Ουκρανία: Στα χαρακώματα και όποιος αντέξει

Ουκρανία: Στα χαρακώματα και όποιος αντέξει

Δύο μήνες στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία πέρασαν και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό για τις δύο πλευρές. Μέχρι στιγμής ουδείς έχει επιτύχει κάποιον στόχο πέραν της κατάληψης της Μαριούπολης από τους Ρώσους, αφού την ισοπέδωσαν ολοσχερώς. Οι Ουκρανοί πέτυχαν να συγκρατήσουν τη ρωσική έφοδο που εξαπολύθηκε τις πρώτες εβδομάδες και να αναγκάσουν το Κρεμλίνο να σημάνει τη συντεταγμένη αποχώρηση των ρωσικών μονάδων από το Κίεβο και τα βορειοανατολικά, ρίχνοντας το βάρος στον νότο και το Ντονμπάς.

H δυτική «νηοπομπή»

Στο Ντονμπάς, όπου ο πόλεμος επί της ουσίας μαίνεται από το 2014, ο ουκρανικός στρατός έχει προετοιμαστεί και οχυρωθεί καταλλήλως αναμένοντας εδώ και οκτώ χρόνια τη ρωσική εισβολή. Οι Ρώσοι μην μπορώντας να προχωρήσουν (ακόμη) σε επιστράτευση εξαιτίας πολιτικών λόγων, φαίνεται ότι αδυνατούν να συγκεντρώσουν επαρκείς δυνάμεις ώστε να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα. Ειδικά από τη στιγμή που το σχέδιο των πρώτων ημερών απέτυχε, άλλαξαν την τακτική τους και πλέον προελαύνουν αργά και συντεταγμένα. Κι αυτό διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να χάσουν τη μάχη του Ντονμπάς λόγω βιασύνης ή λαθών. Η ηγεσία έχει αλλάξει, οι ενισχύσεις έχουν καταφτάσει και οι στόχοι μοιάζουν ξεκάθαροι. Η περικύκλωση του κύριου και επίλεκτου σώματος του ουκρανικού στρατού σίγουρα είναι ο πρωταρχικός στόχος, αν και η ταχύτητα προέλασης των Ρώσων προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτός.

Πάντοτε η ουκρανική ηγεσία έχει την επιλογή της αναδίπλωσης και της συντήρησης δυνάμεων ενόψει των δυτικών αποστολών οπλισμού, οι οποίες ολοένα αυξάνονται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη των Αμερικανών υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στο Κίεβο, όπου συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Ουκρανοί παρέδωσαν στην αμερικανική αποστολή μια λίστα με… ψώνια για τον ουκρανικό στρατό.

Πολεμώντας συνεχόμενα επί δύο μήνες ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί σοβαρότατες και δυσαναπλήρωτες απώλειες. Όμως, επειδή αυτό που γνωρίζει άριστα είναι το σοβιετικό οπλοστάσιο, η εκπαίδευσή του στα δυτικά οπλικά συστήματα πιθανολογείται ότι θα πάρει μήνες. Κατά συνέπεια, τα κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας καλούνται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με κρίσιμα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά ώστε να μην καταρρεύσει η άμυνά της. Εφόσον σταλούν, θα πρέπει να αναπληρωθούν. Εκεί εισέρχονται οι αμερικανικές και οι βρετανικές πολεμικές βιομηχανίες, που αναμένεται να κάνουν χρυσές δουλειές. Ηδη η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα αντικαταστήσει τα πολωνικά τεθωρακισμένα T-72 με βρετανικά, με το ανάλογο αντίτιμο πάντα. Το ίδιο θα πράξουν και οι ΗΠΑ με τη Σλοβακία, η οποία προώθησε το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 με αντάλλαγμα την αγορά του αντίστοιχου αμερικανικού Patriot.

Ο πόλεμος στα μετόπισθεν

Είναι φανερό ότι εφόσον ο πόλεμος έχει εισέλθει σε φάση αμοιβαίας φθοράς η κατανάλωση πολεμικού υλικού πρέπει να αναπληρωθεί. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι η ρωσική πολεμική βιομηχανία δεν έχει τη δυνατότητα πλήρους αναπλήρωσης των απωλειών, συνακόλουθα ο αυξημένος όγκος και η υψηλή ποιότητα της δυτικής βοήθειας θα είναι ικανή συνθήκη πρωτίστως για τη σταθεροποίηση του μετώπου και δευτερευόντως για τη δημιουργία των όρων για μια ουκρανική αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας.

Γι’ αυτούς τους λόγους η σύγκρουση έχει μεταφερθεί στα μετόπισθεν και οι Ρώσοι στοχεύουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού. Τα πυραυλικά χτυπήματα ακριβείας σε γέφυρες, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αποθήκες πυρομαχικών και στρατώνες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να… λιμοκτονήσουν οι ουκρανικές μονάδες στην πρώτη γραμμή. Έχοντας σαφέστατα μικρότερες δυνατότητες συγκριτικά με τους Ρώσους, οι Ουκρανοί επιχειρούν να χτυπήσουν τις ρωσικές βάσεις εντός ρωσικού εδάφους. Drones, UAVs και ελικόπτερα χρησιμοποιούνται εναντίον αποθηκών καυσίμων και πυρομαχικών, αποσκοπώντας στην επιβράδυνση των ρωσικών μονάδων που βρίσκονται στο μέτωπο μέσω της αποκοπής του ανεφοδιασμού τους.

Μάλιστα το Λονδίνο διαμήνυσε στη Μόσχα πως οι στόχοι εντός ρωσικής επικράτειας είναι καθόλα νόμιμοι, παρότι δεν υπάρχει επισήμως εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσά τους. Η πρόταση αυτή επέφερε τη σκληρή αντίδραση του Κρεμλίνου, που προειδοποίησε ότι τέτοια ενέργεια θα «λύσει» τα χέρια του ρωσικού στρατού, ο οποίος βρίσκεται σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο χτύπημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του Κιέβου.

Η ενέργεια διχάζει τη Δύση;

Τη στιγμή που οι μάχες στην Ουκρανία μαίνονται ένας άλλος πόλεμος εξελίσσεται με επίκεντρο την ενέργεια. Η Ρωσία, έχοντας από καιρό προειδοποιήσει πως οι πληρωμές για το αέριο θα γίνονται με βάση τον νέο μηχανισμό μετατροπής του ευρώ σε ρούβλια μέσω της Gazprom, κάνει την απειλή της πραγματικότητα. Βουλγαρία και Πολωνία ήταν οι πρώτες χώρες στη λίστα, αφήνοντας την Ευρώπη στα αζήτητα και την Ουάσινγκτον κυρίαρχη. Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022. Το άκρως ρυπογόνο και πανάκριβο σχιστολιθικό φυσικό αέριο που παρέχουν στην ΕΕ οι Αμερικανοί πλασάρεται ως η τέλεια λύση στον ρωσικό «εκβιασμό». Βέβαια, η Μόσχα απλώς ζητάει να πληρώνεται για το αέριο που πουλάει, διότι η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα καθώς επίσης και στα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα. Η Δύση, και κυρίως η Ευρώπη, έχει αυτοπυροβοληθεί και ρίχνει τις ευθύνες αλλού. Συν τοις άλλοις, η γηραιά ήπειρος κινδυνεύει με ραγδαία φτωχοποίηση και πτώση της ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες και προϊόντα.

Documento Newsletter