Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει αισίως στον τέταρτο συναπτό μήνα, ο ρωσικός στρατός φαίνεται πως παρά τα πισωγυρίσματα αρχίζει να παίρνει το πάνω χέρι, απωθώντας τον ουκρανικό στρατό στα όρια των εδαφών της αποσχισθείσας ΛΔ του Λουχάνσκ. Ωστόσο, στο μέτωπο της «δίδυμης» αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονιέτσκ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την αρχή του πολέμου, πλην την πτώση της Μαριούπολης.
Ουκρανία όπως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Στο Λουχάνσκ έπειτα από την αποχώρηση των Ρώσων από τον βορρά, ξεκίνησαν σφοδρές συμπλοκές που έμοιαζαν με τα πεδία μάχης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία. Χαρακώματα, ασταμάτητη χρήση πυροβολικού, μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και μικρή ταχύτητα προέλασης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας σύγκρουσης.
Η σύγκρουση, πλέον, έχει μετατραπεί από πόλεμο κινήσεων σε πόλεμο θέσεων, γεγονός που ευνοεί τους αμυνόμενους, παρόλο που το κόστος είναι δυσθεώρητο, αγγίζοντας τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες κάθε μέρα που περνάει.
Ο ρόλος των αστικών κέντρων
Συγχρόνως, αστικά κέντρα όπως αυτό του Σεβεροντονέτσκ έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην άμυνα των Ουκρανών, διότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν την πολιορκία της πόλης μεγέθους 100.000 κατοίκων στις 13 Μαρτίου και την ολοκλήρωσαν στις 24 Ιουνίου, μόνο όταν η πόλη είχε ισοπεδωθεί ολοσχερώς.
Για την Ουκρανία η υποχώρηση και η συνακόλουθη παράδοση της εν λόγω πόλης ονομάστηκε «τακτική υποχώρηση» και τώρα σειρά έχει η υπεράσπιση της διπλανής πόλης του Λισιτσάνσκ, η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονιέτσκ.
Ο ρωσικός σχεδιασμός
Παράλληλα, οι Ρώσοι επιχειρούν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις των Ουκρανών στη περιοχή και έχουν βάλει στο στόχαστρο τις τελευταίες τρεις πόλεις του Λουχάνσκ (Κραματόρσκ, Σλοβιάνσκ και Μπαχμούτ).
Τέλος, αναμένεται στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις για την κατάληψη των εδαφών που διεκδικεί η αποσχισθείσα ΛΔ του Ντονιέτσκ, αν και εφόσον δεν ξεκινήσει ένας γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.