Ουκρανία: Σφυροκοπούν αδιάκοπα το Χάρκοβο οι Ρώσοι – Υπό πολιορκία Κίεβο και Μαριούπολη – Άγνωστο αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Ουκρανία: Σφυροκοπούν αδιάκοπα το Χάρκοβο οι Ρώσοι – Υπό πολιορκία Κίεβο και Μαριούπολη – Άγνωστο αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Το Χάρκοβο βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των Ρώσων. Από νωρίς το πρωί αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Επίσης, σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, από αεροπορικό πλήγμα προκλήθηκε πυρκαγιά στο κτίριο της Κοινωνιολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Karazin καθώς επίσης και σε ένα κτίριο της αστυνομίας.

 

«Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή στο Χάρκοβο που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία. «Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook. Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα. Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε.

Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Αμφίβολο αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Κι ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει από χθες πως Κίεβο και Μόσχα θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίρ Ζελένσκι έθεσε χθες όρο την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να καθίσει σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν έχει διάθεση να κάνει ουσιαστικές συνομιλίες, καθώς, όπως λέει, δέχεται πιέσεις. Ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών». Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν σε χθεσινοβραδινό του διάγγελμα γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για ρωσικά αεροπλάνα, αποδεσμεύουν 30 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει». Οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα γίνουν, ενώ ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών, αλλά και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. Το χάσμα ωστόσο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλο όπως φάνηκε και στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο

Οι σειρήνες στην καρδιά της χώρας ήχησαν στις 8 το πρωί προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν άμεσα στα καταφύγια.

 

Οι νέες προειδοποιήσεις έρχονται λίγες ώρες αφότου δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον τηλεοπτικό πύργο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα προειδοποιεί από χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν από τα σπίτια τους καθώς αναμένεται να χτυπήσουν.

 

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή, σφοδρές είναι οι μάχες και στην Μαριούπολη η οποία συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο των Ρώσων. Πάνω από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ

Παράλληλα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Παράλληλα, ο ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προχθές Δευτέρα από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) εναντίον συνοικιών της Χαρκίβ από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας.

Κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι στο Χάρκοβο, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από τα συμβάντα αυτά.

Κατάληψη της Χερσώνας σύμφωνα με πληροφορίες 

. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

«Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. «Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε», σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα», συνέχισε.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

Τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης, μετά από πολυήμερους βομβαρδισμούς και σκληρές μάχες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία έχουν προχωρήσει και έχουν δημιουργήσει ένα πέρασμα κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Ιαπωνία και Βέλγιο κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λειτουργεί γραφείο εκπροσώπησης των ιαπωνικών συμφερόντων στην πόλη Λβιβ (δυτικά), κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, και ότι οι ιάπωνες πολίτες μπορούν να ζητούν προξενική συνδρομή και υποστήριξη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων όσων προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την πλευρά του, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης, ενημέρωσε ότι η πρεσβεία είναι πλέον κλειστή, το προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι θα παρέχεται προξενική συνδρομή στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες. Προ ημερών, η βελγική πρεσβεία είχε μεταφερθεί σε αυτή τη Γαλλίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Κίεβο.

Documento Newsletter