Ουκρανία: Σε πίεση η ουκρανική αεράμυνα – Στο σκοτάδι πολλές περιοχές από ρωσικά πλήγματα σε εργοστάσια ρεύματος

Ουκρανία: Σε πίεση η ουκρανική αεράμυνα – Στο σκοτάδι πολλές περιοχές από ρωσικά πλήγματα σε εργοστάσια ρεύματος

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας δέχεται μεγάλες πιέσεις καθώς η χώρα βάλλεται από διαδοχικά κύματα ρωσικών βομβαρδισμών που στοχεύουν τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της, όπως παραδέχτηκε ανώτερος προεδρικός σύμβουλος μετά την καταστροφή ενός ολόκληρου εργοστασίου την Πέμπτη.

Ο Μικαίλο Ποντόλιακ είπε ότι η Μόσχα υιοθετεί νέες τακτικές επίθεσης σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με έως και «10 ή 12 πυραύλους κάθε φορά», παρακάμπτοντας ήδη τις αντιπυραυλικές ασπίδες Patriot και άλλες πυραυλικές ασπίδες.

Δείτε επίσης – ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για τη στήριξη της Ουκρανίας

«Το σύστημα είναι υπερφορτωμένο», είπε ο Ποντόλιακ σε συνέντευξή του. «Τώρα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να διατηρήσουμε το σύστημα σε λειτουργία, αν χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας, ειδικά κατά των υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων και αν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις».

Την Πέμπτη, το Trypilska, ένα εργοστάσιο με καύση άνθρακα και αερίου νότια του Κιέβου, καταστράφηκε μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν πυρκαγιά στην αίθουσα του στροβίλου, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, Centrenergo.

Η ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες στο προσωπικό της, αλλά χάθηκε και το 100% της παραγωγικής της ικανότητας. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομακτικό», είπε ο πρόεδρος του, Άντρι Γκότα. Η επίθεση σημειώθηκε τρεις εβδομάδες αφότου η ίδια εταιρεία μέτρησε και την απώλεια ενός άλλου ηλεκτρικού σταθμούς της, του Zmiiv, που τέθηκε εκτός λειτουργίας από ρωσικούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη Χάρκοβο.

Οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο εργοστάσιο  περιέγραψαν ότι η τοποθεσία χτυπήθηκε από πολλαπλά πλήγματα πυραύλων λίγο πριν τις 5 το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας μια πυρκαγιά που χρειάστηκε αρκετές ώρες για να σβήσει, αφήνοντας το κεντρικό κτίριο ένα απανθρακωμένο ερείπιο με θέα σε μια λίμνη κοντά στον κεντρικό ποταμό Ντνίπρο της χώρας.

Η καταστροφή σήμαινε ότι οι κοντινές πόλεις είχαν χάσει την πηγή χειμερινής θέρμανσης. Στην Ουκρανία, πολλά σπίτια βασίζονται σε συστήματα ηλεκτροπαραγωγής των κοντινών περιοχών τους για παροχή θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Documento Newsletter