Ουκρανία: Οι εκλογές που έγιναν, οι εκλογές που θα γίνουν και ο ευρωπαϊκός διχασμός

Ουκρανία: Οι εκλογές που έγιναν, οι εκλογές που θα γίνουν και ο ευρωπαϊκός διχασμός

Οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν προκαλέσει ένα τσουνάμι φόβου για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή πλευρά και μάλλον όχι αδικαιολόγητα. Το ερώτημα αν θα συνεχιστεί η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και για πόσο είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις, το κυρίαρχο στις συζητήσεις της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Γρανάδα της Ισπανίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν πως εκ των πραγμάτων, όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις του σήμερα, δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει η ΕΕ να επωμιστεί το βάρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία μόνη της. Σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν το κακό που μπορεί να έρθει από τις ΗΠΑ, τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσαν πως είναι πεπεισμένοι πως η Αμερικανική στήριξη θα συνεχιστεί. Η βεβαιότητα τους είναι μεν μια προσπάθεια να δείξουν την στήριξη τους στον πρόεδρο Μπάιντεν και ότι παραμένουν οι ίδιοι έμπιστοι σύμμαχοι της Ουκρανίας, όμως είναι και ένα μήνυμα προς τα κράτη μέλη και τους ηγέτες τους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν αρχίσει να φλερτάρουν με την ορμπανική κοσμοαντίληψη των πραγμάτων, τις ακροδεξιές και φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Αβέβαιο το μέλλον της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία – Ποιοι οι λόγοι

Δύο είναι τα βασικά παραδείγματα της περιόδου: Ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και ο Ματέους Μοραβιέτσκι που ετοιμάζεται να επανεκλεγεί το άλλο Σαββατοκύριακο.

Στην Σλοβακία παρότι δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση, ελήφθη απόφαση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και την πρόεδρο Τσαπούτοβα να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης. Παρότι η βοήθεια από την χώρα δεν ήταν αξιόλογη σε σχέση με την αντίστοιχη άλλων χωρών, η κίνηση αποτελεί δείκτη για τις ισορροπίες εντός της Σλοβακίας και δίνει μια πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον οψίμως φιλορώσο και ορμπανικό Φίτσο.

Στην Πολωνία από την άλλη, η κατάσταση των σχέσεων της με την Ουκρανία από ιδανική που ήταν πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος μετετράπη σε απολύτως προβληματική. Η Πολωνία σταμάτησε την αποστολή νέων εξοπλισμών προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα άνοιξε ένα τεράστιο μέτωπο για το θέμα των σιτηρών μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές που επέβαλλε. Η στόχευση της κυβέρνησης Μοραβιέτσκι είναι να δείξει προεκλογικά ότι αντιτάσσεται στις επιταγές της Γερμανία και των Βρυξελλών, πρώτον για να πουλήσει εθνικισμό ενόψει μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας με την ακραιφνή ακροδεξιά της χώρας και δεύτερον για να περιγράψει τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ ως το σκυλάκι των Γερμανών (προαιώνιων εχθρών των Πολωνών και όχι υποχρεωτικά άδικα) και της ΕΕ εξαιτίας του παρελθόντος του.

Από τα παραπάνω είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όλα αυτά συνδέονται και με τις θέσεις μάχης που παίρνουν σιγά σιγά οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και τα εθνικά κόμματα εντός των ευρωομάδων ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης των ευρωεκλογών του καλοκαιριού. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια τεράστια άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχει διαπιστωμένα πάρει χρηματοδότηση από την… Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πολιτικές τριβές για τη βοήθεια στην Ουκρανία – Τα δακτυλικά αποτυπώματα Τραμπ

Documento Newsletter