Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε με ATACMS ρωσικό σταθμό ραντάρ

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε με ATACMS ρωσικό σταθμό ραντάρ

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 3/10 ότι χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS για να πλήξει ρωσικό σταθμό ραντάρ, προκειμένου να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας «να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να αναχαιτίζει αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους».

Ο ουκρανικός στρατός δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε το πλήγμα, ούτε πού βρίσκεται αυτός ο σταθμός ραντάρ Nebo-M, στην ανακοίνωσή του στο Telegram.

«Η καταστροφή του ραντάρ Nebo-M θα δημιουργήσει έναν ευνοϊκό “αεροδιάδρομο” για την αποτελεσματική χρήση των πυραύλων κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG», επεσήμανε.

Ακόμη, σημείωσε πως πιστεύει ότι η Ρωσία διαθέτει ακόμη 10 τέτοιου είδους συστήματα, το κάθε ένα από τα οποία εκτιμάται ότι κοστίζει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ έστειλαν μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία την άνοιξη και ο σύμβουλος ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν έχει επισημάνει ότι το Κίεβο είχε δεσμευθεί τότε να τους χρησιμοποιήσει μόνο στο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία ελέγχει αυτή τη στιγμή περίπου το 18% του ουκρανικού εδάφους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά εδώ και μήνες από τους Δυτικούς συμμάχους του να επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα, περιλαμβανομένων των ATACMS και των Storm Shadow, για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, κάτι που συνιστά «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα».

Η Ουάσινγκτον δεν έχει αναφέρει ότι έχει αλλάξει στάση σχετικά με τη χρήση από το Κίεβο των όπλων που του προσφέρει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter