Κινήσεις που καταδεικνύουν ότι οι επαφές με τις ΗΠΑ έχουν δώσει ήδη το πάνω χέρι στον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε διπλωματικό επίπεδο, πέρα από το στρατιωτικό που το έχει ήδη εδώ και καιρό, κάνει η ρωσική πλευρά. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αποδεικνύουν με κάθε τους κίνηση ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και δεν έχουν βρεθεί τυχαία στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.
Με τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίζουν να προωθούνται, αφού το Κρεμλίνο κατάφερε στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ να αποτρέψει μια πλήρη εκεχειρία και παράλληλα να αποσπάσει συμφωνία για μη επίθεση σε ενεργειακές υποδομές, που δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα στο πεδίο, αλλά και με τη συνεχή στήριξη και τις θετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος βάζει διαρκώς νέες προτάσεις στο τραπέζι.
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για το χρονοδιάγραμμα των επαφών ΗΠΑ – Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο προτού μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», ο Πούτιν εμφανίστηκε να βγαίνει μπροστά. Η τελευταία απαίτηση που έριξε στο τραπέζι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος –σε συνέχεια διαρροής άλλων απαιτήσεων σύμφωνα με την οποία η Μόσχα ζητάει την προσάρτηση εδαφών που δεν έχει καν καταλάβει– είναι να αναλάβει την εξουσία στην Ουκρανία μια μεταβατική κυβέρνηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πούτιν, θα έχει μοναδική αποστολή την πραγματοποίηση εκλογών ώστε «να έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση ικανή, που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης του λαού» και τη διεξαγωγή συνομιλιών για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ειρήνης με τη Ρωσία.
Την απαίτηση Πούτιν κατακεραύνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ενώ η αρχική αντίδραση από την Ουάσινγκτον ήταν ένα σχόλιο του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «για τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας αποφασίζουν οι Ουκρανοί βάσει του συντάγματος της χώρας». Με βάση τις εξελίξεις αλλά και τις διάφορες διαρροές, φαίνεται ότι ανεβαίνει η ένταση εντός της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις επαφές με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι επιχειρείται να διατηρηθεί η θετική εικόνα. Μάλιστα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που περιγράφουν ότι η υπομονή του Τραμπ όσον αφορά τις κινήσεις τακτικής του Πούτιν και της ομάδας των διαπραγματευτών του εξαντλείται, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των δύο πλευρών να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για τις επαφές που έγιναν στο Ριάντ.
Στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία η ρωσική πλευρά ζήτησε την άρση κάποιων κυρώσεων –ο Τραμπ φάνηκε ότι θα μπορούσε να το επιτρέψει– για να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία που θα περιελάμβανε τη Μαύρη Θάλασσα. Και σε αυτό το σημείο η Ρωσία ουσιαστικά πίεσε την κυβέρνηση Τραμπ (για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ΗΠΑ να έρθουν σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν καμία άρση κυρώσεων), κερδίζοντας και από αυτό χρόνο στο πεδίο.
Δύσκολος στόχος
Στόχος της κυβέρνησης Τραμπ είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, να έχει πετύχει πλήρη εκεχειρία μέχρι τις 20 Απριλίου. Με την τακτική της Ρωσίας να θέτει συνεχώς προσκόμματα και νέους όρους, είναι μάλλον απίθανο αυτή η ημερομηνία να είναι η τελική. Η πίεση αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάποια αντίδραση του Τραμπ, καθώς η καθυστέρηση μιας εκεχειρίας επηρεάζει τόσο τη συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία όσο και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Ευρωπαίους.
Οι ΗΠΑ, όσο έχουν ανοιχτό το θέμα της εκεχειρίας, καθυστερούν την υπογραφή της συμφωνίας με την Ουκρανία αλλάζοντας συνεχώς τους όρους, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να θέσουν οριστικό τέλος στην πολεμοχαρή παραφιλολογία που επικρατεί στην ΕΕ με τη «συμμαχία των προθύμων», για την οποία βέβαια ούτε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι.
Διαβάστε επίσης
Ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει την αμερικανική βοήθεια ως δάνειο – Διπλωματική ρήξη προ των πυλών;
Διαρροή-σοκ στο ΕΑΠ: 813 GB προσωπικά δεδομένα των φοιτητών στο dark web
Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου – Συνεχίζει την καταστολή ο Ερντογάν