Ουκρανία: Στο παιχνίδι πλέον πύραυλοι και F-16

Ουκρανία: Στο παιχνίδι πλέον πύραυλοι και F-16

Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη ρωσική επίθεση που αναμένεται εντός δύο μηνών οι Ουκρανοί φιλοξένησαν 15 Ευρωπαίους επιτρόπους στο Κίεβο. Η επίσκεψη ήρθε μετά την απόρριψη της fast track ένταξης της Ουκρανίας στην Ενωση για λόγους διαφθοράς, η οποία έχει γίνει πραγματικός πονοκέφαλος για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια και το υπουργείο Αμυνας της χώρας του βρίσκεται στη μέγγενη ενός σκανδάλου υπερκοστολογήσεων των στρατιωτικών προμηθειών.

Οι Ευρωπαίοι στη συμβολική επίσκεψή τους υπογράμμισαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία και υποσχέθηκαν σημαντική βοήθεια τόσο σε οικονομικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Η ημερομηνία της εισβολής έχει συμβολική σημασία για τις δύο πλευρές και ο Ουκρανός υπουργός άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξή του προειδοποίησε ότι την ημέρα της επετείου υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει 300-500 χιλιάδες στρατιώτες στα ανατολικά ουκρανορωσικά σύνορα, ενώ η επίθεση ίσως ξεκινήσει ταυτόχρονα από τα νότια και τα ανατολικά με στόχο την κατάληψη του Ντονμπάς. Αυτές οι αναφορές του Ρεζνίκοφ ωστόσο έρχονται σε σύγκρουση με τις πληροφορίες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες προβλέπουν επίθεση έως τον Απρίλη. Από κοντά βρίσκονται και οι δυτικοί αναλυτές, με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για την Κατανόηση του Πολέμου να πληροφορεί τους συνδρομητές της για παρεμφερείς εξελίξεις τόσο επιχειρησιακά όσο και ημερολογιακά. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχουν σημάδια» ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «ετοιμάζεται για ειρήνη».

Νέες αποστολές όπλων από τη Δύση

Μία εβδομάδα αφότου οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως θα προμηθεύσουν προηγμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία διαρρέει από την Ουάσινγκτον ότι θα αποστείλουν νέους πυραύλους ακριβείας στο Κίεβο, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 150 χλμ. Οι πύραυλοι αυτοί συμβαδίζουν με τα αμερικανικά συστήματα πυροβολικού ακριβείας HIMARS. Η ουκρανική πλευρά ζητούσε την αποστολή αυτών των πυραύλων και το προηγούμενο διάστημα, όμως οι Αμερικανοί είχαν περιοριστεί στην παροχή πυραύλων με βεληνεκές τα 80 χλμ. Ο λόγος που επικαλούνταν τότε οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν ότι οι Ουκρανοί ενδεχομένως θα τους χρησιμοποιούσαν για να χτυπήσουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Προφανώς κάτι άλλαξε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και πλέον είτε έχει γίνει αποδεκτό ένα σενάριο κλιμάκωσης σε ρωσικό έδαφος είτε έχει εξασφαλιστεί με κάποιον τρόπο η αμερικανική απομακρυσμένη πρόσβαση στο λογισμικό του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Συγχρόνως, μετά την ανακοίνωση για την παροχή των δυτικών τανκς έχει ανοίξει η συζήτηση για τον εφοδιασμό της ουκρανικής αεροπορίας με δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Υποψήφιο μοντέλο είναι το F-16, το οποίο βρίσκεται σε στοκ σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής η θέση των Γερμανών, των Αμερικανών και των Βρετανών είναι αρνητική για το ζήτημα, εντούτοις οι Πολωνοί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τους Ματέους Μοραβιέτσκι δεν αποκλείουν τίποτε, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι οποιαδήποτε κίνηση της Βαρσοβίας θα είναι «σε πλήρη συντονισμό» με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε από το Κίεβο ότι δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Γερμανία να καταλήξουν να αντιστρέψουν τη θέση τους όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι εξελίξεις στο Ντονμπάς

Οι συγκρούσεις για την κυριαρχία στο Ντονμπάς συνεχίζονται με τους Ρώσους να εξακολουθούν να πιέζουν στην πόλη Μπαχμούτ, η οποία έχει σχεδόν περικυκλωθεί ύστερα από σχεδόν έξι μήνες σκληρότατων μαχών που πολλές φορές καταλήγουν να γίνονται σώμα με σώμα. Το βάρος και τις απώλειες για τη ρωσική πλευρά σηκώνουν εδώ και μήνες οι μισθοφόροι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, η οποία σύμφωνα με αναφορές σε αμερικανικά μέσα φέρεται να έχει δώσει χώρο σε μονάδες του τακτικού ρωσικού στρατού λόγω των μεγάλων απωλειών.

Βέβαια, εάν δεν προκύψει κάποια άμεση ουκρανική αντεπίθεση, τότε η υποχώρηση από την πόλη μοιάζει μονόδρομος, παρόλο που μια ρωσική νίκη στη συγκεκριμένη περιοχή δεν σημαίνει απαραίτητα ολοκληρωτική νίκη στο Ντονμπάς. Αυτό διότι παραμένουν υπό ουκρανική κυριαρχία οι δύο «δίδυμες» πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ. Ταυτόχρονα ο ρωσικός στρατός επιχειρεί στο νοτιοανατολικό μέτωπο και συγκεκριμένα στην πόλη Ουλεντάρ, στην οποία βρίσκεται ένα σημαντικό ορυχείο άνθρακα.

Επίσης, έχουν υπάρξει αναφορές ότι Ουκρανοί κομάντο έχουν περάσει στην ανατολική μεριά του ποταμού Δνείπερου και επιχειρούν στη χερσόνησο Κίνμπουργκ. Αυτή η λωρίδα γης μήκους μόλις 10 χλμ. είναι κρίσιμη για δύο λόγους. Αφενός διότι εάν οι Ουκρανοί κερδίσουν εκεί, τότε θα λειτουργήσει πλήρως και το λιμάνι του Μικολάιφ που βρίσκεται στο στόμιο του ποταμού. Αφετέρου μια ουκρανική νίκη θα δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα στις όχθες του Δνείπερου το οποίο στο μέλλον ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για επιχειρήσεις εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter