Ουκρανία: Πρόσω ολοταχώς για μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν με σκληρές δηλώσεις κατά Ζελένσκι

Ουκρανία: Πρόσω ολοταχώς για μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν με σκληρές δηλώσεις κατά Ζελένσκι

Καθώς οι προετοιμασίες για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και εντός Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φρόντισε να κάνει ξεκάθαρη την θέση του όσον αφορά στην συμμετοχή ή όχι της Ουκρανίας και συγκεκριμένα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και η ρωσική ηγεσία υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις διαλυμένες εδώ και χρόνια (με κινήσεις εκατέρωθεν) ρωσοαμερικανικές σχέσεις, το διακύβευμα της επερχόμενης κατ’ ιδίαν συνάντησης- της πρώτης από το 2021- ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφότου υποβάθμισε την ισχύ παρέμβασης στις εξελίξεις στο ουκρανικό από την Ευρώπη, συνέχισε με την Ουκρανία και συγκεκριμένα τον Ζελένσκι, στον οποίο εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση εφ’ όλης της ύλης. Ο Ντόναλντ Τραμπ «άδειασε» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απαίτησε τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία. Επιπλέον δήλωσε «απογοητευμένος» από την ουκρανική αντίδραση για την απουσία της από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για ακόμη μία φορά έριξε ευθύνες και στο Κίεβο για τον πόλεμο, ενώ αναρωτήθηκε και που κατέληξαν τα 350 δισεκατομμύρια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην χώρα.

«Θα μπορούσαν να έχουν κάνει συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων. «Ακούω ότι είναι εκνευρισμένοι που δεν έχουν θέση στις συνομιλίες. Είχαν όμως θέση για τρία χρόνια και για μεγάλο διάστημα πριν. Όλο αυτό θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί πολύ εύκολα», υπογράμμισε μιλώντας από το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

«Δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσουν αυτό, θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνία», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αυτό θα τους έδινε σχεδόν όλα τα εδάφη, κανένας άνθρωπος δεν θα είχε σκοτωθεί και καμία πόλη δεν θα είχε καταστραφεί».

Ο Τραμπ επανέλαβε τις πιέσεις προς τον Ζελένσκι να διεξαγάγει εκλογές, ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας. Υποστήριξε πως οι Ουκρανοί αξίζουν να έχουν λόγο μέσω εκλογών, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο εδώ και πολύ καιρό.

«Αυτό δεν είναι θέση της Ρωσίας, είναι κάτι που προέρχεται από μένα και από άλλες χώρες», είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι είναι εξαιρετικά χαμηλή (στο 4%), ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «καταστροφή», με τις περισσότερες πόλεις να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Η τακτική αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, η τακτική δηλαδή της προσέγγισης με τις θέσεις της Ρωσίας για το Ουκρανικό, είναι προφανές πως εντάσσεται στα πλαίσια του «πλησιάσματος» μεταξύ των δύο πλευρών που απαιτείται για την επίτευξη μιας συμφωνίας διευθέτησης του θέματος, όμως παράλληλα, προκαλεί ρήγμα στην ενιαία στάση που διατηρούσε μέχρι τώρα η λεγόμενη «Δύση» απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία.

Το ρήγμα αυτό, δεν έγινε μόνο εμφανές και ξεκάθαρο στην διάσκεψη του Μονάχου, μετά από τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, αλλά κατεγράφη και στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας με αφορμή τη δέκατη επέτειο από την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2202 της 17ης Φεβρουαρίου 2015, με την οποία εγκρίθηκε η «Δέσμη μέτρων για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015.

Στην συνεδρίαση αυτή, η αμερικανική αντιπροσωπεία επανέλαβε ότι στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ ήταν η λήξη των εχθροπραξιών και η αποκατάσταση του ελέγχου της Ουκρανίας στα εδάφη της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, υπογραμμίζοντας παράλληλα όμως πως «η Ρωσία υπέγραψε αυτές τις συμφωνίες αλλά δεν εφάρμοσε καμία από τις δεσμεύσεις της. Ούτε μία». Αυτές περιλάμβαναν την εκεχειρία, την απόσυρση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τη διάλυση παράνομων ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία και την επιστροφή του ελέγχου των συνόρων στην Ουκρανία–όλα όσα η Ρωσία δεν τήρησε.

Την ίδια στιγμή όμως οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι «η επιστροφή στα πριν το 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ: “Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας μας την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανική Ομάδα Επαφής για την Άμυνα, θέλουμε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 δεν είναι ρεαλιστικός στόχος». Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι η διαρκής ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» ώστε να αποφευχθεί η επανέναρξη της σύγκρουσης, απορρίπτοντας την ιδέα μιας ακόμη αποτυχημένης συμφωνίας.

Στην συνεδρίαση η Ρωσία κατηγόρησε επί της ουσίας την Ουκρανία και την Δύση για την μη τήρηση των Συμφωνιών του Μινσκ, το οποίο και «χρησιμοποίησε» ως δικαιολογία για την «ειδική στρατιωτική επίχειρηση» του 2022.

Την ίδια στιγμή πάντως η ρωσική διπλωματία επικεντρώνει ιδιαίτερα στο θέμα της συνάντησης στο Ριάντ και της επερχόμενης συνάντησης Τραμπ- Πούτιν. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ οι συνομιλίες χθες στο Ριάντ επικεντρώθηκαν κυρίως στις ρωσοαμερικανικές διμερείς σχέσεις, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι αποτέλεσαν ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ρύθμισης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τον τρίτο χρόνο του.

«Προκειμένου να λάβουμε, μεταφορικά μιλώντας, μέτρα αναζωογόνησης, διπλωμάτες θα αρχίσουν τώρα να εργάζονται βάσει της συμφωνίας που συνήψε χθες ο (Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ με τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο) Ρούμπιο», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο βήμα… Φυσικά, είναι αδύνατο να τα φτιάξεις όλα σε μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Είναι μακρύς ο δρόμος», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Στην κηδεία του Βασίλη Καλογήρου η Μαρία Καρυστιανού – «Ένιωσα πως έπρεπε να βρίσκομαι εδώ» (Video)

Το κακόψυχο αφεντικό

Έγκλημα Τέμπη: Αγωνιώδεις προσπάθειες για αλλαγή ατζέντας ενόψει των διαδηλώσεων – «Αποκαθήλωση» Μητσοτάκη

Δαφνί: «Νόμιζε ότι ήταν η ίδια γυναίκα που είχε σκοτώσει στην Κέρκυρα» – Το χρονικό του άγριου εγκλήματος

Κακοκαιρία Coral: Έως και 10 βαθμούς πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα χιονίσει, τι θα γίνει στην Αττική -Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Έγκλημα Τέμπη: Ο κομματικός βίος της ιατροδικαστή Ρουμπίνης Λεονταρή

Documento Newsletter