Απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά το Κίεβο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.
«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.
«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Το αίτημα της Ουκρανίας έρχεται λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Μιχαΐλο Ποντολιάκ, να επισημαίνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων αλλά δεν υπήρξε κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
Ωστόσο, Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι θα υπάρξει και τέταρτος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους που θα γίνει πολύ σύντομα και πάλι στη Λευκορωσία.
«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.
Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.
«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.
The third round of negotiations has ended. There are small positive subductions in improving the logistics of humanitarian corridors… Intensive consultations have continued on the basic political block of the regulations, along with a ceasefire and security guarantees. pic.twitter.com/s4kEwTNRhI
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 7, 2022
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, η ρωσική εισβολή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για μία ακόμη ημέρα με τον άμαχο πληθυσμό να προσπαθεί να βρει δίοδο διαφυγής. Νωρίτερα, το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Το ουκρανικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη, παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να τη βομβαρδίζουν από αέρως, ενώ τα ρωσικά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα παραμένουν έξω από την πόλη. Παράλληλα, εθελοντές συνεχίζουν να χτίζουν φράγματα στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιώντας σακιά άμμου και μεταλλικά οδοφράγματα για να αποτρέψουν την άφιξη των αρμάτων μάχης.
Επίσης, η Ουκρανία έχει καταφέρει να απωθήσει τις δυνάμεις εισβολής, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Τσουχουίβ έξω από το Χάρκοβο πυρπολώντας δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα εν μέσω της σφοδρής επίθεσης.
Την ίδια στιγμή, οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Μικολάγιεφ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης. Τα νότια της περιοχής χτυπήθηκαν από σφοδρό βομβαρδισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τρομακτικά πλάνα νωρίτερα να καταγράφουν επίθεση σε κατοικημένη περιοχή. Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ είπε ότι οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε τους στρατώνες τους ενώ κοιμόντουσαν.
Αντιστέκεται το Χάρκοβο
Σφοδρές συνεχίζουν να είναι οι συγκρούσεις και στο Χάρκοβο. Η αστυνομία της περιοχής δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνολικά 209 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο εκεί, εκ των οποίων οι 133 ήταν άμαχοι. Εάν η Ρωσία καταλάβει την πόλη, θα μπορέσει να εξαπολύσει επίθεση στο Κίεβο από άλλο μέτωπο. Οι εισαγγελείς του ΟΗΕ λένε ότι το Χάρκοβο υποβλήθηκε σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς, σε ένα πιθανό έγκλημα πολέμου.
Πολλά τμήματα της πόλης παραμένουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση ωστόσο, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς το Χάρκοβο παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας.
Μάχες στη Μαριούπολη
Στη Μαριούπολη, οι κάτοικοι που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες και έχουν αποκόψει τα τρόφιμα, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Έχουν γίνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων από την πόλη-λιμάνι, από την οποία η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι προσπαθούσαν να διαφύγουν 200.000 άνθρωποι.
Βαρύ πυροβολικό έπληξε κατοικημένες περιοχές σε άλλες μεγάλες πόλεις, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι. Τρόφιμα, νερό, φάρμακα και σχεδόν όλες οι άλλες προμήθειες ήταν σε απελπιστική έλλειψη και οι κάτοικοι πίστευαν ότι μπορούσαν να διαφύγουν όταν ανακοινώθηκε 11ωρη κατάπαυση του πυρός. Αλλά οι ρωσικές επιθέσεις έκλεισαν γρήγορα τον ανθρωπιστικό διάδρομο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.