Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε διπλωματικό καμβά

Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε διπλωματικό καμβά

Κίεβο και Μόσχα αγωνιούν για τα εδαφικά κέρδη προτού έρθει ο χειμώνας και ενόψει διπλωματικών πρωτοβουλιών για τον πόλεμο

Με το φθινόπωρο προ των πυλών, τη συμφωνία για τα σιτηρά «νεκρή» εξαιτίας και των εκατέρωθεν επιθέσεων σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, την ουκρανική αντεπίθεση να μην αποδίδει τα αναμενόμενα και τη Ρωσία να πιέζει από τα βορειοανατολικά, η σύρραξη στην Ουκρανία μπαίνει σε μια περίοδο που αναλυτές εκτιμούν ότι θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει ο πόλεμος.

Κέρδη για τους Ουκρανούς

Πιεζόμενοι από τον χρόνο –καθώς το φθινόπωρο τα εδάφη θα γίνουν λάσπη– αλλά και από τα μελετημένα στην εντέλεια οχυρωματικά έργα των ρωσικών θέσεων, οι Ουκρανοί συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους σε διάφορες κατευθύνσεις. Μες στην εβδομάδα σημειώθηκαν κάποια μικρά κέρδη στα νότια και στην περιοχή της Χερσώνας καθώς, σύμφωνα με αναφορές τόσο Ρώσων μπλόγκερ όσο και πιο εξειδικευμένων ιστοσελίδων, μικρές ομάδες Ουκρανών κατάφεραν για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες να περάσουν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού και να διασπάσουν τη ρωσική αμυντική γραμμή.

Οι αναφορές για τα μικρά κέρδη στην περιοχή ποικίλλουν∙ κάποιοι κάνουν λόγο για κατάληψη μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα όποια κέρδη ήταν προσωρινά. Διεθνή μέσα ενημέρωσης πάντως σημειώνουν ότι από τα στοιχεία που κυκλοφορούν σχετικά με τη συγκεκριμένη επιχείρηση προκύπτει πως στην περιοχή δόθηκε σφοδρή μάχη που είχε όντως αντίκτυπο στην ισορροπία δυνάμεων τοπικά.

Μεγάλη ρωσική δύναμη

Την ίδια ώρα όμως που οι Ουκρανοί εμφανίζονται να έχουν κάποιες μικρές επιτυχίες στον νότο, στα βορειοανατολικά μαίνεται σφοδρή μάχη προς την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αλλά και του Λιμάν όπου οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην επίθεση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την πλευρά του Κιέβου, η προετοιμασία για την επίθεση εκεί είχε ξεκινήσει πριν από αρκετές εβδομάδες και η Μόσχα είχε συγκεντρώσει δύναμη που εκτιμάται ότι φτάνει τους 100.000 στρατιώτες. Η επίθεση στην περιοχή μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα της, όμως κατά τα φαινόμενα οι αμυντικές γραμμές των Ουκρανών κρατάνε αφού δεν έχει σημειωθεί σημαντική προώθηση των επιτιθέμενων παρά τη σφοδρότητα της επίθεσης, για την οποία έχουν κινητοποιηθεί άρματα μάχης και πυροβολικό.

Πέραν των επιχειρήσεων στα μέτωπα και στις μάχες σώμα με σώμα που σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της γραμμής επαφής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα συνέχισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε επιδρομές εναντίον στόχων μακρύτερα από τα μέτωπα, είτε με τη χρήση drones είτε με κατευθυνόμενους πυραύλους. Η ρωσική πλευρά συνέχισε να βάζει στο στόχαστρο υποδομές που σχετίζονται με τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών ή εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια, όπως επί παραδείγματι αποθήκες καυσίμων.

Στόχοι ρωσικών πληγμάτων έγιναν εκ νέου και ενεργειακές εγκαταστάσεις σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν περιορισμένες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο.

Η ουκρανική πλευρά πάντως κατηγορεί τη Μόσχα ότι έπληξε με πυραύλους και αρκετές περιοχές που δεν είχαν σχέση με την πολεμική προσπάθεια, προκαλώντας θανάτους αμάχων που ανέρχονται συνολικά για την εβδομάδα σε μερικές δεκάδες. Και οι δύο πλευρές στις αναφορές τους υποστηρίζουν πως οι αεράμυνές τους κατέρριψαν αν όχι όλα τα drones και τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους, τότε σίγουρα τα περισσότερα. Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν και μια αναπάντεχη επιτυχία, αφού την Πέμπτη σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής φακών και κατόπτρων που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός στην πόλη Σεργκίεβ Ποσάντ κοντά στη Μόσχα από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το κτίριο και η παραγωγή να σταματήσει. Αναφορές σε μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ πηγές κάνουν λόγο για σαμποτάζ.

Πιέσεις μέσω των σιτηρών

Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών, η Ρωσία συνέχισε να προσπαθεί να στερήσει από την Ουκρανία τα έσοδα από τις πωλήσεις της σοδειάς στις διεθνείς αγορές, αλλά και να πιέζει τις οικονομίες της Δύσης ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως (άρα και τις τιμές εξαγωγής των δικών της σιτηρών αν τελικά πουληθούν). Τα ρωσικά πλοία προσπάθησαν να συνεχίσουν τον άτυπο αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας και να ελέγξουν πλήρως τις μετακινήσεις των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Στις κινήσεις αυτές το Κίεβο απάντησε με την ανακοίνωση συγκεκριμένων ασφαλών διαδρόμων που τα εμπορικά πλοία μπορούν να ακολουθούν για να μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία. Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι οι διαδρομές αυτές αφορούν τρία λιμάνια: την Οδησσό, το Τσορνομόρσκ και το Γιούζι.

Κινητικότητα για την ειρήνη

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι αμφότερες οι πλευρές προσπαθούν λυσσαλέα να έχουν γρήγορα κέρδη και να επηρεάσουν τις εξελίξεις ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν εκ των πραγμάτων οι όποιες κινήσεις στο πεδίο θα είναι δυσκολότερες και τα κέρδη ανύπαρκτα. Στην ουσία δηλαδή ετοιμάζονται για έναν κύκλο διπλωματίας και διεθνούς πολιτικής που όλοι ευελπιστούν ότι θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα ως προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ηδη η διεθνής κοινότητα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως καταδεικνύεται από τη διάσκεψη της Τζέντα, στην οποία συμμετείχε και η Κίνα αλλά όχι η Ρωσία. Η διάσκεψη εξέτασε την πρόταση της Ουκρανίας για ειρήνευση στην περιοχή και αποτέλεσε ισχυρή «σφαλιάρα» προς τη Ρωσία, καθώς η συμμετοχή εκπροσώπων χωρών που το καθεστώς Πούτιν θεωρεί συμμάχους και συνεργάτες σε αυτήν υπογράμμισε και τα όρια της ισχύος της Μόσχας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter