Ουκρανία: Νέο αμερικανικό «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας αξίας 725 εκατ. δολ.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, εκτιμώμενης αξίας 725 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα της χώρας απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

Κατόπιν αυτού, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία επί προεδρίας Μπάιντεν θα ανέλθει σε 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, περισσότερες από 23.000 οβίδες πυροβολικού, 5.000 τηλεχειριζόμενες νάρκες, 5.000 αντιαρματικά όπλα και 200 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Humvee.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί την περασμένη Δευτέρα στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Σαουδική Αραβία: Πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας 400 εκατ. δολαρίων

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να εξέφρασε στον πρόεδρο της Ουκρανίας τη βούληση του Ριάντ να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Τον προηγούμενο μήνα, το Ριάντ είχε αναλάβει απροσδόκητο ρόλο μεσολαβητή σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, πυροδότησε εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το βασίλειο αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον προς αυτήν την κατεύθυνση με στόχο να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση.

Η Ουάσινγκτον επέκρινε εξάλλου έντονα την πρόσφατη απόφαση των δεκατριών μελών του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και των δέκα συμμάχων τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), να μειώσουν δραστικά την παραγωγή πετρελαίου, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών της ενέργειας.