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί άμεσης ρωσικής επέμβασης λέγοντας «Τι ώρα είπαμε θα γίνει η εισβολή;».

Παράλληλα, στον ίδιο ειρωνικό τόνο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη λέγοντας:

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Ο Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δε φαίνεται να πείθεται με τις ρωσικές προθέσεις περί αποκλιμάκωσης, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να επιμένουν πως ο κίνδυνος μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας εξακολουθεί να υφίσταται. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε πως αν και οι αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι καλοδεχούμενες, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή.

Προειδοποίησε επίσης για τους «άσκοπους θανάτους και την καταστροφή» που θα προκαλούσε η Μόσχα αν εισέβαλε στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Πολλά από τα σχόλια του Μπάιντεν απευθύνονταν ξεκάθαρα στον Πούτιν, ο οποίος αξίωσε το ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί την Ουκρανία ως μέλος του και να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Ούτε έχουμε σχέδια να τους αναπτύξουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στον ρωσικό λαό, λέγοντας: «Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είστε εχθροί μας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Προειδοποίησε πως το κόστος της ενδεχόμενης εισβολής θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία. «Ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε πως η Ρωσία επέλεξε τους άσκοπους θανάτους και την καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε Αμερικανούς στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».

«Δε θέλουμε πόλεμο»

Πάντως, για μια ακόμα φορά χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του, με τον Όλαφ Σολτς, επανέλαβε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο. Ο Γερμανός καγκελάριος επιχείρησε να καθησυχάσει τις ρωσικές ανησυχίες για επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου, ζητώντας ωστόσο επιπλέον εγγυήσεις.

«Οι απαντήσεις που λάβαμε από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν», σημείωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς είναι κάπως μια περίεργη κατάσταση, καθώς δεν είναι καν στην ημερήσια διάταξη.

Οι περισσότεροι διπλωμάτες της Γερμανίας έφυγαν από το Κίεβο

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει πλέον εγκαταλείψει την πρεσβεία της Γερμανίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο χθες Τρίτη.

Μέλη των οικογενειών διπλωματών και μέλη του διπλωματικού προσωπικού η παρουσία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα στην πλειονότητά τους, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Κάποιοι βρίσκονται ακόμη καθ’ οδόν.

Το γερμανικό γενικό προξενείο στο Ντανιέτσκ, που λειτουργούσε στη Ντνίπρο, μεταφέρθηκε στο Λβιφ και ετοιμάζεται να ξαναρχίσει να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες από εκεί.

Η γερμανική κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες της χώρας να φύγουν από την Ουκρανία, εν μέσω προειδοποιήσεων της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αίγυπτο το Σάββατο, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε ότι η πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο θα παραμείνει ανοικτή, αλλά το προσωπικό της θα μειωθεί.

Η μετεγκατάσταση του γερμανικού γενικού προξενείου από τη Ντνίπρο στο Λβιβ σκοπό έχει να απομακρυνθεί το προσωπικό από τη δυνητική γραμμή του μετώπου των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter