Ουκρανία: Ρήγμα στη G7 προκαλεί ο Τραμπ – Ζητά να μην χαρακτηρίζουν «επιθετική» τη Ρωσία

Ουκρανία: Ρήγμα στη G7 προκαλεί ο Τραμπ – Ζητά να μην χαρακτηρίζουν «επιθετική» τη Ρωσία

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται πλέον οι ΗΠΑ του Τραμπ και η Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το προσχέδιο της ανακοίνωσης από την G7 με αφορμή την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της εισβολής, στο οποίο γινόταν λόγος για ρωσική επιθετικότητα, απειλώντας να εκτροχιάσουν μια παραδοσιακή επίδειξη ενότητας, σύμφωνα με πέντε δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Την ίδια ώρα, αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διαδικτυακή σύνοδο της G7 τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Ταυτόχρονα, το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που αναμενόταν να παραχωρήσουν ο Ουκρανός πρόεδρος και ο ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς.

Διαβάστε περισσότερα: Ουκρανία: Ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Ζελένσκι με απεσταλμένο του Τραμπ

 «Είμαστε ανένδοτοι ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το θέμα. «Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη γλώσσα, αλλά εξακολουθούμε να το επεξεργαζόμαστε και ελπίζουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η διαφωνία έρχεται μετά την κατηγορία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουκρανία ευθύνεται για τον πόλεμο, περιγράφοντας τον Ζελένσκι ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και προτείνοντας να προσκληθεί ξανά η Ρωσία στην G7.

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι έχουν αντιταχθεί στη φράση «ρωσική επίθεση» και σε παρόμοιες περιγραφές που χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τη σύγκρουση, δήλωσαν οι δυτικοί αξιωματούχοι.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας αναφέρθηκε πέντε φορές στη δήλωση των ηγετών της G7 πέρυσι. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει πλήρως και δίχως όρους τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η δήλωση του 2024.

Η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να αμβλύνει τη γλώσσα αντανακλά μια ευρύτερη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ να περιγράφει τον πόλεμο ως «σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσαν στους FT δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πρόσφατες δηλώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιούν παρόμοια διατύπωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάγνωσης από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ, η οποία αναφέρει δύο φορές «τη σύγκρουση στην Ουκρανία». Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μια απόκλιση από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία συχνά χρησιμοποιούσε φράσεις όπως «ρωσική επιθετικότητα» όταν αναφερόταν στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ενισχύεται η ρητορική υπέρ Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφωνία για τη δήλωση της G7 προκύπτει σε μια εβδομάδα κατά την οποία ο Τραμπ έχει ενισχύσει τη ρητορική υπέρ του Πούτιν, αποδεχόμενος αρκετές από τις απαιτήσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έστειλε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντηθούν με Ρώσους ομολόγους τους στο Ριάντ.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ισχυρίστηκε – ψευδώς – ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι στην Ουκρανία είναι μόλις 4%.

Όμως, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απολαμβάνει 57% υποστήριξη, ποσοστό αυξημένο από το 52% του Δεκεμβρίου.

Θετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ κρατά πλέον και ο Πούτιν. «Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές ήταν εντελώς διαφορετικοί – ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις ή κριτική για το παρελθόν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση στο Ριάντ. «Έχουν τη διάθεση να συνεργαστούμε», είπε με νόημα.

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί το Μαξίμου για Τέμπη: «Υπάρχει τεράστια παραπλάνηση της κοινής γνώμης» 

Μαξίμου για δηλώσεις Βορίδη για Καρυστιανού: Απαντάμε «σε πολιτικές τοποθετήσεις που ξεφεύγουν του ρόλου του συγγενή»

Έγκλημα Τέμπη: Στις 4 Μαρτίου η προανακριτική για Τριαντόπουλο – Την επομένη η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

 

Documento Newsletter