Ουκρανία: Στόχος τώρα οι υποδομές πίσω από τον Δνείπερο

Ουκρανία: Στόχος τώρα οι υποδομές πίσω από τον Δνείπερο

Το τέλος της σύντομης μάχης της Χερσώνας δεν επιφύλασσε εκπλήξεις. Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μια μικρή Δουνκέρκη και πλέον οι Ουκρανοί, αφού πανηγύρισαν, σχεδιάζουν πώς θα περάσουν τον ποταμό Δνείπερο. Συγχρόνως ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν χωρίς μεγάλες επιτυχίες στο ανατολικό Λουχάνσκ, ενώ στο δυτικό Ντονμπάς οι μάχες συνεχίζονται με τους μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής Εταιρείας Βάγκνερ του Πριγκόζιν να μάχονται λυσσαλέα, αφού η υποχώρηση ενός από τη μάχη ισοδυναμεί με θανάσιμη τιμωρία. Οι Ουκρανοί από τη μεριά τους αμύνονται στην πόλη Μπαχμούτ, σχετικά μεγάλο αστικό κέντρο της περιοχής, εξαπολύοντας αντεπιθέσεις όταν οι Ρώσοι εφορμούν για τα νότια ή τα ανατολικά προάστιά της.

Σχέδια ανάσχεσης της ρωσικής εκστρατείας

Παράλληλα η Ρωσία, στοχεύοντας τις κρίσιμες ουκρανικές υποδομές στα μετόπισθεν με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι μαζί με πυραύλους ακριβείας, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία για το εάν μπορεί να είναι βιώσιμος ο δύσκολος επικείμενος χειμώνας για τους αμάχους. Διάφορα σχέδια έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, από την εκκένωση αμάχων έως τη μεταφορά μηχανημάτων από τους Ευρωπαίους με την ταυτόχρονη προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες των ρωσικών επιδρομών. Να σημειωθεί πως αυτή η ρωσική εκστρατεία τρόμου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο από τούδε και στο εξής θα θεωρεί τη Ρωσία κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας. Αν και δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι η πρακτική απόληξη μιας τέτοιας διακήρυξης, είναι σίγουρο ότι πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας.

Τούτων δοθέντων, η εκστρατεία της Μόσχας εναντίον των ουκρανικών υποδομών μπορεί να προκαλεί τα παραπάνω, όμως δεν γίνεται να συνεχιστεί για πάντα. Ηδη έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που μιλούν για ελλείψεις τόσο στα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και στους πυραύλους ακριβείας. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε ανάμεσα σε Μόσχα και Τεχεράνη ενδεχόμενη επένδυση σε ρωσικά εργοστάσια που θα παράγουν αυτού του είδους τα αεροσκάφη, όμως οι πύραυλοι ακριβείας είναι ένα προϊόν ακριβό και δύσκολο στην κατασκευή του, ενώ πολλά από τα υλικά είναι δυτικής κατασκευής, άρα και μη προσβάσιμα.

Θα ανταγωνιστεί τη Δύση η Ρωσία;

Ακολούθως η ρωσική βιομηχανία δεν δύναται να συγκριθεί με αυτήν των δυτικών, παρόλο που οι πρώτες ύλες πλεονάζουν συγκριτικά με το άλλο στρατόπεδο. Βέβαια, μια οικονομία μεγέθους Ιταλίας, όπως είναι η ρωσική, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στο πεδίο το νατοϊκό υλικό που φτάνει συνεχώς και αδιαλείπτως στην Ουκρανία. Μόνο στα στρατηγικά όπλα μπορεί να υπάρξει σαφής υπεροπλία των Ρώσων έναντι του Κιέβου, εντούτοις η χρήση τους θα ήταν αδιανόητη. Επομένως, τα δυτικά όπλα που καταφτάνουν από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ανωτερότητα του υλικού και την προηγμένη τεχνολογία, έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές για τους Ρώσους περιβάλλον στο πεδίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μονάδες πυροβολικού που έχουν τα αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών HIMARS, τα οποία είναι μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας.

Συν τοις άλλοις, οι Κινέζοι μέχρι στιγμής δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένοι να παράσχουν όπλα στον Πούτιν, θέλοντας να τελειώσει ο πόλεμος αυτός. Ενώ δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση μια ήττα της Ρωσίας, θα τους ενδιέφερε μια διπλωματική διέξοδος από τη σύγκρουση. Γεγονός που αναδείχτηκε κυρίαρχα από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Κίνα, όπου είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του. Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι κατέδειξε πως οι δύο μερκαντιλιστικής αντίληψης δυνάμεις δεν έχουν καμιά διάθεση να πολεμήσουν σε ένα Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά συνέπεια, όσο ο Πούτιν δεν έχει την ενεργή υποστήριξη κρατών-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία ή έστω η Τουρκία τόσο δεν θα μπορεί να βρίσκει πρόθυμους πωλητές οπλισμού, τη στιγμή που η Ουκρανία βέβαια έχει πρόσβαση σχεδόν σε ό,τι χρειάζεται. Επίσης αποτελεί ερώτημα πώς θα αντιδράσει η ρωσική οικονομία χωρίς τα έσοδα του φυσικού αερίου και με μειωμένα αυτά του πετρελαίου. Η συνθήκη αυτή είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που υπήρχε, όταν το φυσικό αέριο ήταν σε υψηλά επίπεδα, ισχυροποιώντας το ρούβλι και τα πλεονάσματα. Επιπλέον, το Κρεμλίνο καλείται να διαχειριστεί έναν πληθυσμό ο οποίος όλο για νίκες ακούει και νίκες δεν βλέπει. Αντιθέτως, η μερική επιστράτευση χώρισε οικογένειες και πολλοί από τους εφέδρους δεν θα γυρίσουν πίσω, γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί πολιτικά προβλήματα στη ρωσική ηγεσία, αφού θα πρέπει να διαχειριστεί ένα διαρκές πένθος σε συνδυασμό με τη στρατιωτική ήττα ή έστω την ισοπαλία.

Ο ρόλος των HIMARS κατά του ρωσικού δικτύου

Με τα HIMARS ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να διαλύσει το ρωσικό δίκτυο επικοινωνιών και ανεφοδιασμού στη μάχη της Χερσώνας χτυπώντας διαρκώς τις βάσεις πίσω από τις γραμμές. Ακόμη, οι Ρώσοι υποχωρώντας στη δεξιά όχθη του Δνείπερου ξεκίνησαν να προετοιμάζουν τον πληθυσμό της Αρμιάνσκ, πόλης-κλειδί στη βόρεια Κριμαία.

Η πόλη στέκεται ακριβώς πάνω στον μοναδικό δρόμο που συνδέει την Κριμαία με την Ουκρανία και βρίσκεται περίπου 140 χλμ. βόρεια της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας, δίπλα στον ισθμό του Περεκόπ, απέχοντας κάτι περισσότερο από 120 χλμ. από τη Χερσώνα.

Δορυφορικές εικόνες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο δείχνουν πως οι Ρώσοι ετοιμάζουν μια αμυντική γραμμή εκεί όσο επιχειρούν να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, φοβούμενοι και τα χτυπήματα από τα HIMARS που έχουν εμβέλεια έως και 80 χλμ.

Documento Newsletter